ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:221/386)

Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 147

chciał, że się zakwalifikowałam. Wcześniej prezentowałam ciasto bułgarskie CAPRISE , które także przyrządzone  zostało specjalnie na konkurs. Dziś natomiast prezentuj ę danie główne, konkursowe. Mam nadzieję, że zasmakuje nie tylko wielbicielom nietypowych połączeń. Wybaczcie za fatalne zdjęcie, ale niestety swoje gdzieś posiałam i nie mam pojęcia gdzie. Sycący i rozgrzewający gulasz jagnięcy z dynią i papryką . Dodatek powideł śliwkowych wzbogaca

W kuchni Karmel-itki
Pszenne bułeczki 127

najmniej kilkadziesiąt razy i przez ten czas troszeczkę  zmodyfikowany. Ostateczny przepis poniżej. Z takich proporcji wychodzi ok 20 średniej wielkości bułeczek. Ja często dzielę już wyrośnięte ciasto na połowę i jedną część przeznaczam na bułeczki a z drugiej formuję niewielki bochenek chleba nacinam w poprzek w paru miejscach i lekko oprószam mąką. Połowa pieczywka znika zanim jeszcze zdąży(...)posmarowania ewentualnie ziarna do posypania (sezam, otręby, mak, słonecznik, pestki dyni - co kto lubi) Drożdże rozetrzeć w dość dużym naczyniu (rozczyn zwiększy swą objętość kilkukrotnie) z cukrem, 1/4 szkl. wody i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 5min. Do dużej misy w której będzie wyrabiane ciasto wsypać połowę mąki, sól, rozczyn z drożdży, mleko i wyrabiać, najlepiej robotem

Maślane ciasteczko
Prosty przepis na chleb domowy 81

jeden z najprostszych do przygotowania a jednocześnie bardzo smacznych chlebów, potrzeba mu jedynie czasu. Pieczywo to potrzebuje metody pieczenia w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym, dzięki której ma chrupiącą skórkę. Ciasto na chleb należy zaczynić jednego dnia (po prostu wymieszać wszystkie składniki) a drugiego lub trzeciego dnia po prostu go przełożyć do formy i upiec. PROSTY PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY Składniki: 250g(...)soli morskiej 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika Jak zrobić prosty przepis na chleb: Najpierw w misce mieszamy mąkę, drożdże (jeśli używamy świeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy pestki, mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie ciasto dość luźne, będzie wilgotne i lepkie. Następnie ciasto zostawiamy

Dorota Smakuje
Chleb żytni na zakwasie z ziarnami 28

świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)szklanki ziaren siemienia lnianego 1/3 szklanki łuskanych pestek słonecznika 1/3 szklanki łuskanych pestek dyni 1 łyżeczka soli Mąki wsypujemy do miski. Dodajemy do nich zakwas, dodatki, sól i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Masa będzie klejąca, uprzedzam. Keksówkę cienko smarujemy olejem, ciasto przekładamy do keksówki (można je delikatnie wyrównać palcami lekko posmarowanymi olejem). Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy

Kardamonovy
Chleb żytni na zakwasie z ziarnami 43

świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)szklanki ziaren siemienia lnianego 1/3 szklanki łuskanych pestek słonecznika 1/3 szklanki łuskanych pestek dyni 1 łyżeczka soli Mąki wsypujemy do miski. Dodajemy do nich zakwas, dodatki, sól i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Masa będzie klejąca, uprzedzam. Keksówkę cienko smarujemy olejem, ciasto przekładamy do keksówki (można je delikatnie wyrównać palcami lekko posmarowanymi olejem). Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy

Kardamonovy
drożdżowe bułeczki z ziołami prowansalskimi 188

posmarowania bułek - pestki dyni do posypania Mąkę wsypać do miski ,Z drożdży ,cukru i części mleka zrobić rozczyn i wlać do zagłębienia w mące, obsypać odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10minut  po tym czasie wrzucić resztę składników i mieszać 10 minut na wolnych obrotach a jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie to dłużej(...)czasie ciasto  wyrabiamy ręcznie ok minutę i dzielimy na 11-12 kawałków ,formujemy bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,robimy po dwa ukośne nacięcia na każdej bułce , ,przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni , Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i pieczemy 18-20 minut . Wykładamy

Wypieki Rene
Florentynki 75

wszystko jest dla ludzi, byle z rozsądkiem, bo jeśli będziemy zjadać całą blachę ciasta na raz to żadne magiczne tabletki na odchudzanie nie pomogą. Składniki: 2 małe jajka 100 g erytrytolu ( możecie użyć cukru) 200 g słonecznika  120 g płatków migdałowych 50 g pestek dyni 30 g sezamu 30 g siemienia lnianego 30 g suszonej żurawiny  Wszystkie składniki

Cynamonowe szczęście
Fit ciasto dyniowe z ziarnami 147

tego ciasta jestem bardzo dumna. Powiem nieskromnie, że to najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam. Wilgotne, mięciutkie a ma sporo ziaren i suszonych owoców. Blaszka ( u mnie 23x23) wyłożona papierem i wysmarowana olejem I. 1/2 szklanki płatków owsianych 5 sztuk śliwek kalifornijskich 5 sztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych 50 gram orzechów pekan lub włoskich 3 łyżki siemienia lnianego mielonego(...)pieczenia i sodę oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać składniki z I. Wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę. Wyjąć i wystudzić. Gorzką czekoladę ( wzięłam 50 gram) rozpuśćić w kąpieli wodnej dodać łyżeczkę oleju i położyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną ( dodałam także listki greckiej bazylii

AZgotuj!
Tarta z pigwą i budyniem dyniowym 156

Polecam do jesiennej kawy. tarta spód: 150 g masła 250 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka cukru pudru krem dyniowy: 350 g pure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła 250 ml mleka pigwa: 800 g pigwy 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna 1 opakowanie budyniu 1/4 szklanki wody(...)drugi papier na okrąg wielkości formy z bokami.  Ciasto przekładam do formy i palcami formuję boki. Nakłuwam spód widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 15-20 minut aż spód się przyrumieni.  Krem Dyniowy: Do garnka wlewam mleko, dodaję pure z dyni, cukier. Odlewam pół szklanki do której dodaje budyń. Mleko

wesoła kuchnia
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 209

papierze, niech wystygną. Po kompletnym ostudzeniu stwardnieją, wkładamy je do słoika lub metalowej puszki, bez dostępu powietrza. Pierniczki nadziewane Pierniki z tego ciasta robię w dwóch wersjach – pół kilograma ciasta przeznaczam do dekorowania Royal Icing , jako prezenty, a z drugiej połowy robię ciastka do zjedzenia ‘na już’ – bo one wytrzymają w szczelnym pojemniku tylko około miesiąca – są wilgotne(...)czasie pieczenia i z nadzienia nici. Marmolada wieloowocowa, z dyni, z pigwy, morelowa i wiśniowa to coś, co będzie idealnie pasowało do pierników. W tym roku trafiło u mnie na powidła – świetnie przełamują swoją cierpkością słodycz pierniczków i pasują do piernikowych przypraw.   Szykujemy sobie papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Wycinamy koła okrągłą foremką lub szklanką

Karo in the Kitchen
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 34

sezonowych owoców oraz warzyw Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić  w farszu do krokietów  – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do  ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na  pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami –  truskawkami(...)krem z pomidorów, kukurydzy, zielonego groszku, papryki oraz dyni . Dla lepszego smaku możemy użyć dodatki w postaci serków topionych, sera cheddar, śmietany, ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw.  Wegańskie kotlety i „pałki z kurczaka” Ciekawym rozwiązaniem jest  smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa . Do tej smacznej przekąski

Przepiski.pl
Quiche z dynią, kozim serem i grzybami 141

suszonych borowików 1 szklanka puree z dyni (przepis klik ) 150 g serka koziego do smarowania 3 jajka 150 ml śmietanki 30% szczypta suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 20 g tartego sera grana padano szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto i wygniatamy nim dokładnie foremkę(...)stopni Celsjusza. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika na 10 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 7 minut. 3. W między czasie przygotowujemy nadzienie: grzyby dokładnie odsączamy i przesmażamy 3-4 minuty na suchej rozgrzanej patelni. W misce łączymy puree z dyni, serek kozi, jajka

My Culinary Art
Pizza z jesiennymi warzywami 57

Tradycyjne ciasto na pizzę udekorujemy dziś warzywami jesieni. Warzywa doprawimy tak aby pizzę z chęcią zjadły też dzieci. Proponuję cukinię, paprykę, brokuła, kukurydzę, czerwoną cebulę i czosnek. Kto lubi dodaje plastry pomidorków koktajlowych i dyni. Składniki : 0,5 kg mąki 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody(...)ciepłym miejscu. Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól.   2. Suszone drożdże tzw. od razu wymieszać całe opakowanie z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części

prawdziwe jedzenie
Śniadaniowe bułeczki 83

tego przepisu można też śmiało wzbogacić o różne dodatki. Ja często do ciasta dodaję ulubione ziarna lub posypuje bułeczki sezamem. Takie dodatki zawsze mam pod ręką. Wystarczy mieć kilka pojemników, jak brabantia pojemniki . W jednych pojemnikach mam siemię lniane, w innych otręby, sezam, pestki dyni, czarnuszkę czy słonecznik. To wszystko idealnie nadaje się do pieczywa. I to kolejna przewaga domowego(...)wlewamy do mąki i dodajemy olej rzepakowy.  Składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ręką. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy a la kulę. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi objętość lekko posypujemy je mąką, dzielimy na części i z każdej formujemy bułkę. Ja formuje podłużne bułeczki. Bułeczki

Słodkie okruszki
Ciasto cukiniowe z daktylami i ziarnami 51

rozpuszczalnej 2 łyżeczki kakao do posypania ziarna dyni i słonecznika Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć na sicie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kakao i kawę. Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą . na koniec dodać roztopioną margarynę, cukinię i pokrojone daktyle. Ciasto wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia

Gotowanie jest łatwe