wody 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy duża garść pestek z dyni 4 łyżki sezamu 1 saszetka drożdży w proszku tj: 7 gram / 25 gramów świeżych Wszystkie składniki wymieszać razem - zostawić trochę sezamu do posypania chleba na wierzchu przed pieczeniem , powyrabiać ciasto około 5 minut , odstawić w keksówce na około 35 minut i piec w piekarniku
na gazieobejść (szczególnie, jeśli przygotowujemy kaszę rano, na śniadanie). Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasta czy czegokolwiek innego w piekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na ziemniaki - to niezbyt ekonomiczne :) Składniki (4 porcje): 2 małe lub 1 duży słodki ziemniak + łyżeczka oleju 2 łyżki pestek dyni 200 g kaszy jaglanej garść rodzynek 50 g posiekanych pistacji 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka
Powiedz dietom nieHalloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy się za straszydła, wycinamy dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :) Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy
Kolizje Smakówskładniki: 500 g dyni 350 g ziemniaków obranych 3 duże ząbki czosnku 60 g cebuli 70 g sera żółtego 2 jaja 1 szkl mąki orkiszowej sól
Domowy Smak Jedzeniaoregano Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchniamnie bardzo ważne - zdrowe:) Myślę, że nie jest to ostatni przepis na to ciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni 700 g cukinii 2 dojrzałe banany 2 łyżki tapioki (lub mąki ziemniaczanej) - najlepiej pożądnie
pyszne zdrowościwiórków kokosowych 2/3 szklanki wody Żurawina (ok 100 gram) Siemię lniane (3 łyżeczki) Pestki dyni (3 garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie: Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można posiekać. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam. Miód rozpuszczam w wodzie i dolewam do ciasta, ciasto wyrabiam tak długo, aż powstanie zbita kula. Następnie z ciasta roluję mniejsze kulki
Pause Gotowanie!ciasto francuskie, - w opisie nadzienie, 1 sztuka galaretka agrestowa, 400 ml woda gorąca z ciasta francuskiego z biedronki wykrawać szklanką krążki wyszło mi 17 sztuk wkładać je do foremek silikonowych 7x4 cm do każdej foremki wkładać czubatą łyżkę nadzienia np. dżem, konfitura - ja dałam dynię galaretkową - przepis jest TUTAJ piec w 200C około 30 minut galaretkę agrestową rozpuścić
W Mojej Kuchni Lubięsmietany 18% Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Monia miesza i gotujeWięc od dwóch dni na obiad są placuszki ;-) Chrupiące placuszki dyniowe: - 1,5 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach - 3 jaja - sól, pieprz - imbir starty na tarce - 200 ml śmietany 18% - 100 ml mleka - 10 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto jest gęste, smażymy na patelni w głębokim tłuszczu, placuszki najlepiej robić grube. Wtedy są chrupkie
SMYKWKUCHNIChleb pszenny na suchych drożdżach jest nieskomplikowany i bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie. Zawsze w domu(...)ciepłej wody łyżka oleju opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i ewentualnie dodatki (dałam garść ziaren słonecznika). Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem
e-PrzepisyKulinarneciastem drożdżowym. Dlatego właśnie, gdy sezon na śliwki osiąga swój szczyt, zawsze mam ochotę na domowe wypieki, które podkreślają smak tych owoców. W mojej kuchni nie ma nic bardziej kuszącego niż zapach pieczonego ciasta drożdżowego przeplatany aromatem dojrzałych śliwek. Broszki ze śliwkami są jednym z moich ulubionych przepisów na letnie popołudnia. Przygotowanie drożdżówek ze śliwkami jest niezwykle proste. Delikatne ciasto(...)dyniowa drożdżówka z jabłkiem i orzechami! Drożdżówki mogę jeść o każdej porze roku. Kiedy nadchodzi jesień i pojawiają się pierwsze dynie, piekę dyniowe drożdżówki z jabłkiem i orzechami . Te drożdżówki kuszą nie tylko wyjątkowym smakiem ale również złocistym kolorem. Dynia, jabłka i orzechy to symbole jesieni, którymi można się cieszyć długo, aż do zimy. Chociaż zimą można kupić praktycznie wszystkie
codojedzeniatylko łyżkę i miskę do wymieszania ciasta. Chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek dzięki dodaniu siemienia lnianego. Oczywiście dodatki do chleba możemy dowolnie modyfikować. Ja dodatkowo dodałam do chleba także przesmażoną na maśle cebulkę, bo uwielbiam jej smak w pieczywie. Możemy upiec ten chleb także ze słonecznikiem, czarnuszką, pestkami dyni, suszonymi pomidorami czy innymi ulubionymi dodatkami(...)posypania góry chleba Wykonanie: W misce mieszamy łyżką wszystkie produkty: mąkę, suche drożdże, sól, cukier, olej oraz ciepłą wodę. Dodajemy siemię lniane, mieszamy i odstawiamy, aby ciasto delikatnie podrosło (u mnie trwało to 40 minut). Następnie ciasto mieszamy i odstawiamy ponownie na 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką
Walijskie Pichcenieciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru
Kucharzycaowsiane, pełne ziaren słonecznika i żurawiny. Całość polana lekko czekoladą, smakują obłędnie i są bardzo sycące. Dodatki oraz polewa są opcjonalne i można nimi swobodnie żonglować, dodając rodzynki, pestki dyni lub inne ulubione ziarna. Czas przygotowania: 15 min Czas oczekiwania: 30 min Czas pieczenia: ok. 12 min Składniki: (na 16 ciasteczek) 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 3 łyżki(...)ziarna Wlej roztopione masło i wymieszaj Dodaj jajka, miód i połącz łyżką Odstaw na 30 min, aż płatki owsiane nieco napęcznieją Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj porcje ciasta wielkości łyżki stołowej Uformuj okrągłe ciasteczka i spłaszcz łyżką * Zachowaj odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia Piecz ok. 12 min w temperaturze 180°C do czasu zrumienienia się
Słodki Blog