Gdzie są notatki?! Szukam, zbieram porozrzucanie nie wiadomo jak i gdzie kartki, zapisane starannym, drobnym pismem. Przydadzą się, w tramwaju pozwolą przenieść się w magiczny świat
W kuchni Karmel-itkimogłam zrobić tę pyszną tartę! Warto było przejeździć masę sklepów ;) Pyszne kruche ciasto, a w środku morele o miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :) GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM przepis(...)100g mąki pszennej ~100g mąki razowej (można użyć również pszennej, lub jakiejkolwiek innej) ~100g masła ~2 łyżki cukru ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. 2 łyżki zimnej wody, jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło i wyrobić ciasto na gładką masę. ~500-600g moreli ~80g miodu
chili & sugar" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest
Słodkie PrzyjemnościBrałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą Światowy Dzień Jabłka i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków. Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa(...)będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Orzechy traktuję blenderem
Ciasteczkowy Potwórciasto i na kruszonkę połam na kawałeczki, rozłóż na blaszce i pozostaw na 8-10 godzin. Podeschnięte pierniki zmiksuj na proszek. 160 g. zmielonych pierników wymieszaj na stolnicy z mąką, solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj je na drobne kawałki. Dodaj jajko, żółto oraz śmietanę, zagnieć dłońmi ciasto i ulep kulę. Ciasto rozwałkuj na koło(...)rozpuści. Wmieszaj w jabłka sok z cytryny i cynamon. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wlej do jabłek, dobrze wymieszaj i zestaw z ognia. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z podanych składników zagnieć rękami kruszonkę. Tortownicę wyjmij z lodówki, spód ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do pieca i piecz 10 minut. Wyjmij, wypełnij ciasto masą jabłeczną
Delicious PlaceCoś szybkiego i pysznego ? Szarlotka Sypana Składniki: Na ciasto: 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki razowej (pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki cukru Nadzienie: około 2,5 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Dodatkowo: 150-200 gr masła Wykonanie: Jabłka myjemy obieramy (można jednak zetrzeć ze skórką), lekko odcisnąć(...)Sypkie składniki sypiemy bezpośrednio na blachę wraz z jabłkami: 1 część sypka, następnie połowa jabłek, 2 część sypka , i 2 część jabłek, 3 część sypka i na koniec ścieramy na tarce masło ( ciasto pokrywamy równomiernie masłem. Pieczemy ciasto przez 55-60 minut w temp. 180*C Szybkie i proste ciasto i stosunkowo tanie :) Przepis Ewy Wachowicz "Szarlotka
W Moim Magicznym Domumargaryny/masłacukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżki śmietanyJabłka:2 kg jabłek1 cukier waniliowy1 łyżka bułki tartej1 łyżka cynamonuSposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym(...)Wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i upiec w 180 st. C do zrumienienia (ok. godzinę)3. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa AniPieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę.Nadzienie:ok. 1 kg jabłek3 łyżki miodu1 – 2 łyżeczki cynamonułyżka masładuża garść rodzynekJabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy, aż odparujemy nadmiar wody i uzyskamy dosyć(...)cynamon i rodzynki, jeszcze chwilkę dusimy.Rolada – wykonanie:Teraz kolej na zawinięcie rolady. Na czystą i suchą ściereczkę (lub ręcznik papierowy -ogólnie coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru pudru. Zdejmujemy papier, wykładamy masę jabłkową. Ciasto musi być dosyć wilgotne inaczej nam popęka
kuchcikowniaBabka bananowa jedna z moich ulubionych . Przepis troszkę zmodyfikowany, ale równie pyszny. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 5 min . Składniki : 1 i 1/2 szk. mąki 3 duże dojrzałe banany 1 duże jabłko 1/3 szkl. oleju 1 jajko 2/3 szk. oleju 1 łyż. sody oczyszczonej 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/2 szkl. kropelek czekoladowych 2 łyż. cynamonu Sposób przygotowania:Banany
Wypieki Uliawokado) Dodatkowo: - jabłko - jogurt naturalny - cynamon - Bio musli Adama (Barmar) Przygotowanie: Otręby i płatki zblenodwać na "mąkę". Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i nakładać po jednej łyżce masy. Smażyć na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony. Uwaga: Ciasto może zgęstnieć, wówczas można dodać mleko. Podawać z krążkami jabłka wypełnionymi jogurtem, posypać
Zdrowie na języku :PDodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Posypka: Mąkę, żółtka, masło i cukier puder wyrobić rękami i zagnieść w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Przełożyć(...)zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok.10-15 minut), co jakiś czas mieszając. Ostudzić. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z mąką oraz cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do "ruszenia drożdży". Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić
Jadło i czytadłociasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowy demerara) łyżka przyprawy do pierników 50ml oleju 0,5 szklanki maślanki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki miodu jajko 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki lub kropelek czekoladowych jabłko(...)zbyt twardy należy rozgrzać go lekko w rondelku, aż stanie się płynny). Połączyć zawartość obydwu naczyń. Porządnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i starte na tarce jabłko. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto (do ok. 3/4 ich wysokości). Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy przestygną przygotować polewę. Polać muffinki, a następnie udekorować w dowolny
Mania Wypiekaniacukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy kakao. składniki na masę z jabłek: 2000 g jabłek 1/2 szklanki cukru 1 galaretka np. o smaku agrestowym wykonanie: Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)smażymy z cukrem. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masą przekładamy placki. przełożenie: ciasto orzechowe – masa jabłkowa – ciasto z makiem – masa jabłkowa- ciasto kokosowe – masa jabłkowa – ciasto kakaowe – polewa (przepis na polewę tutaj ) (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniasię na upieczenie tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm L 2 szklanki mleka 200 g masła 200 g kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 700 g startych jabłek 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich (posiekać drobno(...)masę, a następnie stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia składników. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec
O kuchni z uczuciemminut. Ciasto gruszkowe z imbirem O czym warto pamiętać przygotowując ciasto. Gruszki, których będziemy używać muszą być miękkie. Twarde gruszki nie upieką się i ciasto zwyczajnie w świecie nie będzie smaczne. Gruszki można zastąpić jabłkami. Forma do pieczenia, której użyłam miała średnicę 25-u centymetrów i była okrągła. Użyłam najciemniejszego rodzaju brązowego cukru muscovado. Zalecałabym użycie cukru muscovado jasnego(...)akurat pod ręką miałam tylko ciemny stąd mój wybór. Lubisz ciasta owocowe? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ciasto jogurtowe z malinami The post Ciasto gruszkowo-imbirowe appeared first on MeCooks
mecooks