maliny na wierzch ciasta mięta do dekoracji czekolada do polania Przygotowanie : Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto. Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki. Masa serowa: Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito. Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę(...)mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować. Przelać do miski, dodać zimną kremówkę, ubić. Następnie cały czas ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia. Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce. Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty
Kuchnia Danusiprosty przepis na szybki warstwowy deser z truskawkami , serkiem mascarpone, galaretką i biszkoptem, to wszystkie smaki klasycznego, truskawkowego ciasta, które możesz z powodzeniem podać w szklance, słoiczku lub pucharku! To z pewnością idealny pomysł na pyszny deser na imprezę lub słodki specjał po obiedzie lub kolacji. Jeśli użyjesz gotowego biszkoptu lub warstwy kremu przełożysz biszkopcikami, przygotowanie tego deseru okaże się(...)zwykły, letni deser z truskawkami na zimno , to zbyt mało. Wiemy to od pierwszego kęsa, w trakcie którego przebijamy się przez truskawkową galaretkę, delikatny biszkopt i warstwę pysznego kremu z dużymi kawałkami truskawek. Nasz deser truskawkowy z galaretką , to również bardzo krótka lista składników oraz uniwersalność, dzięki czemu możesz skomponować go w sposób, który Tobie najbardziej pasuje. Jest to szczególnie
Kuchnia Na WypasieLekkia, chłodna, rozpływająca się w ustach pianka czereśniowa bez pieczenia na pysznym spodzie ciasteczkowym to idealne ciasto w sam raz na upalne dni. Deser jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu, można go dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców. składniki na tortownicę 26 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 100 g masła 400 g wydrylowanych(...)masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej folią aluminiową tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje
Smakowite Daniawiększego znaczenia. Wybieramy swoje ulubione, z założeniem jednak, że wszystko pozostaje właśnie w tym smaku, czyli - skoro są maliny to wybieramy dżem malinowy oraz galaretkę malinową. Podejrzewam, że w sezonie letnim to ciasto w wersji truskawkowej zrobi jeszcze większą furorę, albo z wiśniami. Fajna sprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą(...)białek oraz maku i wiórków. Smarujemy go dżemem. Na dżem wykładamy krem. Na krem wykładamy nasączone alkoholem biszkopciki. Na biszkopciki wylewamy tężejącą galaretkę z dodatkiem malin. Całość przykrywamy blatem bezowym i lekko przyciskamy. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Jest to ważne, jeżeli chcemy, by beza kroiła się bez kruszenia. Ogromnie polecam i życzę smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyKolejny przepis na pyszne ciasto do kawy. Tym razem z kremem i galaretką. Polecam przygotować je nie tylko na weekend. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 330ml śmietanki 30% * 250g mascarpone * 4 wafelki Prince Polo * puszka brzoskwiń * 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie : Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Kremówkę ubić z mascarpone. Dodać pokrojone wafelki oraz brzoskwinie. Krem wyłożyć na biszkopt(...)Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Wylać na krem. Ciasto schłodzić
Magiczne Życie MartyLekki deser z galaretek i jogurtu. Nie wymaga dużo pracy, jedynie trochę czasu, aby galaretki stężały. Jeśli galaretkowiec podzielimy na 12 porcji, to jedna będzie miała
e-PrzepisyKulinarnepotem kilka razy wracaliśmy na to ciacho. Aż w końcu postanowiłam rozkminić go na dobre i zrobić samemu, aby nie przepłacać za ciasto w kawiarni. Torcik makowy składał się z biszkoptu mocno wilgotnego z makiem, masy z galaretki z pomarańczy, ale takiej prawdziwej z kawałkami owocu, masy według mnie to połączenie serka mascarpone i bitej śmietany, i grubej warstwy polewy(...)czekoladowej. Ciasto odwtorzyłam w domu i wyszło pyszne! Polecam Wam! Przepis na tort makowy z pomarańczą, jak w Costa Coffee SKŁADNIKI: galaretka z pomarańczy: - 3 pomarańcze (szklanka soku wyciśniętego na wyciskarce) - 1,5 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku, dodaj do soku i wymieszaj. Wylej na mniejszy głęboki talerz i wstaw do lodówki. Inna opcja zmiksuj pomarańcze
SMYKWKUCHNIsztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 50-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Dżem przełożyć do rondelka. Wlać 1/2 litra gorącej wody, wymieszać. Następnie dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia. 1 i 1/2 szklanki mleka przelać(...)ugotowanej i przestudzonej kaszy manny. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym blacie rozsmarować 1/2 kremu grysikowego, następnie wyłożyć tężejącą galaretkę, odstawić aż galaretka całkowicie stężeje. Rozsmarować resztę kremu grysikowego. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko przydusić. Czekoladę pokruszyć do kubeczka, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie posmarować wierzch ciasta. Ciasto odłożyć na kilka godzin, aby masa całkowicie
Danka Pichcimąki pszennej 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany Masa wiśniowa: 1 słoik wiśni w kompocie (720g) 45g czerwonej galaretki w proszku Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 12g 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Do ozdoby: wisienki koktajlowe(...)potrwa za nim masa zacznie tężeć). 8. Na biszkopt w blaszce wyłożyć tężejącą galaretkę z wiśniami, lekko wyrównać, zachowując odstęp od brzegów blaszki i ciasto wstawić do lodówki na około 30-40 minut, aby galaretka całkowicie stężała. Skończymy krem: 9. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem, tylko nie na bardzo sztywno. Dodać serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach
Mała Cukierenkawody) Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, odstawić by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewać masło i połamaną czekoladę, aż składniki się stopią i połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę z ubitych białek(...)dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzić patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryć warstwą owoców. Zalać gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawić do lodówki
Różne smaki w kuchniszarlotkę. I oto jest – kruche ciasto, duża ilość jabłek i słodka beza. Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 50 g smalcu 5 żółtek Jabłka: 2 litry duszonych jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cynamonu Beza(...)ciasto, dzielimy je na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na ok 20 minut (aż ciasto nieco się zarumieni). Lekko studzimy. Jabłka przekładamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy sypką galaretkę
Fascynacje Aniłyżeczki, kakao 4 łyżki, maliny 20 dag, śmietana 30 % 400 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, sok z cytryny 1/4 szklanki w temperaturze pokojowej składniki: olej, jajka, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać wsypać mąkę, proszek, kakao i wymieszać nie za długo do połączenia składników do ciasta wsypać maliny i wymieszać delikatnie tortownica 24cm - wysmarować masłem(...)tartą bułką obsypać - wlać ciasto i piec w 200C około 40 minut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i wlać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody ciasto przekroić na połowę, skropić wodą z cytryną i przełożyć połową śmietany, nakryć blatem ciasta i na wierzch dać resztę śmietany i posypać posypką kolorową ciasto jest bardzo
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na lekkie ciasto na bazie bitej śmietany i sera mascarpone na herbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas(...)bardzo powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę. Na blaszce (moja ma wym 24x26cm) układamy herbatniki, wylewamy połowę masy, wyrównujemy łyżką, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy drugą połowę masy (odrobinę masy zostawiamy na wierzch). Układamy ostatnią warstwę herbatników, rozsmarowujemy pozostałą masę i wysypujemy na nią startą czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnetortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 kg truskawek - 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części(...)ciasta chowamy do zamrażarki a pozostałe na 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Blachę wylepiamy ciastem a na nim układamy umyte i oprószone mąką truskawki, następnie posypujemy je galaretką i wykładamy przygotowaną pianę z białek. Na wierzch bezy ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnigorzkiej czekolady Galaretka z wiśniami: 1/2kg świeżych wiśni 3 łyżki cukru 50 ml likieru amaretto 3 galaretki wiśniowe Dr.Oetker 2 szklanki wody Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki białych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych Wykonanie ciasta: Ciasto kruche: Wszystkie składniki powinny być schłodzone, szczególnie masło, połączyć wszystko w misce zagnieść szybko(...)cały czas miksując. Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki. Dodać do masy startą gorzką czekoladę, wymieszać szpatułką. Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z wiśniami, przykryć upieczonym bezowym blatem. Ciasto chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon