mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :) Składniki: marchew starta pół szklanki jabłka 2 szt migdały mielone 1 szklanka żurawina suszona 2 garście Kłos-Pol skórka kandyzowana(...)kandyzowaną,żurawinę, jabłka starte( odciśnięte z soku).Delikatnie wymieszałam łopatką. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników dalej mieszałam łopatką. Masło rozpuściłam i letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6 wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego
Różowa kuchniaWiewiórka Składniki: (na blachę o wym. 20×30 cm ) ciasto: 3 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 średnie jabłka 1 banan garść rodzynek Orzechy posiekać. Jabłka obrać, zetrzeć(...)pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami, banana, rodzynki i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem
Kocham Czekoladęmoich ulubionych i często goszczą na stole. Dziś zaserwuje wam szarlotkę, która jest szybka i zawiera mało składników mimo to urzeka smakiem. Zapraszam... Stopień trudności - prosta, trzeba często przewracać jabłka przy smażeniu żeby nam się zbytnio nie przypiekły a były ładnie skarmelizowane, beza pięknie wyrośnie ale musimy ją długo miksować i powoli wsypywać cukier co jest bardzo ważne. Jeśli(...)wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut, do lekkiego ze złocenia. W międzyczasie przygotować jabłkowe nadzienie Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek najlepiej szarlotkowych 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Jabłka obrać, usunąć gniazda
Kubki smakusuche (mąkę przesiać z sodą) i wymieszać, do drugiego składniki mokre i wymieszać. Jabłka i gruszkę obrać i pokroić na kawałki (mogą być też inne owoce i bakalie).Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać.Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Piec w temp. 180 stopni około 60 min. Przed
Mix smakuSzarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a
Pink EnvelopeA może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim wesołych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamnie jest idealna, lekka, puszysta, mokra w środku od jabłek i wcale nie potrzebuje cukru pudru na wierzch. Jest po prostu pyszna sama w sobie. Składniki: 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olbrzymie jabłko lub 2 małe olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wbijamy(...)jajko oraz cukier cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mleko i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na plasterki a później na jeszcze drobniejsze kawałki. Wrzucamy do ciasta. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do ze złocenia się, ale ma wolnym ogniu. Ja lałam odrobinę oleju ponieważ nie lubię
Życie zaczyna się w kuchnimąki 3/4 szklanki mleka 2 jaja szczypta soli pół łyżeczki cukru wanilinowego cukier puder szczypta cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłka umyć, pokroić w plastry i usunąć z nich gniazda nasienne. Zmiksować mąkę z mlekiem, jajami i solą. Ciasto powinno być dość gęste. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Posypać cukrem i cynamonem
Przepisy KulinarneSkładniki ciasto: 25 dkg mąki 15 dkg margaryny 2 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko nadzienie: 1 litrowy słoik jabłek (domowej roboty oczywiście) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania … Czytaj dalej Tarta z jabłkami
czarrna od kuchniSkładniki zaczynu : 35 g zakwasu, 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 230 g mąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie pszenna
Proste PotrawyPolecamy wszystkim szybki, przepyszny sposób na deser. Składniki: 1,5 kg jabłek garść rodzynek pół łyżeczki cynamonu sok z połowy limonki Kruszonka: 2 łyżki
kgwjanczewoDzisiejszy dzień choć wolny od pracy mogę zaliczyć do tych bardzo intensywnych. Dwa ciasta upieczone w ramach testowania przepisów do książki kulinarnej, którą ma wydać Urząd Miasta Opola, z przepisami mieszkańców. Mmmmm w kuchni unosi się do tej pory zapach jabłek i cynamonu, który nota bene uwielbiam. Ale nie tego mi dzisiaj było trzeba, aby zaspokoić moje kulinarne zachcianki(...)farszu przypomina mi smak ulubionych hot-dogów z pieczarkami, smak sprzed ładnych kilkunastu lat z nieistniejącej już budki, przy nieistniejącym już kinie "Odra" w Opolu. SKŁADNIKI: ciasto 1 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody mąka 2 żółtka szczypta soli farsz 800 g. pieczarek 2 cebule sól pieprz sos sojowy 1 łyżka oleju
Kuchnia w opałachpierwszej wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki.Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach...Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła.Zrobiłam z białym serem i rodzynkami.Czytaj więcej
bistro mamaPewnie nie wszyscy z Was słyszeli o mące teff... A szkoda, bo jest naprawdę zdrowa i posiada wiele zastosowań w kuchni. Doskonale sprawdzi się przy wypieku chleba, ciast, ciasteczek oraz w przyrządzaniu naleśników, placków lub kleików, jak również jako zagęszczasz do zup i sosów. Mąkę teff powinni docenić zwłaszcza osoby z nietolerancją glutenu i białka. Poza tym ziarna teffu(...) Ponadto: masło/olej do smażenia Wszystkie składniki na placki dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać jabłka - uprzednio pokrojone w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Mąka teff
Di gotuje