ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:263/672)

Bardzo truskawkowe ciasto 466

truskawkowej i wstawić do lodówki do stężenia.Przygotować galaretkę truskawkowąDo zmiksowanych truskawek dodać cukier, wymieszać.2 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej, do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać, dodać do reszty truskawek, wymieszać i wylać na stężałą masę truskawkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki.Dowolnie udekorować.(Do przygotowania ciasta można użyc truskawek mrozonych całych lub zmiksowanych przed

Mix smaku
Torcik z masą kubusiową i śmietanową 162

osobiście wolę ciasta przekładane innymi masami.Biszkopt :4 jajka4 łyżki mąki pszennej typ 5003 łyżki mąki ziemniaczanej16 g cukru waniliowego4 łyżki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kubusiowa :950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak )1 szk wody3 budynie śmietankowe ( po 30 g )3 łyżki cukruMasa śmietanowa :350 ml śmietany 30 %1 szk gorącej przegotowanej wody1 galaretka pomarańczowaposypka kolorowa do ciastRozwiń

Ewa w kuchni
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 194

cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka,  dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą  i do lodówki na około godzinę(...)usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać  i odstawić do wystygnięcia.  Czas ustawić piekarnik na 150 st. Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy

Pora na pora
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 194

cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka,  dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą  i do lodówki na około godzinę(...)usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać  i odstawić do wystygnięcia.  Czas ustawić piekarnik na 150 st. Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy

Pora na pora
SERNIKOWA PIANKA Z TRUSKAWKAMI 181

Sezon truskawkowy trwa. Ceny tych owoców znacznie spadły, warto wiec korzystać i przygotowywać z nimi najróżniejsze ciasta. Dziś lekki biszkopt, puszyste masy oraz truskawki. Czegóż chcieć więcej?   Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 3 łyżki żelatyny cukier - do smaku(...)wykładamy na biszkopt, odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy masa stężeje w 3 szklankach wody rozpuszczamy galaretki. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na masie serowej, zalewamy galaretką ( zostawiamy 3/4 szklanki na wierzch ciasta). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy podczas ubij ania cukru pudru do pożądanej słodkości. Dodajemy zagęstniki. Ubijamy. Gotową masę śmietanową wykładamy

Z Majeczką w kuchni
CIASTO STEFANIA Z MALINAMI 208

Pewnie wszyscy doskonale znacie  Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką.  Przepis podpatrzyłam na blogu  Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g(...)wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody, kiedy zacznie stężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gorącą wylać na herbatniki i ułożyć maliny. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić do ostygnięcia i stężenia najlepiej na całą

Walijskie Pichcenie
Ptasie mleczko straciatella. 169

miksowania dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać obie mąki i kakao. Miksować krótko tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20-25 minut. Galaretkę rozpuścić, zalewając szklanką gorącej wody.Zostawi(...)wystudzenia. W między czasie przygotować czekoladę. Odłamać jeden rządek i zetrzeć na tarce o małych oczkach (tą czekoladą posypiemy wierzch ciasta) Resztę czekolady drobniutko pokroić ostrym nożem. Śmietanę ubić, nie przerywając ubijania dodać tężejącą galaretkę. Jeszcze chwilę ubijać. Do tak przygotowanej masy wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.Wstawić na ok, godzinę do lodówki

Agusiowe smakołyki
BANANOWY SONG 163

tabliczki białej czekolady, 200 g serka na sernik, 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 4 banany, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku drobne ciasteczka maślane, sok pomarańczowy, czekolada do oblewania ciast WYKONANIE: Ciasto: Blaszkę o wymiarach 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, bułkę tartą(...)zielonej masie, smarujemy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Zalewamy tężejącą zieloną galaretką, pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy galaretka zastygnie przygotowujemy białą masę, którą rozsmarowujemy na galaretce. Na masie układamy ciasteczka. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto przed spożyciem schładzamy w lodówce, aby poszczególne warstwy dobrze zastygły

słodki bratek
Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cynamonowym spodzie 189

domu, takim jak, mój piekarnik odmawia współpracy. No niefajnie i to bardzo! Chciałoby się zjeść coś dobrego, a tu klapa, nic nie da rady upiec. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta bez pieczenia, na zimno. Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko(...)zostawić w misce. Tortownicę schować do lodówki. MALINOWA MASA: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Część malin odłożyć na wierzch ciasta. Resztę zblendować, dodać cukier i 1/2 galaretki. Wylać na jasną, waniliową masę.  Na pół-stężoną masę malinową łyżką nakładać obłoczki z waniliowej masy, ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką. Schłodzić

Cakes By Kejt
Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką. 138

szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 1 malinowa galaretka 250 ml gorącej wody 200 ml zimnego mleka 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) dowolna posypka do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy(...)studzimy. 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem, aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek. 4. Przekładanie: Ciasto smarujemy powidłem, nakładamy piankę, dekorujemy posypką i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2-3 godziny. 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy

Izabelawkuchni
Arbuzowiec - ciasto 582

boków blaszki nie smarować. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa  1 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem 200 g masła Budynie wymieszać ze szklanką mleka, a resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszane(...)galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru Arbuza pokroić i zmiksować na gładko, dodać cukier i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie tężała wylać na ciasto. Polewa 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietany kremówki 1 łyżka kakao Śmietanę mocno podgrzać, zdjąć z palnika i dodać kakao oraz pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać

O kuchni z uczuciem
ciasto margerytka bez pieczenia 115

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki pomarańczowe + 600 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 600 ml gorącej wody biszkopty na spód ciasta ciasteczka w kształcie kwiatka z marmoladą wykonanie: Dno foremki (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy biszkoptami. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z figami i galaretką z sharona 124

A co?, taki sernik dziś powstał i jest pyszny, zimny, idealny na lato. Galaretkę z sharona można zamienić na mango, albo śliwki i choć będzie to

Moje Małe Czarowanie
tort z brzoskwiniami i galaretką 312

solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego(...)składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyż nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na warstwy owocowe: ok. 4 połówki brzoskwiń z puszki, odsączonych i osuszonych 1 galaretka brzoskwiniowa 250 ml gorącej wody parę łyżek dżemu brzoskwiniowego wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do zastygnięcia (ja pozostawiłam w garnku o średnicy tortownicy w której piekłam biszkopty

Domowy Smak Jedzenia
Ryżowy przekładaniec 220

Kochani,  postanowiłam poeksperymentować. W życiu nie spodziewałabym się, że użyję do ciasta ryżu preparowanego. Pierwotnie miała wyjść galaretka z bananami i masą śmietankową.  Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec.  Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją

Kuchnia smaków
Ryżowy przekładaniec 264

Kochani,  postanowiłam poeksperymentować. W życiu nie spodziewałabym się, że użyję do ciasta ryżu preparowanego. Pierwotnie miała wyjść galaretka z bananami i masą śmietankową.  Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec.  Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją

Kuchnia smaków