głębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka) ciasto 230g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody ziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy słodki dodatek 2 jabłka 1/2 szklanki żurawiny Sposób przygotowania Ziemniaki umieścić(...)stopniach. W tym czasie kawałki kurczaka umyć, osuszyć i posypać solą, pieprzem i mąką. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać trzepaczką. Kurczaka maczać w cieście (będzie dość gęste) i smażyć z obu stron na głębokim oleju do zrumienienia ciasta. Można to robić partiami. Następnie układać kurczaka w brytfance. Brytfankę przykryć i po godzinie pieczenia ziemniaków wstawić ją do piekarnika (ziemniaki mają
W kuchni wieczorempamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria. Wrzesień. Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej. Nie chcę. Zapas kruchego ciasta ukryty w zamrażalce "na zaś". Październik. Czas pigwy. Wielkie szklane słoje czekają na nalewkę. A ja czekam na małe słoiczki
KUCHARNIAinspiracja Składniki: masa pomarańczowa 1 duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia) 200 g masła 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru masa śmietankowa 350 ml śmietany 30
magiczna kuchnia KasiMiałam spory zapas jabłek...i miałam też budyń.Długo nie myślałam, zrobiłam jabłecznik z budyniem waniliowym.Wyszło i ładnie, i smacznie :)Jeszcze trochę zostało.Czytaj
bistro mamałyżką cedzakową do pojemnika lub na talerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Najsmaczniejsze są odsmażane – kiedy ciasto lekko się zrumieni, skarmelizuje i zrobi chrupiące. Podane z przesmażoną cebulką, skwarkami ze słoniny lub boczku, z surówką z selera z jabłkiem lub z pomidorami ze szczypiorem – te proste, ale w żaden sposób nie prostackie pierogi, to niecodzienne danie. Pyszne(...)śliwek kalifornijskich 2 małe ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 7 zmielonych na pył goździków czarny pieprz sól 3 łyżki oleju CIASTO PIEROGOWE Z JAJKIEM 400g mąki typ 500, poznańskiej 1 jajko rozmiaru M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek gorąca woda – niepełna szklanka
Karo in the Kitchenowoców. Wspomagają fermentację nadając wnętrzu chleba delikatności, a skórka jest chrupiąca za sprawą naturalnych cukrów w owocach. Mogą to być jabłka, gruszki, winogrona i wiele innych. Najlepiej dodawać do zaczynu zmiksowane lub starte owoce. Dodanie owoców do ciasta właściwego, wpływa bardziej na smak niż na jego fermentację. Chleb na zaczynie z gruszką Potrzebujemy: 85g zakwasu z mąki żytniej
Leśny ZakątekKolejna wersja tarty rustykalnej, to znaczy pieczonej bez formy. Poprzednia słodka wersja tarty z jabłkami wyszła tak dobra, że postanowiłam tym razem spróbować z wytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto
HealthyCreationsolejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz. Ps. Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko. Ps 1. Podajemy je z cukrem pudrem lub sosem grzybowym Smacznego Artykuł PLACKI ZIEMNIACZANE pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukprzy starszych lodówkach aby ciasto było za każdym razem mocno schłodzone wtedy lepiej mąka łączy się z masłem i ciasto potem pięknie się rozwarstwia. Przepis na rożki pochodzi z książki "Francja na słodko". Francuskie rożki z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekroimy w poprzek na małe plasterki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie składniki: jogurt, mleko, żółtka, jabłka, ksylitol, cynamon i szczyptę soli dokładnie mieszamy ze sobą tak, by nie było grudek. Do przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Smażymy bez użycia tłuszczu lub z użyciem natłuszczonego gazika. Posypujemy cukrem pudrem
Be Fit Be Strongpieczenia -> 1 cukier waniliowy -> ½ łyżki oleju Dodatki: -> ½ opakowania jogurtu greckiego -> Owoce granatu -> banan -> jabłko -> kiwi Wykonanie : Wszystkie składniki przekładamy do misy i miksujemy na gładką masę. Powinna być gęstsza niż ciasto do naleśników dlatego ilość mąki można swobodnie zmieniać. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez około 7 minut [długość uzależniona od mocy gofrownicy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!rodziny ( starczyło by zabrali jedną porcję na wynos i nam zostawili 2 porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu , obiedzie i deserze. W piątek Mama zastrajkowała i zrobiła sobie śledzia z jabłkiem i cebulką w sosie śmietanowym z ziemniakami- ja załapałam się na podsmażane na rumiano ziemniaczki ( z kminkiem ). A dziś jest ogórkowa
Buniabaje w kuchnizmusza człowieka do wymyślania czegoś dietetycznego , a jednocześnie smacznego. Coś słodkiego chodziło za mną od kilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego sosu z mrożonych malin. Pychotka.SKŁADNIKI20 dag. otrąb owsianych10 dag. otrąb pszennych20 dag twarogu chudego 1 jabłko3
W kuchennym oknie Ewysmakowite knedle z nietypowym, ale jakże pysznym nadzieniem jabłkowo-cebulowym. Usmażoną na smalczyku roślinnym cebulkę udusiłam z jabłkami i miodem. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzem, dzięki temu uzyskałam słodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki. Ugotowane knedle polałam roztopionym smalczykiem i posypałam startymi pierniczkami(...)ramach zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. W tym przepisie wykorzystałam smalczyk z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie zawartością chrupiących „skwareczek”, idealnych do okrasy knedli.” Czytaj więcej
Wiem co jem