używaliśmy. Z gryczaną jakoś tak najtrudniej było znaleźć porozumienie, ale znalazłam na nią sposób. Jest ok w daniach słodkich. Dlatego też te gryczane racuchy z batatów wyszły bardzo ok. Ciasto ładnie wyrosło dzięki dodatkowi drożdży a potem fajnie mi się je smażyło bez użycia tłuszczu w urządzeniu multigrill z płytą z fajnymi kształtami. PRZEPIS NA GRYCZANE RACUCHY Z BATAÓW Składniki(...)wypieków po 2 łyżki pestek dyni, słonecznika, lnu 1,5 szkl ciepłej wody Jak zrobić gryczane racuchy z batata: Bataty obieramy ze skórki i miażdżymy widelcem. W wodzie rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Zaczyn zostawiamy o wyrośnięcia. Do miski lub misy miksera wsypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy oliwę, jajka oraz zaczyn który zaczął rosnąć. Wyrabiamy ciasto. Ciasto na racuchy powinno być
Dorota SmakujePrzepis na pyszne bułeczki twarogowe. Idealne na śniadanie, jako bułka do hamburgera, czy dodatek do sałatki. Składniki kostka twarogu 250 g 8 łyżek płatków owsianych 7
Wasze Przepisyminut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Ciasto marchewkowo-dyniowe By Piotr 8 listopada 2018 Składniki: mąka pszenna - ok. 260g cukier - ok. 350g (brązowy lub biały) cukier z wanilią - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki cynamon - 1-2 płaskie łyżeczki jajka - 4 sztuki olej - ok 290ml marchew - 3-4 sztuki dynia - 200g orzechy włoskie - 100g, posiekanych rodzynki - 50g Dodatkowo: śmietana(...)misce ubijamy ze sobą jajka z cukrem do białości. Dodajemy olej mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Marchew i dynie kroimy na bardzo małe kawałki i umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One stop H-AI o grubym sicie i manetce ustawionym w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Do muffinowej masy dodajemy
Pogotujmy.plwegański chlebek bananowy Serdecznie witam po krótkiej przerwie. Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć dużo pomyślności w 2016 roku. Zdrowia, miłości i trochę czasu dla siebie np. żeby upiec ciasto Dziękuję, że czytacie mój blog. Na początek roku coś zdrowszego. Chlebek bananowy, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Inspiracja z Jadłonomii . Składniki na keksówkę(...)rzepakowy) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody 300 g bardzo słodkich – dojrzałych bananów (u mnie 3 szt) 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki) Piekarnik nagrzać do 180 st, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól
moj przepis nachoć ciasto na etapie wyrabiania jest dosyć luźne (tak ma być), to po wyrośnięciu, bez problemu uformujecie z niego bułeczki. SKŁADNIKI 3 szklanki/450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka/250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 4 żółtka 125 g miękkiego masła DODATKOWO : 1 jajko, pestki dyni, sezam, mak WYKONANIE(...)gorące)mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciast drożdżowych, tzw. haka. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku, a gdy ciasto będzie jednolite, zaczynamy dodawać miękkie masło. Kolejną porcję masła, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się ciastem
cool and mintyPrzygotowanie purée z dyni: dynię dokładnie myjemy, osuszmy ręcznikiem papierowym, kroimy na większe kawałki, rozkładamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około jedną godzinę lub nieco dłużej, aż usuniemy z dyni nadmiar wody (w trakcie pieczenia usuwamy wodę, która wypłynie z kawałków dyni, wtedy nasza dynia szybciej się upiecze(...)może okazać się użycie dodatkowej mąki – u Agaty było to właśnie około pół szklanki dodatkowej mąki, żeby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut do 1 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 9 lub 10 części, z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy
KulinarneImpresje.pljesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na drzewach się złocą, a targowiska zasypane są pomarańczą, fioletem i zielenią. Dynie, śliwki, gruszki i jabłka, to zdecydowanie to co najczęściej spotykamy we wrześniu na bazarkach. Co z tego lubię najbardziej? Hmm.. wszystkiego po trochu? Jabłka i gruszki jedynie przetworzone, na surowo(...)mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie do tej grupy, zaproszę Was na Cynamonowe ciasto ze śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)"Składniki:3 jajka5 łyżek cukru z cynamonemłyżeczka proszku do pieczenia85 g mąki pszennej15 śliwek węgierekSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem
Słodkie Przyjemnościmiekkie, ale nie lepkie. Dadajemy zurawine i ponownie wyrabiamy. Miske z ciastem przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce na 2,5 godziny by podwoilo swoja objetosc. Z ciasta formujemy 7 owalnych buleczek. Ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia laczeniem ku gorze. Przykrywamy czysta sciereczka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie nacinamy buleczki, smarujemy(...)posmarowac) 50g mieszaniki ziaren np slonecznika, siemienia, maku, dyni wykonanie: W przypadku swiezych drozdzy do 4 lyzek letniej wody wkruszamy drozdze, mieszamy i pozostawiamy na pare minut. Make z sola przesiac do duzej miski, dodac drozdze lub zaczyn. Wlac oliwe, wode, miod, zamieszac drewniana lyzka, a natepnie wyrabiac dodajac make gdyby ciasto bylo zbyt wilgotne. Dadac mieszanke ziarem i ponownie
Przysmaki Karolkitygodnia dzień po dniu piekę buły. W zupełności starcza nam 8 szt . Śniadanie i kolację mamy z głowy. Pestki dyni podprażone smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mąka pszenna typ 500 Kłos Pol -500 g sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka oliwa z oliwek 3 łyżki mleko 150 ml woda ciepła lecz nie gorąca 1 szklanka( gdyby zabrakło dodajcie odrobinę) Rozczyn(...)swoją objętość przynajmniej dwukrotnie).Po godzinie wyrabiamy ciasto do odgazowania, lekko wałkujemy na około 2 cm i robimy jakby prostokąt który kroimy na 8 części. Zamaczamy ściereczkę, kładziemy ją na talerz i dosłownie na 2-3 sekundy kładziemy naszą bułeczkę na nią po czym do miseczki z pestkami dyni. Przekładamy bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skrapiamy
Różowa kuchniałyżeczki soli 4 łyżki oleju 2 garści dyni 2 garści słonecznika garść lnu Wykonanie Drożdże rozkruszyć. Dodać do ciepłej wody, rozmieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Rozczyn należy odstawić najlepiej na całą noc – ok. 10 godzin. Do rozczynu dodać pozostałe składniki na chleb . Wyrobić ciasto rękami. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić masłem lub olejem. Ciasto przełożyć
Alle Dobre!pieczarkami – Bruschetta z burratą i pomidorami – Bruschetta z dynią i kozim serem – Pinsa z pieczarkami – Włoska sałatka z salami – Tarta serowa z pomidorami – Pieczony ser halloumi z pomidorami – Rollsy z salami – Domowy kebab w bułce – Ser feta w cieście filo – Pieczone pomidorki z burratą – Pieczony camembert z winogronami
nietylkopasta.plJestem wielką fanką tart – tych na słodko, jak i na słono. Ta wersja jest stworzona specjalnie dla wegan, ale zasmakuje nie tylko im! Quiche wegański z
Flymetothespoondyniowa glazura. Niezwykle łatwe do zrobienia. Świetny sposób na wykorzystanie dyni. Przepis na puree z dyni: https://panim-kuchniasmakowita.com/2021/10/27/puree-z-dyni/ Składniki: 3 male lub 2 duże jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 150 g cukru białego 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 300 g puree z dyni 250 g maki pszennej 1 łyżeczkę cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej(...)jajek, ciągle mieszając, dodać kolejno olej i mleko. Do wymieszanych składników dodać puree z dyni i ponownie całość wymieszać. Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą a następnie dodać do masy jajecznej. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć mieszając masę łyżką lub rózgą. Porcje gotowego ciasta wylać do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Papilotki wypełniać do 3/4 ich wysokości. Piec
Pani M - kuchnia smakowitaKurczak korma z dynią to rozgrzewający, aromatyczny i przepyszny obiad w stylu orientalnym. Delikatne mięso i słodko-pikantny sos na bazie mleczka kokosowego to idealne połączenie
Na-talerzu.plpierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe PIEROGI Z KURKAMI Ilość porcji: około 30 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki: – cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około
nietylkopasta.plmiski. Wsyp cukier i zmiksuj na gładka masę. Dodaj puree z dyni i przyprawy. Zmiksuj do połączenia składników. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj cukier. Wlej śmietankę i zmiksuj, aż powstanie w miarę sztywn ą masę. Na dnie pucharka/miseczki ułóż pokruszone ciasto lub biszkopt. Rozłóż krem dyniowy i udekoruj czekolad ą albo
Lejdi of the houseFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Ta wspaniała przyprawa pumpkin pie do ciasta dyniowego jest koniecznością w kuchni tej jesieni. Choć zobacz
CRAVEmonkeywszystkim. Pierogi z owocami, kapustą i grzybami, kapustą i ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem, dynią i wędzoną śliwką (po przepis zapraszam tutaj ), kaszanką… Moje ulubione jednak, to te przybyłe z terenów dawnej Rusi Czerwonej, czyli pierogi ruskie. Ile osób, tyle pewnie przepisów na idealne ciasto i idealny ruski farsz. Mój farsz, poza twarogiem i ziemniakami, zawsze zawiera cebulę, boczek
Jacob TastesJuż kiedyś pisałam Wam, że co roku w ogródku sadzę dynie i cukinie. Uwielbiam patrzeć jak rosną i jak z małych, niepozornych kwiatów rodzą się tak duże warzywa. Z części przygotowuję przetwory ( sałatki do słoików, konfitury ), a część wykorzystuję do ciast, zapiekanek i placków! Zainspirowana konkursem MPM z cukinii przygotowałam przepyszne jak się później okazało gofry . Chrupiące, delikatne i niezwykle
Ostra na Słodkoświeże 5 szt. Olej 2-3 łyżki Sól i pieprz do smaku Ziarna dyni, słonecznika i lnu Tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka utrzeć z margaryną, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, przyprawami do smaku. Oliwki odsączyć, pokroić w talarki i dodać do ciasta. Paprykę , pieczarki oczyścić, drobno pokroić i lekko zeszklić na tłuszczu, po czym dodać do ciasta. Wszystko
Tradycyjna Kuchniapierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek
nietylkopasta.plpierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek
nietylkopasta.plskładniki: 200 g ciecierzycy, suchej 150 g puree z dyni 1 łyżka pasty tahini 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Domowy Smak Jedzeniawziąłem do ręki poczułem lekkość. Po przekrojeniu jeszcze bardziej ukazywało swoją naturę jako ciasta. I tak naprawdę nie wiem kiedy zniknęło, dzieci chyba wciągnęły nosem... :) Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżki skórki pomarańczowej 1/3 kostki drożdży 1 łyżka cukru 5 łyżek zmiksowanej surowej dyni około 0,5 szkl. śmietanki 12% 1 łyżka masła Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy ugniatamy, studzimy. Dodajemy puree z dynio oraz żółtko i sól, mieszamy, wyrabiamy. Wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, 1 część wyciągamy, w dołek wsypując mąkę ziemniaczaną, dodajemy 4 część i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kluski z dziurką, gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty. Smacznego
Ostra na Słodkorównież zajadać je z dżemem czy twarożkiem. Składniki: 2 szkl mleka 3/4 puree z dyni 1 szkl mąki 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki na złoty kolor
