ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:100/202)

Szarlotka 218

gładką masę, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodać po trochu mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki. Nadzienie: 1 kg jabłek cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu trochę bułki tartej * dżem morelowy lub brzoskwiniowy (opcjonalnie) Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasienie i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Do jabłek dodać cynamon, cukier waniliowy i trochę bułki tartej. Można dodać 2-3 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Wymieszać. Ponadto: 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę średniej wielkości lub tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Na spód rozłożyć 2/3 ciasta. Nakłuć tu i ówdzie widelcem. Na ciasto położyć nadzienie. 1/3 ciasta wyjąć z lodówki. I pokruszyć

Kuchnia smaków
Szarlotka w cytrynowym cieście. 148

soczyste nadzienie. Pycha! Idealne zarówno na większe imprezy, jak i do popołudniowej kawy w gronie najbliższych. Bardzo polecam!!! Składniki na szarlotkę w cytrynowym cieście: na formę 24x28 cm NADZIENIE: 1 litrowy słoik musu z jabłek (lub 1,5 kg zasmażonych na mus jabłek) cukier do smaku ewentualnie cynamon      Mus podgrzewamy i doprawiamy do smaku cukrem(...)CIASTO: 150 g masła 250 g cukru 6 jajek (żółtka i białka osobno) skórka i sok z 1 cytryny 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia      Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesianą mąkę

Rozpustne gotowanie
Muffiny piernikowe z kawałkami czekolady z polewą czekoladową 125

drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać ręcznie rózgą, a na koniec dodać posiekaną czekoladę i starte jabłko. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190 ºC lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy

Calzonella.com
Jabłecznik bez pieczenia 33389

Składniki jabłka, 2kg woda, 50ml biszkopty, 1 opak galaretka cytrynowa, 2 opak śmietana 30%, 500g cukier waniliowy, 1 opak czekolada gorzka, 50g Przygotowanie Jabłka

Gotowanie moimi oczami
Apple curd 135

Każdy, kto ma choć trochę do czynienia z pieczeniem zna klasyczny lemon curd. Pyszny, kwaskowy krem z cytryn, dodatek do ciasteczek, ciast, tortów.  Mieszkam w terenie sadowniczym, jabłek mam pod dostatkiem, dlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek

Cakes By Kejt
Pierożki z jabłkami 208

pieczenia  1 cukier waniliowy 1/2 kg jabłek    Na stolnicy łączymy oba rodzaje mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na każdym kółku układamy pokrojone jabłka, składamy pierożki na pół i widelcem dociskamy brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego

Salonik smaków
Szarlotka królewska 112

wyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego! * to jest porcja na mniejszą blachę niż standardowa - moja miała 20/26

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rogale drożdżowe z marmoladą 120

robi się je stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam  mojej mamy marmoladę z jabłek , bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;) ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ Składniki: - 1 kilogram mąki - 4 jajka - 240 mililitrów mleka - 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia) - 4 łyżki cukru

Życie zamknięte w smaku
Piernik z jabłkiem… 224

Wiem, wiem – piernik w środku lata?? Ale właściwie dlaczego nie? Ja osobiście pierniki bardzo lubię, a ich aromat, choć … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Ciasto z jabłkami 179

Taniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie sezon. Pomocą przy obieraniu i wydrążaniu jabłek mogą być takie wynalazki nożyk do drylowania jabłek , krajacz do jabłek , lub dla tych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placki ziemniaczane z jabłkami + film 137

wlewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy masło i wszystko dobrze ucieramy mikserem. Do jednolitej masy ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane ze skórki jabłka a następnie łączymy je z ciastem dokładnie mieszając. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym

Smakowite Dania
BABECZKI KAKAOWO - PIERNIKOWE 87

drugiej połączyć jajko, jogurt olej i mleko.Do miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany

Kuchnia w opałach
Ciasto marchewkowe z chili 221

gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania wyrazistości dosypałam jeszcze ostrej papryki, którą dawało się wyczuć potem :) Świadomie ograniczyłam też ilość cukru dla lepszego kontrastu smaków - efekt jest oryginalny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z dorszem i grillowaną papryką 240

masłem. Ciasto rozwałkować o średnicy większej niż forma. Wyłożyć ciastem formę i pamiętać o tym aby ciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić

cooklife
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 145

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno

Smakowity Blog Kulinarny