ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:253/386)

chleb babuni 1621

żytniej pełnoziarnistej, 1/2 szklanki otrąb żytnich, 4 łyżki nasion dyni, 3 łyżki pestek słonecznika, 5 łyżek siemienia lnianego. Drożdże łączymy z ciepłą wodą oraz cukrem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. mieszamy w misie z hakiem lub łyżką. Ciasto jest dosyć rzadkie. Przekładamy do formy keksowej (ja mam formę

Słodki Zakątek
Muffiny kokosowe 161

kilka składników przygotujcie robotem je zmiksujcie, do foremek ciasto dajcie i za robienie kawy się zabierajcie.  Chwilę poplotkujcie i już z piekarnika muffiny wyjmujcie.  Taka babeczka kokosowa sprawi, że słodsza będzie Wasza rozmowa 😃 🙌 💑 Składniki:  3 jaka, 8 łyżek cukru białego, 50 ml oleju z dodatkiem oleju z pestek dyni, 100 g wiórek kokosowych, 1 płaska łyżeczka

Moniki Smakołyki
Pełnoziarniste ciastka z olejem dyniowym (z mąki orkiszowej) 147

może być inna pełnoziarnista) 100 ml oleju z pestek dyni 110g cukru brązowego (może być zwykły) 2 jajka 2 łyżki śmietany (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę, cukier, proszek oraz sodę wymieszać w misce i dokładnie połączyć z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać

Di gotuje
Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą 186

masy rozpłaszczyć w dłoniach. Na środek wkładać kapustę. Skleić brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet. Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów ).  ----- Podobne: Pasztet jaglano-grzybowy Kotlety selerowo-jaglane Kotlety jaglano-ziemniaczane z dynią

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z ziarnami i nasionami chia 180

żytniej Młynomag 500ml wody 50g pestek słonecznika 50g pestek dyni 10g czarnuszki 10g nasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy przez

Kuchnia w czekoladzie
Bułki pełnoziarniste na zakwasie 84

szkl sezam, 1 łyżka siemie lniane, 1 łyżka nasiona dyni, 1 łyżka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Zakwas dzień wcześniej dokarmiamy, musi być aktywny. Mąki mieszamy razem. Do dużej miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Następnie dodajemy miód i zakwas, dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę ilości mąki po łyżce, mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe

Gotowanie moimi oczami
Jagodzianki drożdżowe z kruszonką 154

szklankę i jej dołem wydusić mocno w każdym kawałku ciasta dołki. Wypełnić je jago dami i posmarować jajkiem. Jago dy należy delikatnie posło dzić, aby nie były zbytnio kwaśne po upieczeniu. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 20 minut(ja piekę często je dynie 18 minut) . Najlepsze jeszcze na ciepło z ciepłym mlekiem

ChilliJemy
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 164

pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy

upichcona
Pszenne,razowe buleczki z siemieniem lnianym 142

upieka.Z kazdego kawalka formujemy okragla buleczke,przyciskajac dlonia kawalek ciasta do blatu wykonujemy okrezne ruchy,do uformowania kulki.Uformowane buleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia,Kazda buleczke smarujemy jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Ja uzylam nasion slonecznika,dyni i czarnego i zoltego sezamu.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 ° C.Pieczemy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 166

usunac miazsz i pokroic w 2 cm plastry.Ulozyc pociete kawalki dyni na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Posolic pokropic oliwa i dodac listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie rozgniesc widelcem lub zblendowac.Dodac przyprawy,dorzucic rozgniecione ciasteczka ameretti,wymieszac i odstawic.Rozgrzana patelnie smarowac olejem przy pomocy pedzla i nalewac porcje ciasta nalesnikowego.Smazyc do wyczerpania ciasta.Na nalesniki wylozyc przygotowany farsz,zrolowac.Podawac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tiramisu dyniowe 109

Gdyby ktoś zapytał się mnie o mój ulubiony deser , bez wahania odpowiedziałbym: TIRAMISU . W Tiramisu bowiem zakochałam się od pierwszego spróbowania. Niestety nie wszystkie desery smakują

Moja Delicja
Jabłkowe supełki 137

przystani razem z ptactwem. Do zobaczenia za rok, soczysty, Szalony Kolego! :) A zatem jesień w pełni: w powietrzu, na drzewach, na niebie, w szafach i w końcu w kuchni. Dynie we wszystkich odcieniach pomarańczy i rudości, ciepłe smaki, gęste tekstury i sycące pyszności. W garnku z mocno rozgrzanym olejem wydymają złote brzuszki drożdżowe supełki przeplatane jabłkami z cynamonem - jednym(...)smaków. Puszyste i mięciutkie w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące, oblane odrobiną lekko karmelowego lukru na brązowym cukrze (ale możecie użyć syropu klonowego). Między splątanymi paskami drożdżowego ciasta kryje się pyszne nadzienie z jabłek i cynamonu, które nadaje jeszcze większej wilgoci i typowo jesiennego charakteru, który pysznie otula kuchenne kąty i podniebienie :) Kilka pociągnięć nożem, supełek z nadzianego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowe ciasto proteinowe - wegańskie :) 173

Siła Roślin , która ma świetną, sypką konsystencję, idealnie nadającą się do przepisów postanowiłam zrobić ciasto. Dokładnie jest to czekoladowe ciasto proteinowe , przypominające nieco brownie . Efekt końcowy wyszedł zadowalający, bo ciasto z wierzchu i od spodu jest bardzo kruche, natomiast w środku mięciutkie, co według mnie jest zgranym duetem. Smakuje bardzo dobrze, jest idealnie słodkie, z wyczuwalnym dodatkiem kakao i czekolady(...)waniliowym (Plantforce - Siła Roślin) 2 łyżki kakao  1/2 łyżeczki cynamonu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 rządki czekolady  180 g pure warzywnego z ziemniaka i dyni  4 łyżki oleju kokosowego  2 łyżki musu kokosowego  2 łyżki syropu daktylowego  350 ml mleka sojowego  szczypta soli  Przygotowanie: Zmiel płatki na mąkę (możesz

Zdrowie na języku :P
Chleb żytni na zakwasie 131

zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna lub dodatki Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w misce, miskę zawijamy folią(...)dodatki". Chleb sam w sobie jest trochę kwaśny, jak to chleby na zakwasie. One tak już mają. Jeżeli lubimy ten smak to możemy po prostu dodać ziarna słonecznika lub dyni czy suszone pomidory. Wówczas ten charakter zakwasowca będzie delikatnie widoczny. Ja, jak pisałem wcześniej, jednak gustuję w pszennych chlebach na drożdżach. Więc idealnym do lekkiego zamaskowania (nie do zlikwidowania, tylko

Marder&Marder Manufacture
kulki serowe w prażonych orzechach 200

składniki: 200 g twarogu śmietankowego 100 g sera topionego 100 g posiekanych prażonych migdałów 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 100 g łuskanych prażonych pestek z dyni

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka pod budyniową pierzynką 118

którym tkwią radośnie wszystkie nie obrobione zdjęcia, w tym także zdjęcie babki dyniowej, muszę się ratować dziś tym, co mam na dysku. Babka pojawi się niestety już poza Festiwalem Dyni, w przyszłym tygodniu, chyba że uda mi się ją upiec jeszcze raz u rodziców, co jest bardziej niż możliwe, znając mojego tatę. Zatem dziś zapraszam na przepyszną szarlotkę pod budyniową(...)cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4 i obie włożyć do lodówki. Pierwsza część pójdzie na wierzch szarlotki, druga na spód. 2,5 szkl. mleka zagotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Białko wegańskie – dlaczego warto je wybierać, gdzie kupić najlepsze? 37

rynku. Wybór jest spory: białko z konopii, białko z dyni, białko z grochu, białko z ryżu… Tak naprawdę każdy wybierze coś dla siebie. Dzięki temu, że tego typu produkty nie posiadają żadnego konkretnego smaku, są idealnym dodatkiem do różnych dań czy nawet wypieków. Można z powodzeniem wzbogacać z ich pomocą ciasto do pizzy, pasty na kanapki, czy nawet naleśniki, dzięki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jakie ryby na wigilię 46

warzywach Łosoś pieczony Łosoś z patelni Łosoś w cieście francuskim Rolada szpinakowa z łososiem MORSZCZUK Ryba po śródziemnomorsku Domowe paluszki rybne Pulpety rybne z ryżem czarnym Ryba po grecku przepis tradycyjny JESIOTR Sushi z jesiotrem MINTAJ Pulpety rybne w sosie koperkowym Ryba po grecku bezglutenowa Ryba po grecku z dynią HALIBUT Halibut na parze w liściach szpinaku ŚLEDŹ Śledzie smażone

Dorota Smakuje
Sałatka z serem camembert 89

Składniki dowolna mieszanka sałat 15 pomidorków koktajlowych pół świeżego ogórka 30 – 40 czarnych oliwek 1 średnia czerwona papryka ser camembert – 1 okrągły serek prażony słonecznik prażona dynia zioła prowansalskie oliwa z oliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z serem camembert – Wykonanie Przygotuj głęboką szklaną miskę. Sałatę wyciągnij z torebki, umyj pod bieżącą wodą a następnie wysusz papierowym ręcznikiem(...)spożycia. Na suchą i lekko nagrzaną patelnie wsyp łyżkę pestek dyni oraz łyżkę pestek słonecznika. Na małej mocy palnika upraż dynię i słonecznik, aż będą lekko chrupiące. Do miski z sałatą dorzuć paprykę, pomidory, ogórka, oliwki – wymieszaj lekko wszystkie składniki. Na wierzch ułóż kawałki sera. Sałatkę posyp mieszanką dyni i słonecznika. W miseczkę wlej oliwę z oliwek oraz zioła

