ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:266/672)

Tort donica z kwiatami – przepis krok po kroku 126

wyjmujemy z tortownicy i ścinamy nierówny wierzch (odcięty wierzch odkładamy, będzie nam potrzebny) *** *** Pozostały biszkopt przecinamy na trzy blaty *** *** Przygotowujemy masę do przełożenia tortu: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy *** *** Pierwszy blat ciasta wkładamy ponownie do formy. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, a później na mniejsze kawałki. Połowę bananów i układamy na cieście i smarujemy niewielką(...)glaretki *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem całkowicie ostudzoną galaretkę cytrynową *** *** Połowę masy wykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy. Całość przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy: wykładamy banany, zalewamy masą i przykrywamy ostatnim blatem *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny aby masa całkowicie stężała *** *** Przygotowujemy krem maślany: masło ucieramy

Blog z Apetytem
Kruche tartelki z kremem waniliowym i brzoskwiniami 209

mąki 50 g cukru pudru 75 g masła jajko szczypta soli Krem waniliowy: 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa      Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą w miarę sprawnie, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masę wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części, które przekładamy(...)foremek na tartelki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Dno nakłuwamy widelcem, wykładamy po małym kawałku papieru do pieczenia i przysypujemy odrobiną kaszy lub fasoli, żeby ciasto nie podniosło się pod wpływem temperatury. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po czym zabieramy obciążenie i dopiekamy kolejne 15. Studzimy.       Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem. Dodajemy ziarenka

sama złodycz
Sernik na zimno 87

W końcu udało mi się znaleźć idealny przepis na sernik na zimno. Lekki, delikatny, pamiętajmy tylko żeby użyć sera dobrego gatunku (czytajmy skład). Zapraszam do wypróbowania

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto jogurtowe na zimno 208

Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto jogurtowe bez pieczenia. Spód ciasta zrobiony jest z cytrynowych herbatników  Fit &free od Cukry Nyskie  z masłem. Do tego lekko kwaśna  masa jogurtowa z galaretkami agrestowymi. Polecam Składniki: 120 g herbatników cytrynowych Fit&free od Cukry Nyskie 60 g masła 800 g jogurtu naturalnego greckiego 3 galaretki agrestowe(...)połączenia się składników. Masę jogurtową przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kolorowy deser galaretkowy 109

dyplomu mistrza cukiernictwa, a mimo to wygladają efektownie. Ten do takich należy, bezwątpienia cieszy oko i zapewne przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym koneserom galaretki. Smaczna, lekka alternatywa dla ciężkich ciast i kremów, świetnie sprawdzi się na urodzinach pociechy lub umili ciepłe popołudnie w ogrodzie. Składniki (4 porcje): 2 kolorowe galaretki 2 (300 g) waniliowe serki homogenizowane

Fitsweet.me
Murzynek herbaciany z musem jabłkowym 137

taką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy do tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu.  Potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka(...)stopniach przez 30 minut. Wystudzone ciasto przecinamy na pół, przekładamy na przykład powidłami, albo musem jabłkowym zmieszanym z galaretką (mus z 3 jabłek + galaretka dodana do gorącego musu). Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Dyniowy sernik na zimno 340

miejsce w zamrażalniku mrożąc dynię. Przyrządzamy z dyni pyszne dania, pikantne zupy , zapiekanki i słodkie ciasta . Ale dzisiaj mam dla Was mój nowy eksperymentalny przepis na ciasto bez pieczenia z twarogu, tężejące na galaretkach cytrynowych, które można też zastąpić żelatyną, czyli dyniowy sernik na zimno . Czyż nie jest piękny ten sernik z dynią na zimno , taki mocno pomarańczowy, gdyż dynia(...)Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia: Kolorowy sernik na kruchym spodzie , Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Przepis na najlepszy sernik z dynią na zimno: Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NAJLEPSZA SZARLOTKA Z DOSATKIEM DYNI 112

obraniu ) dynia 900 g ( po obraniu ) 1 galaretka pomarańczowa ( 77 g ) sok z cytryny 1 łyżka ( opcjonalnie )      Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić 1/3 część ciasta zawinąć w folię, zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.   Dynie pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć(...)dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając. Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić. Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny.   Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm. Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę dyniowo-jabłkową

