ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:214/386)

Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 75

sezonowych owoców oraz warzyw Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić  w farszu do krokietów  – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do  ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na  pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami –  truskawkami(...)krem z pomidorów, kukurydzy, zielonego groszku, papryki oraz dyni . Dla lepszego smaku możemy użyć dodatki w postaci serków topionych, sera cheddar, śmietany, ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw.  Wegańskie kotlety i „pałki z kurczaka” Ciekawym rozwiązaniem jest  smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa . Do tej smacznej przekąski

Przepiski.pl
Quiche z dynią, kozim serem i grzybami 170

suszonych borowików 1 szklanka puree z dyni (przepis klik ) 150 g serka koziego do smarowania 3 jajka 150 ml śmietanki 30% szczypta suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 20 g tartego sera grana padano szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto i wygniatamy nim dokładnie foremkę(...)stopni Celsjusza. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika na 10 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 7 minut. 3. W między czasie przygotowujemy nadzienie: grzyby dokładnie odsączamy i przesmażamy 3-4 minuty na suchej rozgrzanej patelni. W misce łączymy puree z dyni, serek kozi, jajka

My Culinary Art
Pizza z jesiennymi warzywami 95

Tradycyjne ciasto na pizzę udekorujemy dziś warzywami jesieni. Warzywa doprawimy tak aby pizzę z chęcią zjadły też dzieci. Proponuję cukinię, paprykę, brokuła, kukurydzę, czerwoną cebulę i czosnek. Kto lubi dodaje plastry pomidorków koktajlowych i dyni. Składniki : 0,5 kg mąki 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody(...)ciepłym miejscu. Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól.   2. Suszone drożdże tzw. od razu wymieszać całe opakowanie z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części

prawdziwe jedzenie
Śniadaniowe bułeczki 134

tego przepisu można też śmiało wzbogacić o różne dodatki. Ja często do ciasta dodaję ulubione ziarna lub posypuje bułeczki sezamem. Takie dodatki zawsze mam pod ręką. Wystarczy mieć kilka pojemników, jak brabantia pojemniki . W jednych pojemnikach mam siemię lniane, w innych otręby, sezam, pestki dyni, czarnuszkę czy słonecznik. To wszystko idealnie nadaje się do pieczywa. I to kolejna przewaga domowego(...)wlewamy do mąki i dodajemy olej rzepakowy.  Składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ręką. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy a la kulę. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi objętość lekko posypujemy je mąką, dzielimy na części i z każdej formujemy bułkę. Ja formuje podłużne bułeczki. Bułeczki

Słodkie okruszki
Ciasto cukiniowe z daktylami i ziarnami 82

rozpuszczalnej 2 łyżeczki kakao do posypania ziarna dyni i słonecznika Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć na sicie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kakao i kawę. Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą . na koniec dodać roztopioną margarynę, cukinię i pokrojone daktyle. Ciasto wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia

Gotowanie jest łatwe
Chleb twarogowy - keto 67

ograniczoną zawartością węglowodanów. Chlebek z jednego z blogów keto - twarogowy, z mąką migdałową. Muszę zaznaczyć, że mąka migdałowa wzbudza  kontrowersje, jako produkt ketogeniczny,  wykorzystywany do wypieku ciast, ciasteczek, pieczywa. Zainteresowanym tematem polecam  zapoznanie się z za i przeciw jej stosowaniu,  natomiast dziś osobom wykorzystującym  mąkę migdałową - polecam pyszny chlebek. W strukturze dość zaskakujący(...)smakuje jak dobry, niesłodki kawałek ciasta. W przygotowaniu banalny i trwały, w lodówce  w niezmienionej formie przetrwa tydzień. Składniki: w temperaturze pokojowej 100 gram tłustego twarogu 4 jajka rozmiar M 1/2 łyżeczki soli 1 1/4 szklanki mąki migdałowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka erytrytolu 4 łyżki masła garść pestek z dyni lub orzechów Wykonanie: W jednej misce

Kronika Piekarnika
PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI W SOSIE DYNIOWO-POMIDOROWYM 167

przygotować mniejszą ilość. Danie jest pracochłonne, dlatego jego przygotowanie polecam rozłożyć w czasie. Jednego dnia zrobić sos i farsz, a w kolejnym dniu sklejać pierożki.  SKŁADNIKI / 6 PORCJI CIASTO NA PIEROGI , np. z TEGO przepisu FARSZ 150 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g (1/2) brokuła  200 g twarogu (najlepiej ricotty) 50 g gorgonzoli 1 cebula(...)masła 1 jajko gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku SOS DYNIOWO-POMIDOROWY 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki puree z dyni 1/2 szklanki bulionu lub wody 2 puszki krojonych pomidorów (2x400 g) / polecam CIRIO 1 łyżka octu balsamicznego przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka cukru

cool and minty
Muffinki dyniowe z kremem czekoladowym 105

mnóstwem dodatków. Tym razem do środka dodałam upieczoną dynię, to warzywo idealnie pasuje do jesiennych wypieków. Babeczki udekorowałam czekoladowym kremem na bazie mascarpone i kremówki. To krem, który zawsze się udaje, a jego zrobienie trwa kilka minut, wystarczy tylko ubić jego składniki.  Zawsze w zamrażarce mam schowany zapas upieczonej dyni, więc kiedy wymyślę sobie jakieś danie z jej udziałem(...)kremówki 30% 2 łyżki kremu czekoladowego    Wykonanie  Do miski wrzuć pokrojoną na małe kawałki dynię, dodaj jajka, mleko, cukier i olej, dokładnie zblenduj. Dodaj przesianą mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij je ciastem. Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Wystudź na kratce. Gdy muffinki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonym łososiem i buraczkami 115

Dzisiaj przepis na szybką sałatkę, lekka, smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Można ją zjeść na drugie śniadanie, czy bez większych wyrzutów sumienia na późną

To co lubię - gotuję i polecam
Pszenny chrupiący chleb 126

drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos) Pestki dyni 3 łyżki ( firmy Złoty Kłos) UWAGA!!  Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można zakupić klikając w link poniżej: https://allegro.pl/uzytkownik/ZlotyKlosMaka?bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict43-uni-1-2-0318 Przygotowanie: W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto wychodzi lekko klejące i tak powinno być.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kulinarne przygody
10 słodkich przepisów na święta 141

korzenne przyprawy, marchewka, twaróg (bo przecież w każdym domu musi być sernik, choćby najmniejszy kawałek) czy nawet dynia, która jest symbolem jesieni, jednak zimą daje piękny kolor potrawom. Na co dzień odżywiam się zdrowo, choć jak każdy mam kilka odstępstw (pysznego, wilgotnego ciasta nie odmówię) od diety, dlatego polecam Wam moje słodkie propozycje na te święta. Boże Narodzenie dla wielu

Słodkie Gotowanie
Prosta zupa krem z dyni 131

Prosta zupa krem z dyni Rozgrzewający krem dyniowy Prosta zupa krem z dyni - najlepszy przepis, dzięki któremu w dosłownie 30 minut przygotowuję pyszną, wegańską i bezglutenową

Cztery Fajery
Wylecz trzustkę już w 2 tygodnie! Zastosuj staroświeckie sposoby! 128

masła Zagotuj wodę, następnie wrzuć płatki owsiane i gotuj do uzyskania gęstej masy. Następnie dodaj pestki dyni oraz łyżkę masła. Jedz jako śniadanie albo kolację. Na resztę posiłków możesz spożywać dowolne potrawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego

To Musisz Wiedzieć
CHLEB RAZOWY Z MĄKI Z SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 243

otrębami. Dokładnie ubijam miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie, następnie wygładzam i obsypuję ziarnami (ja posypuję dynią, słonecznikiem i siemieniem lnianym (oraz niekiedy czarnuszką). Skrapiam obficie pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren) i odstawiam pod przykryciem do wyrastania. Gdy ciasto chlebowe wypełni formy (zwykle trwa to ok.4,5-6h) wstawiam blachę z formami do nagrzanego wcześniej

Smaczne Zdrowe
Ciastka czekoladowe z orzechami pekan czyli Slodki Czwartek odc.144 191

ciastka. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Miksujemy do połączenia. Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego nieduże kulki, tak by powstało ok 30 ciasteczek. Ciasto będzie lepkie, warto więc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z mięsem 275

przepisy: – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z MIĘSEM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 500 g mięsa wołowego z rosołu domowego

nietylkopasta.pl
Chałka z rodzynkami i cynamonem czyli Słodki Czwartek odc.139 213

czekam na nią co roku. Jesień pachnie mi cynamonem, nęci domowym ciepłem, śliwkami, gruszkami i dyniami.  Cieszę się nią, kontempluję, popadam w zadumę, czytam fajne książki i oglądam więcej filmów niż latem.  Piekę też częściej bułeczki, chałki i gliniaste korzenne ciasta.  Tak, jesień i wczesny czas przedświąteczny lubię najbardziej!!! Dzisiaj zapraszam Was na chałkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY 196

drożdży świeżych * lub 7 g drożdży instant 550 ml wody 2 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu lub cukru Wykonanie : *W przypadku drożdży świeżych należy najpierw zrobić zaczyn Miksujemy wszystkie składniki ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ) , przelewamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Marcepanowa kuchnia
Lubię jesień! 148

Węgierka wpada do ciasta kruchego z dodatkiem czekolady. Chociażby jedno niedzielne popołudnie musi być z tym ciastem. Za kruchym przepadam, a jeszcze z kruszonką, ach…wiecie, że nie odmówię ;) Zupa dyniowa i Halloween! Uwielbiam tą porę, kiedy internety zalewają przepisy na dynię. Nie dość, że taka urodziwa z niej sztuka, to jeszcze pomysły na jej przyrządzenie nie mają końca

Pink Envelope
Krakersowo 165

słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy na blasze warstwą

Kucharzyca
Babeczki dyniowo-pierniczkowe z kremem twarożkowym 156

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Olej mieszamy z miodem , wlewamy do misy miksera, dodajemy jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta. Na koniec dosypujemy mąkę i miksujemy jedynie do połączenia składników. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza

My Culinary Art
Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym 209

Pulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w

Oryginalny smak