ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:246/672)

Przekładaniec Agi 191

Kolejny baaaardzo smaczny przekładaniec na moim blogu :) Delikatny kakaowy biszkopt pokryty 3-ma różnymi masami, które tworzą spójną kompozycję smakową. Mimo warstwy kajmakowej ciasto nie jest zbyt słodkie - jego słodycz przełamuje ostatnia warstwa z galaretką pomarańczową, zwieńczona dekoracją z gorzkiego kakao. Muszę też przyznać, że tego przekładańca robi się szybciej niż Shreka, także zachęcam do spróbowania :) Składniki (na blachę 23x39(...)herbatników. Masa śmietanowa: Rozpuścić galaretkę w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na herbatnikach.  Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc, aby herbatniki całkowicie zmiękły. Przed podaniem posypać kakao

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto królewskie z jabłkami 185

łyżki śmietany łyżka kakao łyżka kawy rozpuszczalnej galaretka pomarańczowa 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy ok. 250 ml cukru pudru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać je z mąką. Do mąki z masłem dodać jajko, żółtko, śmietanę i miód. Wyrobić na gładką masę. Podzielić ciasto na 3 równe części. Do jednej z nich(...)wsypać galaretkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Masę jabłkową podzielić na dwie równe części. Blaty przekładać pomarańczowymi jabłkami. Układać je bardzo delikatnie w wybranej kolejności. Wodę z kwiatów pomarańczy mieszać z przesianym cukrem pudrem dodawanym stopniowo. Cukru powinno być tyle, ile zabierze, czyli do uzyskania gęstej, ale wciąż płynnej konsystencji. Lukier wyłożyć na wierzch ciasta. Równo rozsmarować

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto smerfetka 469

Smerfetka to inna wersja popularnego ciasta Shrek. Nie przepadam za pieczeniem ciast warstwowych a szczególnie tak sztucznie kolorowych ale musiałam upiec cisto na charytatywny cel na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pianka niespodzianka 163

inny ulubiony 500ml śmietanki kremówki 30-36% 4 równe galaretki, u mnie agrestowe Przygotowanie: 2 galaretki przygotować na 2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ubić śmietankę, dodać serek następnie wmieszać tężejącą galaretkę. W miedzy czasie na wystudzonym biszkopcie ułożyć przekrojone na połowy ciepłe lody brzuszkami do góry. Zalać ciasto z lodami przygotowaną masą, odstawić do stężenia. Pozostałe 2 galaretki przygotować

W garach u Gosi
Pianka niespodzianka 180

Ubić śmietankę, dodać serek następnie wmieszać tężejącą galaretkę. W miedzy czasie na wystudzonym biszkopcie ułożyć przekrojone na połowy ciepłe lody brzuszkami do góry. Zalać ciasto z lodami przygotowaną masą, odstawić do stężenia. Pozostałe 2 galaretki przygotować z 3 szklankami gorącej wody gdy zaczną tężeć wylać je na ciasto. Składniki biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej

W garach u Gosi
Lekki tort jogurtowy z galaretką z wina i owocami 170

potrzebuje on większej reklamy, bo jest po prostu doskonały. Inspirację znalazłam na stronie Kwestia Smaku ( Ciasto ptasie mleczko ), ale oczywiście coś tam od siebie pozmieniałam. Po pierwsze zrobiłam mój sprawdzony i idealny bezglutenowy biszkopt. Natomiast w jogurtowej piance zamiast białego cukru jest ksylitol. Galaretka jak wspomniałam zrobiona jest z czerwonego wina, u mnie było ono półsłodkie, dlatego dodałam tylko(...)wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum godzinę lub do czasu aż galaretka zesztywnieje.  *Zamiast wina można użyć zwykłej galaretki (najlepiej użyć wtedy dwie). Ja dałam wino półsłodkie i dodatkowo 3 łyżki ksylitolu. **Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm i wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę i owoce musiałam je powiększyć za pomocą folii aluminiowej

