Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru(...)Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy obrane i wydrążone połówki jabłek (lub mniejszymi, dopasowanymi do przestrzeni). Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piankę z 2 białek, szczypty soli i 2/3 szklanki wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do zarumienienia wierzchu. Samo ciasto powinno spełniać warunki
Życie zamknięte w smakuproszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ja wybrałam cukier migdałowy który nadał ciastu dodatkowego aromatu. W rondelku w którym rozpuszczaliśmy masło topimy czekoladę. Roztopioną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno(...)pianę z białek i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Kuchenne Wariacjeniż u innych bo takie lubimy ja i moja rodzina . Swojskie większe i smaczne. Składniki na ciasto pierogowe: mąka pszenna typ 500 -500 g margaryna 100 g woda gorąca 300 ml sól 1 łyżeczka Dodatkowo: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklanka Wykonanie prażonego jabłuszka : Jabłka myjemy obieramy ze skórki i ścieramy na tarce(...)Wykonanie ciasta pierogowego : Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę . Dodajemy gorąca wodę . Rozpuszczamy margarynę i wlewamy do pozostałych składników dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo że już jest gotowe . Ciasto dzielimy na cztery części , podsypujemy mąką i wałkujemy . Wycinałam miseczką kółka , nakładam łyżeczką prażone jabłka i palcami formuje pierogi
Różowa kuchniaRacuchy z jabłkami i cynamonem są pyszne, puszyste i delikatne. Najlepsze danie mojego dzieciństwa. Jedząc racuchy posypane cukrem pudrem przypomina mi się dzieciństwo.Mama podawała
Smaczne PotrawyWitam :) Kolejna wariacja na temat jabłek - tym razem bardzo prosta szarlotka sypana - szarlotka dla leniuchów :) Mimo, że przepis wygląda dość niewiarygodnie, to ciasto wyszło :) Pamiętajcie, żeby zaczekać z krojeniem do całkowitego wystygnięcia, aby wszystko się "skleiło" :) Przepis pochodzi z Kotlet.TV Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDziś przez świrniętego profesora miałam tak stresujący dzień, że po powrocie z uczelni tak pękała mi głowa, że musiałam położyć się spać. Kiedy ludzie planują sobie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkolejny pyszny jabłecznik już upieczony a nawet prawie zjedzony. Tym razem z dużymi kawałkami jabłek, w których schowała się słodka niespodzianka a także z zielonym ciastem i aromatycznym lukrem. Niby prosty a jednocześnie dość niezwykły. Nam bardzo smakował więc mam nadzieję, że także Wam przypadnie do gustu. Mam nadzieję, że tak i polecam.ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDodajemy olej nie przestając mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do placuszków. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć sok i dodać do ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami
Ania i Marcin gotująwody, cukru i jabłka startego na tarce. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę. W occie rozpuszczamy sodę. Dokładnie mieszamy z cukrem, mąką i jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko
prawdziwe jedzenieNormal 0 21 CIASTO: Mąka krupczatka – 3 szkl Drożdże – 3 dag Mleko – 1 szklanka Cukier – 1/2 szkl Jajka – 3 szt Sól – szczypta Margaryna – 13 dag Cukier waniliowy – 1 łyżeczka NADZIENIE: Jabłka – 50 dag Cynamon – 1 łyżeczka DODATKOWO: Cukier puder Normal(...)Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka letniego i drożdży., wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem Obłożyć jabłkami obranymi ze skórki i pokrajanymi na cząstki. Posypać cynamonem. Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika
Camilla w kuchnidużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo 3 jabłka, brzoskwinie z puszki itp.) Składniki: 300 g mąki ryżowej 100 g maki pszennej 100 g mąki żytniej 1 średni banan 100 ml wody po gotowaniu(...)razem z powstałą pianą. Na zmianę do tej mieszaniny dodawaj przesiewając mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z jogurtem. Nie miksuj, tylko delikatnie mieszaj dużą łyżką. Uzyskasz gęste ciasto, które przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż owoce na na to kruszonkę. Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto
greenscarfDujardin i staram się nie załamywać.Na szczęście pomaga mi w tym prosta szarlotka, której przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Najdłużej trwa obieranie jabłek i ścieranie ich, choć pomaga mi w tym malakser. Przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a w zasadzie kasza z masłem :) Składniki:140g mąki30g cukru waniliowego160g cukru białego190g kaszy mannej2 płaskie łyżeczki proszku(...)stopni.Wycinamy koło z papieru do pieczenia wielkości dna formy. Boki smarujemy dokładnie masłem.Na dno formy wysypujemy 140g mieszanki suchej. Wyrównujemy ją łyżką. Na mieszankę kładziemy połowę startych jabłek wymieszanych z cynamonem. Wyrównujemy. Posypujemy równomiernie kolejną warstwą mieszanki (znów 140g). Układamy kolejną warstwę jabłek. Kładziemy ostatnią warstwę mieszanki na wierzch. Przykrywamy ją całą cienko pokrojonymi kawałkami masła.Wstawiamy
W kuchni wieczoremowocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą) 100 g zimnego masła kokosowego
greenscarfGdzie są notatki?! Szukam, zbieram porozrzucanie nie wiadomo jak i gdzie kartki, zapisane starannym, drobnym pismem. Przydadzą się, w tramwaju pozwolą przenieść się w magiczny świat
W kuchni Karmel-itki