Smaczne moje
Tort śmietanowy z kryształkami 61

Ciasto stworzone na imprezę dziesięciorga nieprzykładnie zachowujących się kilkulatków. Wszystko w nim jest przyjemne. Delikatna masa śmietanowa, słodkie kolorowe galaretki, miękki spód, galaretka gładką warstwą pokrywająca całe dzieło. I muszę przyznać, jest coś kręcącego w procesie wkręcania pokrojonych w kosteczkę galaretek w masę śmietanową. Na urodziny seniora rodu, święta lub imprezę biurową raczej nie ośmieliłabym się z takowym cudem wyskoczyć(...)łyżki cukru pudru 2 waniliowe serki homogenizowane, lub jeden duży, np "Świeżuch" 3 opakowania kolorowych galaretek Zacznijmy od rozpuszczenia w dwóch naczyniach dwóch galaretek i odstawienia ich do stężenia. Gdy będziemy mieć gotową masę śmietanową, muszą być odpowiednio ścięte do krojenia. Trzecią galaretkę możemy rozpuścić później, wylejemy ja na górę już po wykonaniu całości. Wcześniej również rozpuśćmy żelatynę w zimnej wodzie

Kronika Piekarnika
Bardzo truskawkowe ciasto 439

truskawkowej i wstawić do lodówki do stężenia.Przygotować galaretkę truskawkowąDo zmiksowanych truskawek dodać cukier, wymieszać.2 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej, do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać, dodać do reszty truskawek, wymieszać i wylać na stężałą masę truskawkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki.Dowolnie udekorować.(Do przygotowania ciasta można użyc truskawek mrozonych całych lub zmiksowanych przed

Mix smaku
Torcik z masą kubusiową i śmietanową 145

osobiście wolę ciasta przekładane innymi masami.Biszkopt :4 jajka4 łyżki mąki pszennej typ 5003 łyżki mąki ziemniaczanej16 g cukru waniliowego4 łyżki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kubusiowa :950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak )1 szk wody3 budynie śmietankowe ( po 30 g )3 łyżki cukruMasa śmietanowa :350 ml śmietany 30 %1 szk gorącej przegotowanej wody1 galaretka pomarańczowaposypka kolorowa do ciastRozwiń

Ewa w kuchni
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 172

cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka,  dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą  i do lodówki na około godzinę(...)usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać  i odstawić do wystygnięcia.  Czas ustawić piekarnik na 150 st. Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy

Pora na pora
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 172

cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka,  dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą  i do lodówki na około godzinę(...)usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać  i odstawić do wystygnięcia.  Czas ustawić piekarnik na 150 st. Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy

Pora na pora
SERNIKOWA PIANKA Z TRUSKAWKAMI 162

Sezon truskawkowy trwa. Ceny tych owoców znacznie spadły, warto wiec korzystać i przygotowywać z nimi najróżniejsze ciasta. Dziś lekki biszkopt, puszyste masy oraz truskawki. Czegóż chcieć więcej?   Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 3 łyżki żelatyny cukier - do smaku(...)wykładamy na biszkopt, odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy masa stężeje w 3 szklankach wody rozpuszczamy galaretki. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na masie serowej, zalewamy galaretką ( zostawiamy 3/4 szklanki na wierzch ciasta). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy podczas ubij ania cukru pudru do pożądanej słodkości. Dodajemy zagęstniki. Ubijamy. Gotową masę śmietanową wykładamy

Z Majeczką w kuchni
CIASTO STEFANIA Z MALINAMI 189

Pewnie wszyscy doskonale znacie  Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką.  Przepis podpatrzyłam na blogu  Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g(...)wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody, kiedy zacznie stężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gorącą wylać na herbatniki i ułożyć maliny. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić do ostygnięcia i stężenia najlepiej na całą

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania