ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:249/386)

Gnocchi z dynią i szałwią 140

Dynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni.Składniki:gnocchi200g puree z dyni600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków200g mąki pszennej1(...)jajkosól i pieprz do smakusos:oliwa z oliwekświeże listki szałwiiparmezansól i pieprzSposób przygotowania:Wszystkie składniki na gnocchi zagniatamy, dzielimy ciasto na 5 części i formujemy wałki z ciasta (średnica 2cm). Jeśli się lepią do podłoża to podsypujemy mąką.Wałki tniemy nożem na kawałki (też 2 cm) i formujemy z nich kulki, które delikatnie przyciskamy widelcem, żeby je spłaszczyć, i żeby

W kuchni wieczorem
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 140

Jak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej

Stare Gary
Ciasteczka owsiane z bananem 176

szklanki otrębów pszennych 2 dojrzałe banany po garści: pestek dyni, siemienia lnianego, rodzinek i żurawiny jajko 1/3 szklanki mąki łyżka miodu Przygotowanie: Suche składniki wsypujemy do miski, banany ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy miód oraz jajko i ręką łączymy je w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp

Taste Of My Day
Chutney z gruszek 96

Chutney z gruszek wytrawny dżem z gruszek do mięs, wędlin, ryb, serów i sałatek Chutney z gruszek - przepis na pyszny słodko - ostry dodatek do wielu dań

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orzechowe chlebki lniane (bez: mąki, glutenu, cukru, laktozy, wegańskie) 115

Dziś przepis na banalnie proste chlebki bez mąki idealne na chrupkie przekąski w ciągu dnia :) Najlepsze jest to, że len mielony i ziarna to taka podstawa

Candy Pandas
Chleb zimowy, pełen ziaren i rzeczywiste godziny jego wykonania 115

pieczenia tego chleba. Nie pieczemy go zbyt długo, musimy pamiętać, że w tym cieście chlebowym jest tylko 750g mąki a dużo ziaren. Musicie sami wyczuć czas pieczenia, żeby chleb za bardzo nie wysuszył się w piekarniku, bo większa część ziaren była przecież prażona. U mnie ciasto wylądowało w piekarniku w foremkach o wymiarach 36x12 i 30x11. Zawsze można upiec(...)100g pestek dyni, •    100g ziaren sezamu Ziarenka mają się lekko przyrumienić, miejmy w pogotowiu pokrywę, aby zapobiec skakaniu ziaren po kuchni. Przemieszajmy ziarna aby wszystkie równomiernie się podprażyły. Wyłóżmy je do oddzielnej miseczki niech wystygną. Mamy też czas na przygotowanie mąki. Ważymy i przesiewamy. Do wody dodajemy ocet balsamiczny. Mamy wszystko przygotowane zabieramy się za: Ciasto właściwe, godz

Leśny Zakątek
Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren 109

płatki zbóż, ziarna, orzechy, nasiona. Mamy wówczas dwie korzyści. Moczenie powoduje, że w tego typu dodatkach zawarte minerały są lepiej przyswajalne przez organizm jak również nie wchłaniają wilgoci z ciasta, bo mają jej już dostateczną ilość po namoczeniu. To żadna dodatkowa praca, wręcz przeciwnie. Wkładamy wszystko do miski i odstawiamy do fermentacji.   Chleb upiekłam w 3 foremkach. Jedna(...)letniej wody, 150g mąki żytniej razowej, 50g płatków owsianych górskich, 50g płatków jęczmiennych, 50g płatków jaglanych, 50g płatków gryczanych, 50g siemienia lnianego, 50g sezamu, 50g pestek słonecznika, 50g pestek dyni.   Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej na 12-14 godzin do fermentacji.   Etap II, dzień następny 750g zaczynu, / całość / 100g mąki orkiszowej

Leśny Zakątek
Pyszne Serniki na Wielkanoc 54

persymoną Sernik wiedeński Sernik straciatella Sernik na herbatnikach Sernik cytrynowy Sernik z figami Sernik z marakują Sernik na spodzie biszkoptowym Sernik z rodzynkami Sernik na spodzie brownie Sernik z dynią Sernik z wiaderka Sernik na Boże Narodzenie Sernik walentynkowy Sernik przekładany Sernik bananowy Sernik nowojorski Sernik oreo Sernik Zebra – przepis Sernik na spodzie z kaszy jaglanej Sernik z konfiturą Sernik(...)czekoladzie na bananowym spodzie Sernik z prażonym słonecznikiem i kremem toffi Sernik morelowo-czekoladowy Sernik z borówkami na gryczanym spodzie Sernik piernikowy z gruszką na owsiano – bananowym spodzie Ciasto Styropian – przepis SERNIKI NA ZIMNO Sernik na zimno Sernik bez pieczenia Lekki sernik na zimno Sernik na zimno z serków homogenizowanych Sernik na zimno brzoskwiniowy Torcik winogronowy Sernik na zimno porzeczkowy

Dorota Smakuje
Sałatka z kozim serem i figami 187

Sałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
chleb twarogowy bez mąki 63

składniki: 500 g sera białego (twarogu), półtłustego 300 g płatków owsianych 3 jajka 50 g siemienia lnianego 80 g pestek z dyni 1 łyżeczka proszku do

Domowy Smak Jedzenia
JAK PIEC DYNIĘ? 62

piec dynię? Ostatnio na Instagramie, pokazywałam Ci, jak piec dynię, wtedy kiedy chcemy ją spożywać na słodko? A, jak piec dynię, kiedy chcemy ją wykorzystać, do dań na wytrawnie? Mój sposób: - na słodko: obrany pomarańcz przecięty na pół, przykrywam połówką wydrążonej dyni Hokkaido i piekę do miękkości 220 stopni C, 35-45 minut - na wytrawnie: czosnek, przykrywam dynią i piekę(...)blachę dorzucam warzywa np. bataty, ziemniaki, pomidory, czyli paprykę, dzięki czemu mam gotowy zestaw na zupę krem z dyni. Ten szybki i prosty sposób pieczenia dyni powoduje, że w kilka chwil możesz przygotować np. syrop do pumpkin spice latte Kawałek upieczonej dyni i pomarańcza, przyprawę do piernika, trochę wody lub mleko migdałowe, słodziło (np. erytrytol), całość zmiksuj do konsystencji luźnego

SMYKWKUCHNI
Makaron pokrzywowy ze szparagami 133

pietruszki 3 ząbki czosnku olej rzepakowy ziarna/ słonecznik, sezam, pestki dyni/ 3 łyżki Makaron pokrzywowy: Pokrzywę same listki wrzucam do wrzątku i gotuję 3 minuty. Odcedzam z wody i miksuje blenderem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtko, papkę z pokrzywy ale nie całość. Dodaję stopniowo i sprawdzam czy ciasto nie jest za rzadkie albo za suche. Dodaję tyle pokrzywy

wesoła kuchnia
Peixinhos da Horta - zielona fasolka w tempurze 124

trwa w najlepsze. Moim ulubionym sposobem na tempurę jest najprostsze ciasto z mąki, wody gazowanej i soli. W Portugalii można się spotkać również z wersją przygotowaną na winie lub piwie. Jednak według mnie ta tempura wychodzi znacznie bardziej chrupiąca. Oprócz fasolki, w podobny sposób, możemy usmażyć inne warzywa: cukinię, dynię, czy paprykę. Ważne jest jednak, żeby warzywa były surowe. Wtedy

Food Square

Proponowane wyszukiwania