słodkie i nie tylko historie kulinarnePolsce nie jest obchodzone to co roku symbolicznie przygotowujemy kostiumy oraz coś do zjedzenia. Dynia obowiązkowo też musi być :) Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka kakaowe w wersji na Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy
Smak mojej kuchnikażda Pani domu, mogła bez problemu sięgnąć po pyszny pomysł na obiad czy ciasto, gdy w głowie pustka i brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać po warzywa, głównie psiankowate tj. cukinia, dynia czy bakłażan. Truskawki zastępujemy jabłkami i gruszkami. Szukamy pomysłu na dania rozgrzewające, bardzo aromatyczne i treściwe
SMYKWKUCHNIwyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzykrytym naczyniu na 8-12 godz., w ciepłym miejscu. Ziarno: 50 g pestek dyni 50 g siemienia lnianego 35 g otrębów pszennych lub orkiszowych 300 g zimnej wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto: cały zaczyn całe ziarno 280 g mąki orkiszowej razowej 110 g mąki orkiszowej jasnej
Przepisy na domowy ser i chlebwody 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy duża garść pestek z dyni 4 łyżki sezamu 1 saszetka drożdży w proszku tj: 7 gram / 25 gramów świeżych Wszystkie składniki wymieszać razem - zostawić trochę sezamu do posypania chleba na wierzchu przed pieczeniem , powyrabiać ciasto około 5 minut , odstawić w keksówce na około 35 minut i piec w piekarniku
na gazieobejść (szczególnie, jeśli przygotowujemy kaszę rano, na śniadanie). Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasta czy czegokolwiek innego w piekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na ziemniaki - to niezbyt ekonomiczne :) Składniki (4 porcje): 2 małe lub 1 duży słodki ziemniak + łyżeczka oleju 2 łyżki pestek dyni 200 g kaszy jaglanej garść rodzynek 50 g posiekanych pistacji 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka
Powiedz dietom nieHalloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy się za straszydła, wycinamy dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :) Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy
Kolizje Smakówskładniki: 500 g dyni 350 g ziemniaków obranych 3 duże ząbki czosnku 60 g cebuli 70 g sera żółtego 2 jaja 1 szkl mąki orkiszowej sól
Domowy Smak Jedzeniaoregano Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchniamnie bardzo ważne - zdrowe:) Myślę, że nie jest to ostatni przepis na to ciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni 700 g cukinii 2 dojrzałe banany 2 łyżki tapioki (lub mąki ziemniaczanej) - najlepiej pożądnie
pyszne zdrowościwiórków kokosowych 2/3 szklanki wody Żurawina (ok 100 gram) Siemię lniane (3 łyżeczki) Pestki dyni (3 garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie: Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można posiekać. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam. Miód rozpuszczam w wodzie i dolewam do ciasta, ciasto wyrabiam tak długo, aż powstanie zbita kula. Następnie z ciasta roluję mniejsze kulki
Pause Gotowanie!ciasto francuskie, - w opisie nadzienie, 1 sztuka galaretka agrestowa, 400 ml woda gorąca z ciasta francuskiego z biedronki wykrawać szklanką krążki wyszło mi 17 sztuk wkładać je do foremek silikonowych 7x4 cm do każdej foremki wkładać czubatą łyżkę nadzienia np. dżem, konfitura - ja dałam dynię galaretkową - przepis jest TUTAJ piec w 200C około 30 minut galaretkę agrestową rozpuścić
W Mojej Kuchni Lubięsmietany 18% Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Monia miesza i gotujeWięc od dwóch dni na obiad są placuszki ;-) Chrupiące placuszki dyniowe: - 1,5 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach - 3 jaja - sól, pieprz - imbir starty na tarce - 200 ml śmietany 18% - 100 ml mleka - 10 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto jest gęste, smażymy na patelni w głębokim tłuszczu, placuszki najlepiej robić grube. Wtedy są chrupkie
SMYKWKUCHNI