To Musisz Wiedzieć
Bezglutenowy chrupiący chlebek 149

mąki kukurydzianej  100 ml pestek dyni lub słonecznika 100 ml sezamu 2 łyżki nasion lnu 1 łyżeczka soli 50 ml oleju lub oliwy 200 ml gorącej wody ewentualnie sól do posypania Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać a następnie połączyć z gorącą wodą i olejem.  Z powstałego ciasta uformować cienki placek.  Piec około 90 minut w temperaturze

Mohiella
Tarta z jagodami na orzechowym spodzie. 111

gładkie ciasto. Włożyć je do lodówki na około pół godziny. Nadzienie: 50 dag jagód lub borówek pół szklanki mielonych orzechów laskowych  8 łyżek cukru 2 łyżki mąki 4 łyżki rozpuszczonego masła Przygotowanie: Ciasto rozwałkować, wyłożyć wcześniej natłuszczoną formę o średnicy 28cm. W misce wymieszać orzechy z rozpuszczonym masłem, mąką i 4 łyżkami cukru. Masę wyłożyć na ciasto. Jagody wymieszać(...)temp. 180c około 40 minut. Dekoracja: 2 Serki naturalne kanapkowe 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka dżemu jagodowego 1 łyżka śmietany 30 procent Listki mięty borówki lub jagody pestki dyni w czekoladzie  Do dwóch misek przełożyć po jednym serku. Do każdej wrzucić po łyżce cukru. Do jednej śmietankę a do drugiej mus jagodowy. Zmiksować, ozdobną tylka udekorować tarte. Ułożyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb z płatkami owsianymi 133

łyżka soli – 30g pestek z dyni – 20g nasion chia – 20g siemienia lnianego Ciepłą wodę wlać do dużej miski, wsypać płatki, cukier, sól i drożdże i wymieszać. Dodać wszystkie mąki i nasiona, wymieszać dokładnie do połączenia się składników i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto przełożyć do dużej keksówki (z małej „ucieknie”) wysmarowanej

Smaki Armine
Soczewicowa jak grochowa - orzekł chłop. Soczewicowo-groszkowa rozgrzewająca zupa z tymiankiem. 193

mojej kuchni czuć już jesień. :) Chętnie piekę nieprzyzwoite ilości dyni, gotuję brukiew i ostrzę sobie zęby na brukselkę. Nałogowo kupuję ostatnie pełne słońca pomidory, papryki i śliwki. Cynamon po letnich miesiącach banicji powrócił do kuchennych łask podobnie jak kardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy. Coraz częściej myślę

U Fiolki
Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami 214

smażyć  same albo w cieście naleśnikowym, faszerować  przeróżnymi  farszami, zapiekać w  piekarniku  lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy  pamiętać , że  przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie inne przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido faszerowane kwiaty cukinii ------------------------------------------------------------- Kwiaty cukinii

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z cukinią i szynką 143

szlachetnego rodu dyniowatych mają same zalety. Bakłażany, cukinie, dynie czy patisony są smaczne i pożywne, a przy tym lekkostrawne. Cieszę się, że właśnie nadchodzi ten czas – letni czas, kiedy warzywa i owoce są najlepszej jakości, najsmaczniejsze. Dzisiaj polecam pyszną tartę z cukinią i szynką TARTA Z CUKINIĄ I SZYNKĄ Ciasto 1/3 kostki masła 1 szklanka mąki 1 jajko sól

Pieguskowa Kuchnia
Faszerowane kwiaty cukinii 153

możemy je smażyć  same albo w cieście naleśnikowym, faszerować przeróżnymi  farszami, zapiekać w piekarniku  lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy pamiętać , że przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido ------------------------------------------------------------- Faszerowane kwiaty cukinii Czas przygotowania: 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
PASZTET WIELKANOCNY 165

robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie.  Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki drobiowej  1 duży por (biała część)   50 g suszonej żurawiny  2 łyżki pestek słonecznika  2 łyżki pestek dyni  1 marchewka, 1 pietruszka  sól, pieprz

pieprzny smaczek
chleb wieloziarnisty na krupczatce 148

siemienia lnianego - 6 łyżek ziaren słonecznika - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki sezamu - 250 ml otrąb pszennych - 2 łyżki soli (płaskie) - 4 łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły) Wszystkie składniki wrzucić do miski ,dolać wodę i mieszać 5 minut aż składniki się połączą , odstawić na 20 minut do wyrośnięcia Wyrobić ciasto ponownie  i wlać do wysmarowanych form ,najlepiej dwie

Wypieki Rene
Kruche ciasteczka z ziarnami 91

szkl sól, 1/2 łyżeczki ziarna słonecznika, dyni, 1 i 1/4 szkl Przygotowanie Masło wyciągamy na co najmniej 2 godziny wcześniej. Miekkie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko i sól, nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę, krótko miksujemy, resztę wyrabiamy ręcznie. Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy ziarna (u mnie dodatkowo owoce goji oraz suszona żurawina), dokładnie mieszamy

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania