Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 121dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny, aby ciasto odpoczęło i spęczniało. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki
kulinarnyJa
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 126dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny, aby ciasto odpoczęło i spęczniało. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki
kulinarnyJa
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 139dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny, aby ciasto odpoczęło i spęczniało. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki
kulinarnyJa
CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 422żytnim) - 30g soli (u mnie himalajska, zwykłej mniej) - 500g ziaren słonecznika - 150g ziaren dyni - 100g ziaren siemienia lnianego - ok.700ml wody źródlanej (lub filtrowanej) Dodatkowo: Ziarna do posypania chlebów: -pestki dyni, siemię lniane, słonecznik i czarnuszka (nie trzeba) Do misy miksera odważyć mąki, dodać sól, obydwa zakwasy i ok.0,5l wody i mieszać na niskich obrotach, potem przełączyć na szybkie(...)wchłoną. Ciasto przekładamy do dwóch form (u mnie silikonowe) przesmarowanych bardzo delikatnie olejem lub oliwą (gdy używamy form metalowych, muszą być dokładnie wysmarowane olejem i wysypane otrębami lub mąką). Ubijamy masę łyżką maczaną w zimnej wodzie (by nie było po upieczeniu pustych miejsc) dokładnie miejsce przy miejscu. Następnie wygładzamy i obsypujemy ziarnami. U mnie ziarnami dyni, słonecznika i siemienia lnianego
Smaczne Zdrowe
Kopytka dyniowe z masełkiem. 142wykonania : Z iemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy, aby wystygły. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do momentu, aż dynia będzie miękka. Patyczkiem lub widelcem możemy sprawdzić czy jest już miękka. Ugotowaną dynię odcedzamy i odstawiamy na sitku, aby wystygła. W tym czasie przygotowujemy jajka, czosnek i mąkę(...)mieszamy ciasto łyżką , od czasu do czasu dodając kolejną porcję mąki. Końcowe wyrabianie ciasta dokonujemy na stolnicy. Wysypujemy ciasto na stolnicę posypaną mąką , wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Gdyby ciasto się kleiło podsypujemy je mąką. Następnie odkrawamy kawałek ciasta i formujemy wałek o średnicy około 1 i 1/2 - 2 cm. Podczas formowania wałka pamiętajmy o podsypywaniu mąką, bo ciasto lubi
Przepisy i porady kulinarne
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 249sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania. Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów: tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tażin z kurczaka z pomidorami(...)podstawie przepisu z culinaryanthropologist na 2 duże płaskie chlebki (starczy dla 4-6 osób) czas przygotowania: 3 godz. (z czego w sumie ponad 2 godz. na wyrastanie ciasta) Składniki: 250 g mąki chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży
Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto dyniowe 112Dzisiaj przepis na szybki obiad. Risotto dyniowe, pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Szybki przepis na bezmięsny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Risotto dyniowe Składniki 300
To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet warzywny 144Macie dość mięs i wędlin, które zawsze jednakowo smakują? Jeśli tak , to zapraszam na inny niż tradycyjny, pyszny, delikatny i łatwy w przygotowaniu pasztet warzywny. (adsbygoogle
To co lubię - gotuję i polecam
Zupa krem z dyni z grzankami 146Jedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj kojarzy nam się z jesienią, wtedy właśnie najczęściej ją gotujemy, ale również zimą smakuje pysznie. Jest bardzo rozgrzewająca i prosta
To co lubię - gotuję i polecam
kompot z korbola vel dyni 180[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: ok. 1000 g miąższu korbola (dyni), ja użyłam dyni muscat 2-3 jabłka 6 goździków 2-3 szczypty cynamonu
Domowy Smak Jedzenia
zupa dyniowa z suszonymi grzybami 145składniki: 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego 400 g dyni, obranej i wypestkowanej 25 g suszonych grzybów 50 g marchewki 50 g pasternaka 50 g selera
Domowy Smak Jedzenia
Curry z kurczakiem, dynią i papryką 179Dzisiaj pyszne, rozgrzewające i aromatyczne curry z kurczakiem , dynią, czerwoną papryką, pomidorami oraz mlekiem kokosowym i uprażonymi orzechami nerkowca. Potrawa dla wielbicieli orientalnych smaków. Użyłam dyni
Oryginalny smak
mus jabłkowo dyniowy 194składniki: 800 g dyni, obranej 1800 g jabłek 200 g cukru 100 ml soku z pomarańczy opcjonalnie: 1 łyżeczka świeżo startego imbiru ziarenka z 1 laski
Domowy Smak Jedzenia
powidła z dyni 209składniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy
Domowy Smak Jedzenia
zupa krem z dyni z makaronem 197składniki: 500 g obranej i wydrążonej dyni 500 g ziemniaków 200 g włoszczyzny (por, marchew, seler, pietruszka) 125 ml śmietany 1 łyżka mąki 3000 ml wody
Domowy Smak Jedzenia
napój dyniowo jabłkowy 182składniki 250 g miąższu z dyni (może być mrożona) 500 g jabłek sok z 1/2 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jabłka myjemy, wydrążamy środki, kroimy na
Domowy Smak Jedzenia
bułeczki dyniowe 225składniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka
Domowy Smak Jedzenia
rozgrzewająca zupa krem z dyni 218składniki: 700 g miąższu z dyni 1 duża marchewka 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej
Domowy Smak Jedzenia
zupa krem z dyni 233składniki: 1000 g miąższu z obranej dyni 500 g ziemniaków, obranych 200 g cebuli 200 g marchewki, obranej 1000 ml bulionu 1000 ml wody sól, pieprz
Domowy Smak Jedzenia
puree z dyni 186składniki: dynia (ilość dowolna ) wykonie: Z dyni wydrążamy miękki miąższ z pestkami. Pozostały twardszy miąższ kroimy na mniejsze kawałki i obieramy. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego
Domowy Smak Jedzenia