pietruszki 3 ząbki czosnku olej rzepakowy ziarna/ słonecznik, sezam, pestki dyni/ 3 łyżki Makaron pokrzywowy: Pokrzywę same listki wrzucam do wrzątku i gotuję 3 minuty. Odcedzam z wody i miksuje blenderem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtko, papkę z pokrzywy ale nie całość. Dodaję stopniowo i sprawdzam czy ciasto nie jest za rzadkie albo za suche. Dodaję tyle pokrzywy
wesoła kuchniatrwa w najlepsze. Moim ulubionym sposobem na tempurę jest najprostsze ciasto z mąki, wody gazowanej i soli. W Portugalii można się spotkać również z wersją przygotowaną na winie lub piwie. Jednak według mnie ta tempura wychodzi znacznie bardziej chrupiąca. Oprócz fasolki, w podobny sposób, możemy usmażyć inne warzywa: cukinię, dynię, czy paprykę. Ważne jest jednak, żeby warzywa były surowe. Wtedy
Food Squarejajko Na suchej patelni podprażyć sezam wraz z pestkami dyni. Ostudzić. Do miski przesypać podprażone nasiona, dodać starte migdały, rodzynki i pocięte na mniejsze kawałki śliwki oraz daktyle. Na sam koniec wbić jajko i masę ze sobą wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formułując kulkę, którą należy spłaszczyć*. Piec około 10-15 minut
Ugotowaćwodę. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Dodać ziarna słonecznika i dyni oraz otręby. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać mąkę wymieszaną z solą oraz pokruszone płatki jęczmienne. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, jeśli wyszłoby zbyt suche
Monia miesza i gotujeKukułkówka - nalewka Agnieszka Pieczone pestki dyni Magdalena Orzechowe placuszki waniliowe Ewa Sałatka z selera naciowego, jajka i pietruszki, doprawiona lekkim jogurtem i musztardą dijon Justyna Placki z cukinii i makaronu Kasia Szybki makaron z papryką, cukinią w pomidorach z serem Pecorino Romano DOP Marzena Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym Małgosia Krokiety z pieczarkami
Magiczne Życie Martyczym kojarzy się jesień? Z dynią, jabłkami i orzechami. Właśnie teraz smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy, to nie zwykle plastyczny surowiec. Możemy je podprażyć, zrobić orzechy w karmelu, zrobić krem orzechowy, zupę, panierkę czy pyszne ciasta. Dzisiaj jedno z takich dań – orzechowe trójkąty do kawy. Posmakują wszystkim tym, którzy lubią
Mieszam w Garnkuwypieki. Na blogu pojawiły się już focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem , focaccia z oliwkami i z suszonymi pomidorami . Teraz przyszła pora na steccę. Oczywiście nie muszę dodawać, że nie pozwoliliśmy jej do końca wystygnąć... Stecca, czyli włoskie chlebki Proporcje na 4 chlebki Czas przygotowania: 20 godzin Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 550 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatitymąki owsianej łyżeczka drożdży instant łyżka ziaren słonecznika łyżka pestek dyni łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu łyżeczka płynnego miodu gryczanego lub innego szczypta soli 250 ml ciepłej wody Wykonanie to łatwizna : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać - odstawić na około 40 minut. Po tym czasie należy ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem
apetytnapieczeniekminku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, chilli Obraną dynię pokrojoną w kawałki oraz 3 ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić. Gładka masę dyniową podzielić na 4 części, usunąć 1 część, i w jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać tymianek i dobrze wymieszać u ugnieść jednolite ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie
MarciochaKucharzybyło dokładnie ugniecione, dzięki czemu w ciastkach znalazły się kawałki dyni. W misce mieszamy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną. Łączymy suche składniki z mokrymi i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i staramy się, żeby kawałki czekolady były rozłożone równomiernie w cieście. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na ok. 30 minut
les mirabellesłyżeczka soli, ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka. Przygotowanie: W miseczce przygotowujemy zaczyn: 1 łyżka letniego mleka + 1 łyżka miodu + drożdże- rozcieramy i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy przesiane mąki, wlewamy letnią wodą, zaczyn, dodajemy masło i sól. Ciasto mieszamy ręką (najlepiej założyć rękawiczkę jednorazową, bo ciasto się trochę
Aga w kuchniKupiec 200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Moje domowe kucharzenieduża łyżka ziaren : słonecznika , dyni i siemienia lnianego Do miski wsypać mąki , drożdże ,cukier i kilka łyżek mleka wymieszać i wlać w zagłębienia w mące , odstawić na 10minut do wyrośnięcia Wrzucić resztę składników i wyrobić robotem 10 minut, ręcznie trochę dłużej ,Ostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia Po tym czasie wyrabiamy na stolnicy ciasto ręcznie przez chwilę
Wypieki Renełyżki miodu Czekolada: 70 g masła 1 łyżka wody 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka spirytusu Dynię upiekłam, zmiksowałam i przełożyłam do garnka. Do garnka włożyłam także masło orzechowe i miód i podgrzewałam mieszając aż masa stała się gładka i jednolita. Przełożyłam masę do naczynia płaskiego, wyłożonego folia(...)wszystko na lśniącą masę. Na koniec dodałam spirytus, wymieszałam, wystudziłam. Na schłodzoną masę dyniową wyłożyłam chłodną polewę, wyrównałam i ponownie włożyłam do lodówki na kolejne 2 godziny. Potem pokroiłam ciasto w kwadraty. Smacznego. Przepis Ally "Podróże małe
Moje Małe Czarowanieskomplikowane danie pod względem składu. Ot- odrobina puree z pieczonej dyni , jajka i trochę mąki kokosowej . Na tym lista składników właściwie się kończy. Do posłodzenia dodałam łyżkę erytrytolu , jednak dynia sama w sobie jest słodkawa, więc można go równie dobrze pominąć. Tym bardziej, że pankejki zostały oblane dość słodkim sosem czekoladowym na bazie ciemnej czekolady z cynamonem oraz masłem migdałowym(...)kształt serca. W zamyśle miały one służyć do smażenia jajek, ale niestety nie przylegają do dna jak należy, więc przy jajkach się nie sprawdzają. Za to przy gęstszym cieście na pankejki już tak. Pankejki dyniowe Dyniowe keto pankejki z nutą pomarańczy to super pomysł na weekendowe śniadanie. Podane z sosem czekoladowym oraz masłem migdałowym stanowią pyszne poranne danie. Dania Deser
Modern Cave Girltropikom. Miałam bowiem w domu jedną pomarańczę oraz dwie marakuje i stwierdziłam, że świetnie nadadzą się na tartę . I wiecie co? Nie myliłam się… Multiwitamina w postaci keto ciasta Pamiętacie taki sok o smaku multiwitaminy…? Nie wiem czy jeszcze takie produkują… Od dawna nie spożywam już soków w kartonie i nie zachodzę tym samym w sklepie w alejki z tymi(...)ostatnie ciepłe dni, które zawitały pod naszą szerokość geograficzną. Bo potem to już dynia i tylko dynia . No może sporadycznie przeplatana śliwką lub jabłkiem … Wierzcie mi – jak już idę w dynię , to na całego. Zaczynam i nie mogę przestać. Prawdopodobnie dopiero zmiana pór roku i brak dyni w sklepach skłoni mnie do dyniowej abstynencji… Ale zanim to nastąpi polecam
Modern Cave Girlczas temu trafiłam w Internecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie(...)pestki dyni, słonecznika, pistacje) 2 szklanki pokrojonych suszonych owoców, najlepiej niesiarkowanych (np. rodzynek, moreli, jabłek, mango) 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. W dużej misce ubij mikserem jajka, miód i maślankę. 3. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj owoce i orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj. 4. Przelej ciasto
Powiedz dietom niemąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru 5-6 śliwek suszonych pokrojonych 2 łyżki orzechów laskowych w całości 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni łyżka majeranku 3 łyżki otrąb pszennych 50 g drożdży świeżych lub 2 torebki suszonych około 500 ml ciepłej wody Instrukcje Suche składniki mieszamy w misce Cukier, łyżeczkę mąki i drożdże zalewamy(...)wlewamy do suchych składników dodając stopniowo pozostałą wodę. Nie dodajemy jej całej od razu. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki dobrze się połączą. W miarę potrzeby dolewamy pozostałą wodę, ciasto nie może być zbyt gęste nie może też być za rzadkie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami formy (keksówka o wymiarach 35 x 12 x 8 cm), wyrównujemy
To co lubię - gotuję i polecam