części.Pierwszą część nasączyć ponczem według uznania (u mnie jest herbata karmelowa z cukrem i cytryną).Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.Górną część ciasta również nasączyć ponczem.Lekko tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto.Dobrze schłodzić
Anielskie wypiekirozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić.Pianka: 5 białek, galaretka wiśniowa, 2/3 szklanki(...)cukru, 50g startej mlecznej czekolady.Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić.Przed podaniem posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościwanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ponadto: 10 łyżeczek konfitury malinowej około 400g umytych, obranych truskawek 2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze posiekane pistacje do ozdoby Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ), wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto(...)minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je konfiturą. Krem: 5. Galaretkę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, fixem i wanilią. Dodać
Mała Cukierenkaszybko wymieszać i od razu przelać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przelać na formę, piec około 25-30 min. w 180C. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie ostudzić. Składniki na piankę i serduszka; 3 galaretki malinowe 3 kubeczki śmietany 30% po 180ml. 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo na wierzch; 250 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie pianki; Galaretki rozpuszczamy(...)tego będą wycinane serduszka. Pozostałą galaretkę dokładnie studzimy. Smietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier nadal miksujemy. Na samym końcu wlewamy małym strumykiem zimną galaretkę do śmietany i miksujemy do połączenia składników. Masa będzie płynna. Przestudzone ciasto kakaowe przekładamy do blaszki wyłożonej świeżym papierem. Na nie wylewamy masę śmietanową, wkładamy do lodówki do stężenia. Po około 2 godzinach
Radość kipiąca uśmiechem.Wakacje, znowu są wakacje, na pewno mam rację, wakacje znowu są! Pamiętacie jeszcze tę słynną kiedyś piosenkę kabaretu OT.TO? Gdy jeszcze chodziłam do szkoły, każdy nucił
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMalinowa chmurka” lub jej odmiana, dopiero zdobywająca swoich wielbicieli – „Chmurka bananowa”. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość(...)miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder i świeżo otartą skórkę z pomarańczy. Masę od razu wykładamy na zastygniętą galaretkę. Wyrównujemy. Upieczoną na początku bezę czekoladową delikatnie układamy na śmietanowo-serowej masie. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
MyCookBook.plłyżka kakao sól Masa: 2 czerstwe bułki kajzerki 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 kostka miękkiego masła 1 cytryna Ponadto 1 galaretka 100 gram słonecznika 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy, aż cukier całkowicie się(...)się składników. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy ją w kostkę. Biszkopt przekroić na 2 części. Na spód ciasta wykładamy 3/4 masy na wierzch kładziemy pokrojoną galaretkę przykrywamy,drugą połową biszkoptu wierzch smarujemy pozostałą masą posypując słonecznikiem. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier oraz słonecznik, prażyć
kgwjanczewopieczenia i kakao. Wszystko przesiać do ubitej masy i delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu ciast przekroić na dwa blaty. Można również biszkopt upiec dzień wcześniej wtedy lepiej się kroi. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Wymieszać wodę z sokiem z połowy cytryny(...)najdłuższe, wtedy wygodniej się układa. Ułożone banany zalać tężejącą galaretką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Dobrze chłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Na koniec dodać cukier. Tak przygotowaną masę wyłożyć na galaretkę z bananami, zostawić trochę, aby posmarować wierzchu ciasta. Górny blat delikatnie nasączyć, od tej strony, od której jest przekrojony. Ułażyć
talerz przyjemnościkońcu piątek.. i kolejny tydzień za nami. Na piątkową osłodę polecam ciasto Shrek - lekkie, chłodzące za sprawą galaretek, rozpływające się w ustach dzięki bitej śmietanie.. Dla tych którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować i dla tych, którzy już poznali ten smak - polecam od razu wziąć się do roboty, żeby jak najszybciej móc się cieszyć tym ciastkiem, zaparzać pyszną(...)Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Ubijamy bitą śmietanę, pod koniec ubijania wlewamy powoli galaretkę i ubijamy do połączenia się składników. Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wylewamy na wierzch ciasta. Placek wstawiamy do lodówki i przechowujemy w chłodnym miejscu
psgotujemySzarlotka z bezą i kruszonką. Kawałeczki jabłek , kruchy spód, przepyszna beza i kruszonka, tym cudownym ciastem możemy się delektować i powrócić do lat słodkiego i beztroskiego dzieciństwa. Nasze domowe ciasto z jabłkami z pewnością okaże się najlepszym domowym ciasto z jabłkami. Ciasto wypełnione pysznym jabłkowym nadzieniem z dodatkiem delikatnej bezy . Ta szarlotka jest esencją prostoty. Jabłko jest bogate w takie(...)momentu aż jabłka zrobią się delikatne. Dodajemy cynamon. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli wsypujemy erytrytol i ubijamy aż masa będzie gęsta. Dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy spód i kładziemy jabłka
Zdrowy Styl JoannyDzisiaj przepis na szybkie i smaczne ciasto z truskawkami. Ciasto przygotowałam na biszkoptach z masą truskawkowo - śmietanową. Smaczne i lekkie. SKŁADNIKI : 1 kg świeżych truskawek 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa + 1 i 1/2 szklanka wrzątku(...)rozrabiamy w mniejszej ilości wody i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia. Miskę średniej wielkości wykładamy folią spożywczą. Truskawki ( połowę ) kroimy w talarki i układamy wokół miski. Biszkopty maczamy w galaretce i również układamy wokół ścianek miski tak aż cała będzie zapełniona. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku, studzimy. Resztę truskawek blendujemy
Kulinarne Fantazje Mariolibudyniowa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3 łyżki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 1 zielona galaretka Warstwa galaretkowa: 500 ml gorącej wody 2 wiśniowe galaretki Warstwa śmietanowa: 350-400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Warstwa kokosowa: 80 g kokosu 1 łyżka masła 1 czubata łyżka(...)gładki krem. 3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do rondelka i chwilę smażyć. Do gorących jabłek dodać suchą zieloną galaretkę, dokładnie wymieszać. 4. Przygotować czerwoną galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia. 5. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt, połowa masy budyniowej, masa jabłkowa (w tym momencie ciasto przełożyć do lodówki, by masa jabłkowa dobrze stężała), następnie na jabłka wyłożyć
Kuchnia domowa Animasa serowa ze śmietaną i malinami, galaretka malinowa i całe maliny- to właśnie ciacho, które spełni marzenia malinowych maniaków. Nie spodziewałam się, że mrożone maliny od mogą smakować jak te świeżo zerwane z krzaka! Są idealnie opakowane, więc nie ma mowy o pogniecionych owocach. Serdecznie polecam mrożone maliny Hortex, rewelacyjne do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Składniki na dużą keksówkę(...)rozpuścić we wrzątku, zmiksować z masą malinowo serową, wylać do keksówki, zostawić do stężenia. Na masę serową wyłożyć pozostałe maliny, na maliny wylać tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto delikatnie wyjąć z blaszki, ułożyć biszkoptami do dołu. Śmietankę zagotować i rozpuścić w niej barwnik, zalać śmietanką połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać aż będzie gładka. Kiedy
Krylowa Kuchnia