Healthy food explorer
Ciasto Owocowy kąsek 159

Ciasto owocowy kąsek to pyszne połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatną maślaną masą z kaszy manny, owocami i galaretką. Pychotka ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka L 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Pozostałe składniki: 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 5 łyżek(...)Biszkopt możemy nasączyć np. herbatą z cytryną, gotową masę z kaszy manny wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie, na masę wykładamy rozdrobnione owoce, gdy galaretka będzie już gęstawa i tężejąca wtedy rozprowadzamy ją po owocach, gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego zastygnięcia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Placek jabłkowy lukrowany 122

CIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki  Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz(...)godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.  Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.  Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułozyc dowolny wzór na cieście.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

przepisy- Milki
Jabłecznik z lukrem 138

CIASTO:  mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g  żółtka - 4 szt jajko -1 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki  MASA:  jabłka 2,5 kg  galaretka w proszku 2 op  cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka  LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki  Z przesianej mąki(...)godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.  Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.  Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułożyć dowolny wzór na cieście.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

ciasta i desery czyli na słodko
Placek jabłkowy lukrowany 183

CIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki  Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz(...)godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.  Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.  Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułozyc dowolny wzór na cieście.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Camilla w kuchni
Biszkopt makowy z bitą śmietaną i galaretką 203

Chyba nie ma bardziej klasycznego ciasta które większość z nas lubi od dzieciństwa. Lekkość śmietany połączona z galaretką (czasem z owocami) i delikatnym biszkoptem. Znika szybko a nie pozostawia wrażenia przejedzenia ciastem. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki maku 2 jajka 50g cukru 40g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej starta skórka z połowy cytryny Do nasączenia

Mohiella
TORT WIELKANOCNY 127

SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾  szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić(...)Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę

RAROSSA
Przepyszny tort malinowy. 216

masy 2: Galaretkę malinową i żelatynę  rozpuszczamy w 1 szklance przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze mieszamy. Warstwy ciasta : Biszkopt przecinamy na pół.Spodnią warstwę układamy na talerzu i nakładamy obręcz do tortów, w drugiej części wycinamy od talerzyka koło przykładamy mniejszy talerzyk ta żeby powstała(...)wycięciem , cały środek zalewamy musem malinowymi nakładamy na niego małe kółeczko z ciasta. Boki poza obręczą z biszkoptu i cały wierzch wypełniamy masą śmietanową z musem malinowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.Następnie ściągamy obręcz. 3. Do rękawa cukierniczego odkładamy około 1 szklankę masy z galaretką do dekoracji . 4. Cały tort i boki smarujemy masą śmietanową z galaretką malinową

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik zielone jabłuszko 654

przepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki: Sernik(...)wanilinowego (jedno duże opakowanie) Masa adwokatowa: 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 250 ml adwokatu Marmolada jabłkowa: 1,5 kg jabłek (po obraniu) 3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej) Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona) 4 łyżeczki żelatyny 1 śmietanfix 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: starte orzechy lub wiórki kokosowe Wymiary

PatiGotuje
Ciasto „miętusek” 173

wymieszać. Teraz należy przygotować blaszkę. Moja ma wymiar 26x35cm. Dokładnie wysmaruj ją tłuszczem, np margaryną i rozłóż papier do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170″C przez około 30 minut. W międzyczasie 2 galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzącej wody i pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj jednak by nie dopuścić do całkowitego stężenia. Galaretka powinna być(...)całkowitego ostygnięcia. Masło ubij do białości. Pod koniec cały czas miksując dodawaj po jednej łyżce budyniu miętowego. Masę wyłożyć na ciasto. Ułożyć na to herbatniki. Masa galaretkowa: Śmietanę ubić z cukrem. Dodawać po jednej łyżce zimnej galaretki ciągle miksując. Wylać na herbatniki. Na koniec wierzch udekorować startą na tarce czekoladą. Schłodzić, najlepiej całą noc, w lodówce. Ciasto „miętusek

Arbuziaki