pomarańczowa jest kwaskowata. Całość dobrze smakuje. Ciasto ładnie wygląda, będzie idealne na Święta. W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, dzięki czemu ciasto jest bardziej wilgotne. Z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe Składniki: Ciasto: 5 dużych jajek L – osobno żółtka(...)ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. 12. Nasączone ciasto posmarować cienko dżemem pomarańczowym i na ciasto wyłożyć czekoladowy krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i nasączyć je pozostałym ponczem. Pianka pomarańczowa: 13. Galaretkę
Mała CukierenkaŚmietan-Fix Przygotowanie: Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody i odkładamy do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą(...)minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu układamy na całej tortownicy opłukane, osuszone i pokrojone truskawki. Na truskawki wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Śmietanę 30% miksujemy z Fixem i ozdabiamy górę ciasta. Życzę smacznego
Kulinarne życietruskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak lata
Domowa Cookierenka Agicharakter :) Porcja na dużą blachę Składniki: Ciasto: 450 g mąki 300 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów(...)łyżki kakao 2 łyżki wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki na mus jabłkowy (za wyjątkiem galaretek) umieszczamy w rondelku i gotujemy, aż wszystko się ze sobą połączy. Zdejmujemy
My simple kitchenzrobiłam po swojemu . A wystarczyło mieć tylko skladniki 2 paczki jasnych lub ciemnych herbatników 1 słoik powideł śliwkowych 2 galaretki przezroczyste 1 opakowanie ricotta 250 g 5 lub 6 łyżek cukru pudru to zależy jak bardzo chcecie mieć słodkie ciasto 1 wiaderko sera 1 śmietana 350 ml 36 % żelatyna Na początku rozpuszczamy(...)galaretki galaretki 1 galaretka jedna szkl przegotowanej wody żelatyna 2 łyżki rozpuścić w przegotowanej wodzie wodzie ok 4 łyżki blaszka 24 na 24 wyłożyć folią spożywczą na to kładziemy herbatniki ,ja miałam jasne .Potem posmarować je powidłami śliwkowymi .. przygotowanie masy serowej śmietanę miksować z serkiem ricotta ,potem dodać cukier puder a na końcu partiami ser i żelatynę .Na końcu galaretki
Moje Wyrobyniej półtora galaretki pomarańczowej. Galaretkę odstawiamy do wystudzenia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretkę wiśniową w 400 ml gorącej wody. Po około pół godziny w 200 ml wody rozpuszczamy kolejne półtora galaretki pomarańczowej. 250 g schłodzonego mleka skondensowanego ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut na pianę. Do piany dodajemy chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę pomarańczową (tą, którą robiliśmy(...)galaretki wiśniowej dodajemy konfiturę i mieszamy. Galaretkę wylewamy ostrożnie na blaszkę z pianką, która powinna już stężeć. Blaszkę ponownie wkładamy do lodówki. Po około 20 minutach ubijamy drugą część mleczka i wlewamy do niej galaretkę pomarańczową zrobioną później. Piankę wylewamy na galaretkę z konfiturą wiśniową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Całość wkładamy do lodówki jeszcze na około 2-3 godziny. Ciasto
e-PrzepisyKulinarnenazywane jest ciastem Fiona. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki cukru oraz 350 ml śmietanki 30 % 2 opakowania ciastek "delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki(...)wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Gdy przestygnie i będzie letnia ułożyć na niej ciastka delicje lekko wciskając w masę, ciastka układamy warstwą czekolady do góry. Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić i połączyć z tężejacą galaretką rozpuszczoną
Monia miesza i gotujeSzybki torcik bez pieczenia z przepisów mojej mamy, kolorowy i atrakcyjny, na pewno zachwyci niezapowiedzianych gości ( i domowników też :) SKŁADNIKI: 2 galaretki 4 łyżki żelatyny 300
Z MarcepanemSkładniki: 500 g serka naturalnego 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie biszkoptów bezcukrowych Mamut 1 galaretka
czarrna od kuchnispodobał. Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ A więc do dzieła! Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody
Gotuj Sam!masę wylać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Galaretki truskawkowe rozpuścić w ok 800 ml wrzątku i wystudzić. Gdy masa ciasta stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki banany. Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin do całkowitego stężenia. * Do masy dodałam 5 łyżek cukru, banany były bardzo słodkie i również osłodziły masę. Jeśli
Monia miesza i gotujejogurtu naturalnego 2 żółtka 300 g margaryny lub masła łyżeczka sody masa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe dodatkowo dżem wiśniowy 400 g orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie ono jednolitą kulę. Dzielimy gotowe ciasto na trzy części. Jedną zostawiamy na stolnicy(...)ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Tak samo postępujemy z kolejnymi częściami ciasta. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Jabłka smażymy aż powstanie z nich masa. Pod koniec wsypujemy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy kroimy, przesypujemy je do miski i mieszamy z miodem. Składanie ciasta zaczynamy
ciastkarnia na kruchym spodzieŻelka agrestowa - opakowania galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. Do miseczki przełożyć dżem i zalać tężejącą galaretką, wymieszać. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i rozpuścić. II pianka kiwi - 1 opakowania galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce(...)wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie delikatnie położyć drugi blat ciasta, lekko docisnąć. Na koniec rozsmarować resztę tężejącego musu i rozsypać pokrojonym kiwi. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i na wierzchu ciasta zrobić esy floresy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Ciastka - domowe słodkościPamiętam jak moja mama bitą śmietanę z pomieszanymi galaretkami przygotowywała, to była dziecięca uczta wspaniała. Mnie na wspomnienia się zabrało i oto takie ciasto powstało. Całkowicie je zmodyfikowałam, ale akcent kolorowych galaretek zachowałam. Sernik wyszedł delikatny w smaku lekko kokosowy, a dzięki galaretkom bardzo kolorowy. Składnik i na okrągła formę o średnicy ok. 25 cm: spód : 200 g pierników
Moniki SmakołykiSzybki i smaczny serniczek bez pieczenia. Dodatek owoców i galaretki nadaje mu pewnego rodzaju świeżości. Moim zdaniem najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy masa serowa
Smaki Na TalerzuLekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni. Składniki: paczka biszkoptów 800 ml jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe 4 dojrzałe brzoskwinie Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty. Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym(...)całkowicie zastygnięta galaretkę którą zostawiliśmy podgrzewamy(uważać by nie zagotowała się), studzimy. Owoce układamy na masie jogurtowej i polewamy galaretką. Na owocach powstanie cieniutka warstwa galaretki po to by połączyć owoce z masą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin
magiczna kuchnia Kasi