zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki oraz barwnik w żelu. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c.Wystudzone przekroić wzdłuż dwa razy. PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. MASA: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Mleko skondensowane lekko spienić mikserem wlać żółtą(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem odłożyć połowę masy jedną część wymieszać z malinową galaretką a drugą ze śmietan fiks. Część masy z galaretką wylać na drugą cześć blatu biszkoptowego przykryć ciastem i na wierzch wyłożyć masę śmietanową białą. Posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonpodzieliłam to na kolejne warstwy. Ciasto bardzo dobre. Polecam. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera (zmielonego lub dobrego wiaderkowego) 25 dag masła 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 żółte galaretki + 2/3 szklanki wrzątku Pianka: 4 białka(...)żółtą galaretkę i dokładnie wymieszać. 3. zrobić piankę. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać tężącą galaretkę. Delikatnie wymieszać. 4. Przełożyć ciasto: 1/2 biszkoptu - 1/2 masy serowej - 1/2 biszkoptu - 1/2 masy serowej - pianka. 5. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia się warstw. 6. Przed podaniem wierzch oprószyć gorzkim
Kuchnia domowa Anikropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego(...)budyń waniliowy - 125g gorzkiej czekolady (81% kakao) - aromat rumowy Składniki na polewę: - 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego - 200g czekolady gorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło
mojewypiekiinietylkodługo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy (u mnie 33 x 23 cm) i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia. Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 250 ml wody, schładzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy(...)czerwoną galaretkę, dokładnie mieszamy i wkładamy na chwilę do lodówki/zamrażarki, aż zacznie tężeć. Wtedy wylewamy ją na biszkopt i odkładamy ciasto do lodówki do stężenia. W tym czasie do drugiej części masy serowej dodajemy zieloną galaretkę i dokładnie mieszamy. Na dobrze stężałą czerwoną warstwę wylewamy zastygającą zieloną. Tak samo postępujemy z trzecią częścią do której dodajemy pomarańczową galaretkę
PatiGotujeRolada biszkoptowa z owocami Smaczne i efektowne ciasto z delikatnym kremem i owocami. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 3 łyżki kakao Krem owocowy: 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietanki kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ok 200g owoców (typu truskawki, maliny, borówki itp.) *** Galaretkę truskawkową(...)wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wylewamy ciasto i wyrównujemy *** *** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier *** *** Przygotowujemy krem owocowy: śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy ostudzoną ale nadal płynną galaretkę. Dokładnie mieszamy i dosładzamy do smaku cukrem pudrem
Blog z Apetytemłatwy sposób na przygotowanie smacznego ciasta. Idealne na każdą okazję. Uwielbiam proste rozwiązania, więc i tym razem postawiłam na prostotę. Moja ulubiona wersja, czyli bez pieczenia. Kwaskowate jabłka, słodka śmietana i lukier to połączenie doskonałe. Po prostu trzeba je zrobić :) Składniki na blachę kwadratową 20 x 20 cm: * 1 kg jabłek kwaśnych * 1 galaretka cytrynowa * 2 łyżki cukru * herbatniki(...)podgrzewać jabłka na lekko nagrzanym palniku od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zacznie się z nich robić marmolada. Na końcu wsypać sypką galaretkę, dokładnie wymieszać. Blachę do ciasta wyłożyć herbatnikami. Na wierzchu wyłożyć zimną masę jabłkową. Kolejno znów warstwa herbatników. Na końcu ubić śmietanę kremówkę na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą
Zrób to smacznierecipe in English, please scroll down. Pomyślałam, że dobrze będzie przyrządzić deser na Boże Narodzenie. Nie wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole. Jeżeli nie macie granatów możecie zastąpić je malinami, truskawkami, jagodami, pomarańczami (jakikolwiek sok/przecier lubicie :)). To jeden z moich ulubionych deserów :). Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandrynachodzi ochota na coś słodkiego do kawy to zrobiliśmy takie oto talaretki :D Składniki: Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej, - 140 g masła, - 40 g mąki kukurydzianej, - 3 zółtka, - 1 łyżka ekstraktu waniliowego. Na nadzienie: - puszka ananasów, - 1 granat, - galaretka (my użyliśmy ananasową), - tabliczka gorzkiej czekolady, - 10-15 daktyli. Sposób przygotowania: Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, szybko(...)ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, kroimy ananasa na drobną kostkę oraz wyciągamy z granata pestki. Rozgrzewamy piekarnik, a ciasto rozwałkowujemy na kilka milimetrów i nakładamy na foremki, które wcześniej wysmarowujemy masłem. Kiedy tartaletki będą miały złocisty kolor wyjmujemy z piekarnika. Daktyle zalewamy
Przepisy Mikołajapołączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy
Różne smaki w kuchnipołączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę
Słodkości i nie tylkomalinowego. Ułożyć maliny i zalać pozostałym kremem. Powciskać biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: galaretka , jagody , kremówka , maliny , mascarpone
https:KKuchniaMniamowsianych - 30g roztopionego masła masa serowa: - 500g serka mascarpone - 100ml śmietanki 30% - 1 jajka - 1 budyń waniliowy - 80g cukru pudru - 5 mandarynek - 1 brzoskwinia do ozdoby: - 1 galaretka mandarynkowa - 1 mandarynka - 2 figi Sposób wykonania: ciastka rozdrabniamy w mikserze, mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy mieszankę na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszkę owijamy szczelnie folią aluminiową(...)brzoskwinie, delikatnie mieszamy. Wykładamy masę na schłodzony spód z ciastek, blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1.2h. Po tym czasie wyciągamy sernik i stawiamy najlepiej na kratce do ostygnięcia. Rozrabiamy galaretkę w 400ml wody, na wystudzony sernik układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki
Wypieki Renekwadrans. Łączą się w nim smaki słony i słodki a kwaśność owoców sprawia że ciasto jest lekkie i orzeźwiające. *blaszka 23*28 cm (16 porcji) Składniki: duża paczka krakersów solonych (32 sztuki) 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej szybko tężejącej puszka ananasa 3 kiwi 3 mandarynki wiśnie(...)wystudzenia. Kilka kawałków ananasa odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło. Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta smarować nią ciasto i owoce za pomocą pędzelka. Odstawić w chłodne miejsce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaułożone odwrotnie aniżeli w książce "przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast"a to z powodu, że od nawału pieczenia i gotowania pokręciło mi się w głowie:) Ale co tam, ciasto i tak było pyszne i i tak pięknie się prezentowało na wielkanocnym stole:) Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny. Składniki na wkładkę serową: 60 dkg zmielonego sera białego(...)łyżki cukru kryształu; 3 galaretki truskawkowe; Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa. Moje uwagi: 1. Masę owocową do ciasta przygotowałam
In my kitchentworząc zwarte ciasto. (Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż stanie się nieco bardziej zwarte.) 5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki(...)następnie piec w 180’C ok 20 minut do zarumienia. 6. Spód wystudzić. MALINOWA GALARETKA 1. We wrzątku rozpuścić galaretkę, żelatynę oraz ksylitol/erytrytol. Dokładnie mieszać aż wszystko się rozpuści i odstawić do ostudzenia ale nie zżelowania. 2. Kiedy spód całkowicie wystygnie do galaretko dodać mrożone owoce. Kiedy zacznie się żelować szybko wylać ją na spód i całość wstawić do lodówki
Candy Pandas