budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 pełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka ananasów w syropie 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki gorącej wody Wykonanie pysznego tortowego ciasta: 1. Wkładka serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie(...)sernikowy i lekko dociskamy. 5. Galaretka i ananasy: Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na serniku. Galaretki dokładnie rozpuszczamy, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejące wykładamy na ananasy. Ciasto wkładamy do lodówki. 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka
Izabelawkuchnimasę do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części. Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]: 5 białek 1/2 szkl. cukru 100 g wiórek kokosowych 1/2 szkl. suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy pozostałe składniki(...)studzimy całkowicie powstały serek. Potem ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy zimny serek i mieszamy ze sobą całość. DODATKOWO POTRZEBUJEMY: 1 dużą paczkę okrągłych biszkoptów 2 galaretki rodzynki PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka
psgotujemycukru 250 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 opakowania żółtej galaretki w proszku Masa orzechowa: 180 g posiekanych orzechów 150 g cukru 100 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło starte na tarce o grubych oczkach, jajka(...)Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem ok. 10 min. Na koniec dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części i odstawić, by trochę przestygła. Po przestudzeniu przełożyć upieczone placki ciasta: w tortownicy zostawiamy jeden placek, wykładamy jedną część masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy drugą część masy jabłkowej i przykrywamy
Domowa Cookierenka Agiciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego na zimno. Extra! Składniki na kruchy spód: 10 dag cukru pudru 25 dag zmielonych wafli 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka kurkumy Masa: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 1/4-1/2 szklanki cukru 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej(...)dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki. Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny. Moja rada: By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie ubite kremówki
Ciasteczkowy Potwórpieczenia foremkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około 40 min. Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je do wystudzenia, a następnie przekrawamy je na 2 blaty. - Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką. - Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta, na niego kładziemy plastry ananasa z puszki i masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min. - W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę , dodajemy gorzką czekoladę
RITA food channelwięcej:)) Zapraszam do przepisu. Składniki 500 g śmietany kremówki 30% 400 g jogurtu naturalnego greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 500 g świeżych owoców, poziomek , truskawek duża paczka herbatników Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dno tortownicy, u mnie 20 cm wykładamy herbatnikami. Łatwiej jest układać w formie(...)formy, pokroić truskawki na połówki i powciskać w ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy masa zastygnie, posypać wierzch poziomkami i zalać tężejącą galaretką. Odstawić ponownie do lodówki. Proponuje robić takie ciasta na noc, wtedy rodzina się tak nie niecierpliwi, bo wygląda bardzo apetycznie. Smacznego:) Artykuł Ciasto truskawkowo – poziomkowe pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąwyjmujemy z tortownicy i ścinamy nierówny wierzch (odcięty wierzch odkładamy, będzie nam potrzebny) *** *** Pozostały biszkopt przecinamy na trzy blaty *** *** Przygotowujemy masę do przełożenia tortu: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy *** *** Pierwszy blat ciasta wkładamy ponownie do formy. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, a później na mniejsze kawałki. Połowę bananów i układamy na cieście i smarujemy niewielką(...)glaretki *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem całkowicie ostudzoną galaretkę cytrynową *** *** Połowę masy wykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy. Całość przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy: wykładamy banany, zalewamy masą i przykrywamy ostatnim blatem *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny aby masa całkowicie stężała *** *** Przygotowujemy krem maślany: masło ucieramy
Blog z Apetytemmąki 50 g cukru pudru 75 g masła jajko szczypta soli Krem waniliowy: 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą w miarę sprawnie, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masę wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części, które przekładamy(...)foremek na tartelki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Dno nakłuwamy widelcem, wykładamy po małym kawałku papieru do pieczenia i przysypujemy odrobiną kaszy lub fasoli, żeby ciasto nie podniosło się pod wpływem temperatury. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po czym zabieramy obciążenie i dopiekamy kolejne 15. Studzimy. Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem. Dodajemy ziarenka
sama złodyczW końcu udało mi się znaleźć idealny przepis na sernik na zimno. Lekki, delikatny, pamiętajmy tylko żeby użyć sera dobrego gatunku (czytajmy skład). Zapraszam do wypróbowania
To co lubię - gotuję i polecamZapraszam na smaczne i lekkie ciasto jogurtowe bez pieczenia. Spód ciasta zrobiony jest z cytrynowych herbatników Fit &free od Cukry Nyskie z masłem. Do tego lekko kwaśna masa jogurtowa z galaretkami agrestowymi. Polecam Składniki: 120 g herbatników cytrynowych Fit&free od Cukry Nyskie 60 g masła 800 g jogurtu naturalnego greckiego 3 galaretki agrestowe(...)połączenia się składników. Masę jogurtową przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarnedyplomu mistrza cukiernictwa, a mimo to wygladają efektownie. Ten do takich należy, bezwątpienia cieszy oko i zapewne przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym koneserom galaretki. Smaczna, lekka alternatywa dla ciężkich ciast i kremów, świetnie sprawdzi się na urodzinach pociechy lub umili ciepłe popołudnie w ogrodzie. Składniki (4 porcje): 2 kolorowe galaretki 2 (300 g) waniliowe serki homogenizowane
Fitsweet.metaką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy do tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu. Potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka(...)stopniach przez 30 minut. Wystudzone ciasto przecinamy na pół, przekładamy na przykład powidłami, albo musem jabłkowym zmieszanym z galaretką (mus z 3 jabłek + galaretka dodana do gorącego musu). Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Wioleta Gargula
MamaOskarkamiejsce w zamrażalniku mrożąc dynię. Przyrządzamy z dyni pyszne dania, pikantne zupy , zapiekanki i słodkie ciasta . Ale dzisiaj mam dla Was mój nowy eksperymentalny przepis na ciasto bez pieczenia z twarogu, tężejące na galaretkach cytrynowych, które można też zastąpić żelatyną, czyli dyniowy sernik na zimno . Czyż nie jest piękny ten sernik z dynią na zimno , taki mocno pomarańczowy, gdyż dynia(...)Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia: Kolorowy sernik na kruchym spodzie , Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Przepis na najlepszy sernik z dynią na zimno: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobraniu ) dynia 900 g ( po obraniu ) 1 galaretka pomarańczowa ( 77 g ) sok z cytryny 1 łyżka ( opcjonalnie ) Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić 1/3 część ciasta zawinąć w folię, zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce. Dynie pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć(...)dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając. Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić. Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny. Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm. Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę dyniowo-jabłkową
Smaczne mojeCiasto stworzone na imprezę dziesięciorga nieprzykładnie zachowujących się kilkulatków. Wszystko w nim jest przyjemne. Delikatna masa śmietanowa, słodkie kolorowe galaretki, miękki spód, galaretka gładką warstwą pokrywająca całe dzieło. I muszę przyznać, jest coś kręcącego w procesie wkręcania pokrojonych w kosteczkę galaretek w masę śmietanową. Na urodziny seniora rodu, święta lub imprezę biurową raczej nie ośmieliłabym się z takowym cudem wyskoczyć(...)łyżki cukru pudru 2 waniliowe serki homogenizowane, lub jeden duży, np "Świeżuch" 3 opakowania kolorowych galaretek Zacznijmy od rozpuszczenia w dwóch naczyniach dwóch galaretek i odstawienia ich do stężenia. Gdy będziemy mieć gotową masę śmietanową, muszą być odpowiednio ścięte do krojenia. Trzecią galaretkę możemy rozpuścić później, wylejemy ja na górę już po wykonaniu całości. Wcześniej również rozpuśćmy żelatynę w zimnej wodzie
Kronika Piekarnika