ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:247/386)

Rogaliki topione z marmoladą i dynią 156

Uwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort marchewkowy z kremem z batatów 85

Ciasto marchewkowe chyba każdy lubi… A tort z marchewkowych biszkoptów przełożonych zdrowym i pysznym kremem z batatów to uczta dla podniebienia Polecam gorąco! Polecam również tort makowy z brzoskwiniami , tort czekoladowo-truskawkowy , jogurtowy , tort owocowy na zimno , tort z japońską herbatą matcha , tort Oreo , bezglutenowy tort czekoladowy . Składniki: Biszkopt (proporcje na 1 biszkopt, a potrzebujemy 2 sztuki): 1 szklanka(...)stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez 1-2 doby (najlepiej użyć mleka z wysoką zawartością tłuszczu ~20%) Dodatkowo do dekoracji: surowa marchewka pestki dyni Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne

Lamarida.pl
Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą 122

przypraw;) Przepis zaczerpnęłam z tej ( klik ) strony ale podaję go już z moimi zmianami. Składniki: 115 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 6 łyżek puree z dyni 200 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru(...)misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, proszek sodę i wszystkie przyprawy. Dodajemy roztopione masło i puree dyniowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na 2-3 godziny). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki formujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce, gdyż

My simple kitchen
Fasolowa babka z młodym jęczmieniem, czekoladową polewą i chrupiącymi dodatkami 118

ciasto w 100 % zdrowe i naturalne, zielony kolor powstał po dodaniu młodego jęczmienia. Jeśli lubicie eksperymenty, nie wahajcie się upiec takie ciacho, nie wahajcie się w ogóle wykorzystać jakiekolwiek warzywo w kuchni. Warzywne ciacha są naprawdę rewelacyjne. Ja swoją przygodę z nimi zaczęłam nie dawno ale na swoim koncie mam już czerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie, dynię i marchew(...)letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego  i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Posypujemy po wierzchu migdałami, orzechami i rodzynkami

Życie zaczyna się w kuchni
Babka dyniowa z miodem 126

proszku do pieczenia - 1 łyżka naturalnego kakao - 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika - 1 szklanka orzechów włoskich - szczypta soli 1. Zaparzamy mocną herbatę, następnie wywar przelewamy do garnka, dodajemy dynię i gotujemy aż zmięknie (5-7 minut), następnie blenderem miksujemy na gładką masę, odstawiamy do wystudzenia. 2. Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli do czas aż masa będzie puszysta(...)się rozpuści (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Łączymy razem suche składniki, mieszamy- dodajemy wszystkie mokre i miksujemy. Pod koniec dodajemy lekko pokruszone orzechy. 3. Formę smarujemy olejem, przelewamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C. Po godzinie zrobić próbę suchego patyczka, jeśli jest potrzeba wydłużyć czas pieczenia o 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę

Apetyczna babeczka
Ciasteczka orkiszowo-żytnie z ziarnami i owocami 155

Przez ostatnie miesiące z pieczeniem słodkości byłam na bakier. Chyba wiosna sprawiła, że nabrałam większego apetytu na wymyślanie i przygotowywanie ciast, ciasteczek i deserów. I dlatego częściej będą się pojawiać przepisy na te smakołyki. A dzisiaj mój przepis na zdrowe ciasteczka pełne ziaren i suszonych owoców. Odmierzałam składniki, zapisując na kartce. Ciacha zrobiły furorę w mojej pracy. Przepis poszedł(...)można zamienić na morele i śliwki. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu.... Składniki: 2 szklanki płatków orkiszowych 1 szklanka mąki żytniej po 4 łyżki pestek dyni, siemienia lnianego i sezamu 3 łyżki nasion chia 100 g suszonej żurawiny 100 g suszonych czereśni 100 g suszonych fig, posiekanych 2/3 szklanki cukru (może być brązowy) mała szczypta soli

Czerwień i błękit
SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE CIASTECZKOWYM + FILMIK 140

tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna. Do misy robota wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy budynie, miksujemy. Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku, termoobieg, 1 godzinę. Temperatura 170 %, tak aby zbytnio nie wyrósł(...)będzie bardziej wilgotny. Studzimy go około 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.  Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka w mikrofalówce, mieszamy i kiedy zacznie zastygać, wylewamy na zimne ciasto. Sernik dekorujemy bezami, odkładamy do lodówki na kilka godzin.  Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb żytni na zakwasie 58

już kiedy ostatnio zaserwowałam takie pieczywo na poimprezowych śniadaniach. Zabijcie mnie, nie pamiętam. Dodatki? Ja dodaję różne, zależy co zalega mi akurat w szafkach. Słonecznik, otręby, siemię lniane, pestki dyni. A teraz pomyślałam, że może dodatek orzechów będzie ciekawą opcją. Póki co żurawina i inne tego typu rzeczy odpadają, ale jak Wy macie ochotę, nie krępujcie się. Przepis, z którego(...)aktywnego zakwasu chlebowego 1 szklanka ulubionych dodatków (łuskane pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, itp.) 1-1,5 łyżeczki soli Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy do niej zakwas, dodatki, sól i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Masa będzie klejąca, uprzedzam. Keksówkę cienko smarujemy olejem, ciasto przekładamy do keksówki (można je wyrównać palcami lekko posmarowanymi olejem). Przykrywamy wilgotną ściereczką

Kardamonovy
Dyniowe naleśniki z łososiem 53

przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 30 mins Czas całkowity / Total time: 45 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: NA NALEŚNIKI 280 g puree z dyni (miałam kupne, z puszki, ale możecie też zrobić sami) 160 g mąki pszennej (ok. 1 szklanki lub do właściwej konsystencji) 350 ml mleka(...)sałata 150 plastrów wędzonego łososia Sposób wykonania / Instructions: WYKONANIE Puree z dyni umieścić w misce. Dodać jajka, sól i mleko, następnie zmiksować. Ja dodałam trochę wiecej mleka niż w przepisie, żeby miało właściwą konsystencję. Gdy składniki się połączą, dodawać stopniowo przesianą mąkę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta (powinno być gęstsze od zwykłego ciasta naleśnikowego), smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju

Spice things up
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 63

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty

moj przepis na
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 68

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty

moj przepis na
Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną 100

się także innych przepisów.  Mi w tym roku przypadło zadanie upieczenia ciast. Przepis przygotowałam, przetestowałam, po czym zepsuł mi się piekarnik (wiem już o tym było, ale Święta bez piekarnika?! muszę się wyżalić ;). Ciasto bez pieczenia jakoś mi nie pasuje, więc w tym roku zamiast ciasta będą śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną.  Śledzie z suszonymi pomidorami(...)cebule 3)       słoiczek suszonych pomidorów 4)       120 g suszonej żurawiny 5)       120 g pestek dyni 6)       olej rzepakowy 7)       2 łyżki octu winnego Sposób przygotowania 1.      Pomidory suszone kroimy w paski

Na kulinarnym poligonie
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 101

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty

moj przepis na
Wytrawny chlebek z cukinii 142

miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika Etap III - Łączymy składniki Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec  połącz wszystkie składniki. Etap IV - Pieczenie Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz 50 minut. Gotowy do krojenia

Wylizany Rondel
“Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem” – recenzja 142

pracuj”?   Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka z komosy i dyni, izraelska zupa z białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem

Ugotowane pozamiatane
Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni 131

łyżeczka  soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej  3 łyżki oleju z pestek winogron 3 czubate łyżki pestek dyni  1 łyżka mleka do posmarowania(...)miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Polecam również mój chleb owsiany

Kolorowa kuchnia Elki
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 169

marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych

WojnaNaSmaki.pl
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 182

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty

moj przepis na
Knedle dyniowe z jeżynami 149

Upieczną dynię zblenduj na gładkie puree. Jeśli jest taka potrzeba przetrzyj dynię dodatkowo przez sitko  przestudzone ziemniaki podziel na 4 części, jedną część wyjmij i to miejsce wypełnij mąką orkiszową i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i 200 g puree dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Podziel ciasto na 4 części

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dyniowe muffinki z pomarańczowym lukrem 139

drożdży suchych 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 jajko 30 g masła 65 g cukru szczypta   soli pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto przełożyć

kulinarnyswiatdomi
Chleb gryczany z ziarnami 112

płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki i całkowicie rozpuścić w szklance wody, odstawić. Mąki i sól wymieszać w dużej misie. Mieszając łyżką lub hakiem do ciasta, dodać drożdże i resztę wody. Wyrabiać przez ok. 10 minut stopniowo dodając resztę

Pełny talerz
Chleb razowy na maślance 213

spuścić powietrze i ponownie wyrobić przez krótką chwilę.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami (rodzaj dowolny).Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około(...)się z niego uformułować bochenka.Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była ona za wysoka, w związku

Gospodyni Miejska
103. Słodkie śniadanie, czyli puszyste placuszki dyniowe z jogurtem. 202

blenderze na gładkie puree. Wykonanie Do miski wkładamy puree z dyni, jaja, jogurt - mieszamy lub miksujemy krótko. Następnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą.  Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie

Symfonia Smaków
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1132

papierem do pieczenia. Ja piekłam w jednej foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu na 20 minut . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C , pędzelkiem posmarować lekko wierzch chlebka mlekiem i posypać słonecznikiem , płatkami owsianymi albo pestkami dyni ( Symbio ). Piec ok 65 minut.  Studzić na kratce. Smacznego

Słodkości i nie tylko