Pomału zaczęły dojrzewać śliwki. Z jednej strony to duży plus bo lubię ciasta ze śliwkami, ale z drugiej strony śliwki rozpoczynają sezon na jesienne owoce. Miejmy nadzieję że ta jesień która się zbliża będzie ciepła i złota oraz obfitować będzie w smaczne gruszki, śliwki, dynie i inne dary. ;) Składniki: 1,5 szkl maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru
Z Majeczką w kuchnimini calzone z soczewicą Pierogi z soczewicą Przygotowanie: 1. Zagnieć ciasto, rozwałkuj. 2. Wytnij kółka. P ołóż farsz. Zlep brzegi. 4. Gotuj w osolonej wodzie 2 -3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch. 5. Podawaj z sosem pesto lub olejem z pestek dyni
AZgotuj!Sposób wykonania: Płatki wymieszać z miodem i syropem. Żurawinę i pestki dyni sparzyć wrzątkiem. Jajka ubić na pianę, wszystko razem wymieszać. Dodać jogurt i proszek do pieczenia. Zblederować ale nie do końca, dosłownie 2 pociągnięcia blenderem, tak, żeby były widoczne płatki owsiane. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnie, można delikatnie posmarować ją olejem. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu
pieprzny smaczekziemniaków i pieczonej dyni ostudzić, a następnie wymieszać ze sobą. (Purée z dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać obie mąki. Na to położyć masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy
Food Squarepospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia Schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziarna mieszamy. Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego.Doprawiamy solą i pieprzem
Maminek kulinarnysię do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd z dyni, który mnie zachwycił. Na jego bazie przygotowałam curd z marchewki, bo akurat kilka nieszczęsnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobie mąki, płatki owsiane i jęczmienne, otręby pszenne, ziarna słonecznika, siemniania lnianego, pestki dyni i sól.Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej
Gospodyni Miejskawyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić
Ala piecze i gotujezeszklić ją na boczku. Dodać startą dynię i nieco wody. Gotować aż dynia zmieni się w puree, a cały płyn odparuje, dodając pod koniec majeranek. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzony mus dyniowy z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli niepełne
Czerwień i błękitsuchych 125 ml mleka 1 jajko 45 g masła 125 g puree z dyni pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Masło roztopić i przestudzić. Mleko z puree delikatnie podgrzewamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto
kulinarnyswiatdomiskładników odżywczych posiłek. Granolę możemy używać jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów, ciast czy jako bazy do wypieku ciastek. Szczerze polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie - po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki pestek słonecznika - 3/4 szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu - 4 łyżki oleju
SMYKWKUCHNImniejsze jajka -3 żółtka -3 łyżeczki proszku do pieczenia -ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, kokos(do posypania) -2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek) Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać
Smaczne Zdroweotrębów pszennych, 6 łyżek ziaren słonecznika, 6 łyżek siemienia lnianego, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu, 5 dag drożdży, 4 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli. Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować dwie keksówki o wymiarach
Delicious Titbitssię z aromatyczną mieszanką przypraw curry i smakiem suszonych pomidorów. Składniki: Kluseczki: 450g mrożonego szpinaku 600g ziemniaków 350g mąki pszennej 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sos: 500g dyni 2 cebule 2 ząbki czosnku 80g suszonych pomidorów 2 łyżki klarowanego masła 1 szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki masła ekstra Dodatkowo: 500g fileta z kurczaka 3 łyżki klarowanego masła(...)wyrobić ciasto. Podzielić na części, uformować cienkie wałeczki i pokroić na 3 cm kluseczki. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować około 4 minut po wypłynięciu, a następnie odcedzić. 2. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20-25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle. 3. Sos: Dynię obrać
Szalona Kuchnia Ewelinyprzeszukałam w starych książkach idealnego przepisu na ciasto na pieczone pierogi i znalazłam właśnie taki, od zwyczajnego ciasta różni je to, że zamiast wody dodaje się do nich maślankę, ciasto pięknie wyrasta i do tego jest bardzo chrupiące, nadzienie do nich zrobiłam z pieczarek i czarnej fasoli. Wypróbujcie koniecznie. Składniki (ok 35-40 pierożków) 300g mąki orkiszowej (lub innej(...)dyni, sezam do ozdób Farsz : 300g pieczarek i puszka czarnej fasoli Przygotowanie : Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski (pozostałe na sitku otręby dodać do przesianej mąki) dodać drożdże, sól, cukier, kurkumę, maślankę podgrzewamy z olejem do temperatury ok 40 stopni (tak żeby można zamoczyć palec i się nie oparzyć zbyt wysoka temperatura może zabić drożdże i ciasto
zdrowa vege kuchnia