POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Olej mieszamy z miodem , wlewamy do misy miksera, dodajemy jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta. Na koniec dosypujemy mąkę i miksujemy jedynie do połączenia składników. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza
My Culinary ArtPulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w
Oryginalny smakdyniowe, tak jak tradycyjne super smakują odsmażane na patelni. Na dyniowe puree najlepiej nadaje się dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane puree zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drożdży , 5g cukru , 2,5 MS -miarki speedcook -ciepłej wody , 400g mąki pszennej , 5g soli , nasiona słonecznika ,dyni ,czarnuszka -co kto lubi WYKONANIE(...)naczynia miksującego wsypać pszenicę,kminek i zemleć -obroty 10,czas 1 minuta.Następnie dodac pozostałe składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z, każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem
w mojej kuchniBabeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie.Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowePrzepis na kremPrzepis na domową masę cukrową+barwniki spożywczePo upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły.Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy
Ciastkozercyjednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik) Dodatkowo: Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją
Delicious Titbitsobiadów. A gdyby tym razem kalafior posłużył nam jako główny składnik do tortu ??!! Jednym z moich ulubionych przepisów jest to czekoladowe brownie z cukinii , więc koniecznie musiałem wypróbować ciasto na bazie kalafiora. Tylko jak to tak? Kalafior z malinami? Panie, toż to nie pasuje do siebie! A jednak. Nie dość, że pasuje to jeszcze jest dobre! Smakuje kokosowo, słodko(...)Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie kalafiora Składniki: Spód: 1 ½ szklanki nasion dyni, ¾ szklanki namoczonych daktyli, 2 łyżki oleju kokosowego, szczypta soli. Nadzienie: 2 szklanki ugotowanych różyczek kalafiora, 2-4 łyżki miodu, ½ szklanki śmietanki kokosowej, ⅓ szklanki oleju koksowego, laska wanilii, szczypta soli. Malinowy wierzch: 1 szklanka malin. Przygotowanie: Składniki na spód ciasta blendujemy. Formę o średnicy 11 cm wykładamy ciastem i równo
PaleoLifepyszniejszych deserów czy też ciast ostatnich tygodni. Trochę jakby nasączona syropem, trochę lepka jak baklava, pachnie egzotyką a pochodzi z książki... zgadniecie jakiej? TAK! "Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej na oczkach grubej
Dzieje kuchennej Wiewiórydomowej konfiturze wiśniowej. W przepisie podane jest jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem i posypaniem ziarnami - jak to ostatnio czasem przy niedzielach niehandlowych bywa, ostatnie jajka zużyłam do ciasta, więc wierzch bułek zwilżałam wodą i ziarna dociskałam. Trzymały się, jednak jeśli będziecie piec - upewnijcie się, że macie wystarczającą ilość jajek, bo ziarna lepiej trzymają gdy pieczywo jest posmarowane jajkiem. Polecam(...)mleka Dodatkowo: różne ziarna do posypania (pestki dyni, sezam, słonecznik, mak itp.) jajko roztrzepane z łyżką mleka Przygotowanie: W misie umieścić mąkę orkiszową i sól, Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, gdy zaczną pracować wlać do misy z mąką, dodać jajka, olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić
Kocham..lubię..gotuję..kminkiem, dodajcie do ciasta pół łyżki kminku - chleb kminkowy jest przepyszny z wędliną, jajkami lub serem. Do ciasta na chleb pszenny możecie też dodać ulubione suszone zioła (np. włoskie lub prowansalskie), prażoną cebulkę albo garść ziaren - ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :) Chleb może być obsypany ulubionymi ziarnami (np. makiem, sezamem, pestkami dyni) albo płatkami owsianymi. Ja tym razem(...)mąki pszennej, 1 i 1/4 szklanki wody (310 ml), 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych, łyżeczka cukru, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oleju (lub 3, gdyby ciasto było suche) opcjonalnie 1/2 łyżki kminku, jeśli chcecie uzyskać chleb pszenny kminkowy opcjonalnie garść ziaren do posypania chlebka Cheb pszenny na suchych drożdżach, przygotowanie: Do ciepłej wody dodać drożdże
Lekcje w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia, 100 g siemienia lnianego, 30 g pestek z dyni (łuskanych), 20 g pestek słonecznika (łuskanych), 15 g ziaren sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy drewnianą łyżką rozkruszając najpierw biały ser lub mikserem za pomocą haka do dokładnego połączenia. Wyrabiamy dość krótko. Ciasto będzie zwarte, trochę lepiące i ciągnące. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem(...)chwili zrobi się delikatna. Wystudzony zawijamy w papier do pieczenia i ściereczkę. Trzymany w ten sposób zachowa długo świeżość. Smacznego :)) biały ser, proszek do pieczenia, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, białka
Bułka z ChlebemZłota jesień pachnie jabłkami, dynią i grzybami. I dokładnie takie aromaty unosiły się dzisiaj w mojej kuchni! :D W wyniku tego powstał m. in. keto placek
Modern Cave GirlDyniowego szaleństwa ciąg dalszy i tym razem zapraszam na pyszny krem. Krem używam do deserów, ciast a także zajadam łyżką wprost ze słoika albo smaruję krakersy
Moje Małe CzarowanieDziś namawiam was do spróbowania oryginalnego, jesiennego deseru z moim ulubionym warzywem tego sezonu- dynią, którą lubię przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. To
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadrugi dzień można nimi gwoździe wbijać. Dodam tylko, że to ciasto możecie śmiało upiec jak tradycyjne, czyli całość w blaszce, gdzie na tortownicę 26 cm należałoby podwoić składniki. Składniki na 6-8 sztuk: 200 g maki pszennej z czego 50 g to może być pełnoziarnista 200 g puree z dyni (upieczona i zblendowana dynia) 150 g sosu toffi ( tu znajdziecie(...)toffi i puree dyniowe zblenduj na gładką masę Do pozostałej masy przesiej mąkę i sodę. wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Foremki do babeczki napełnij do 2/3 ciastem. Piecz 20-25 minut. U mnie wyszło 6 sztuk., bo mam ciut większe i grubsze foremki, więc piekłam dokładnie 25 minut. Smacznego! Artykuł Dyniowe muffiny o smaku krówek pochodzi
greenscarf