ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:224/386)

Ciasto Fiona 150

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę.  Masa budyniowa: 1. 300 ml wody łączymy z sokiem i zagotowujemy. W pozostałych 150 ml rozpuszczamy dynie. Jak woda z sokiem zacznie się nam gotować wlewamy rozpuszczone budynie(...)góry), na delicje wykładamy naszą masę śmietanową i wkładamy do lodówki. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Jak zacznie tężeć, ale tak lekko wylewamy ją na nasze ciasto. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby wszystkie warstwy dobrze nam stężały. Biszkopt - masa budyniowa - delicje - masa śmietanowa - galaretka

kruche babeczki
Chlebek dyniowy 35

wejdzie na stałe do naszego menu, niedługo pewnie przepis pojawi się na blogu. Potem zaczęłam kombinować z dynią. Narobiłam dość sporej ilości puree, musiałam więc je do czego zużyć. I wykombinowałam, że poszukam na anglojęzycznych stronach przepisu na odpowiednik chlebka, ale z dynią. Przeglądałam masę przepisów i spośród wszystkich wybrałam ten, którym chcę się z Wami podzielić. Przepis jest stąd(...)Puszysty, ale jednocześnie bardzo wilgotny. Tak samo dobrze smakował zaraz po upieczeniu, jak dwa dni później. Nie sugerowałam się w 100% oryginalnym przepisem, bo ciasto było upieczone głównie z myślą o mojej córce. Zrezygnowałam więc z masy przypraw, jakie były w oryginale. Były w nim gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, goździki. Nie wiem czy Tola by to ogarnęła. Kolejny zrobię chyba

Kardamonovy
Chlebek dyniowy 54

wejdzie na stałe do naszego menu, niedługo pewnie przepis pojawi się na blogu. Potem zaczęłam kombinować z dynią. Narobiłam dość sporej ilości puree, musiałam więc je do czego zużyć. I wykombinowałam, że poszukam na anglojęzycznych stronach przepisu na odpowiednik chlebka, ale z dynią. Przeglądałam masę przepisów i spośród wszystkich wybrałam ten, którym chcę się z Wami podzielić. Przepis jest stąd(...)Puszysty, ale jednocześnie bardzo wilgotny. Tak samo dobrze smakował zaraz po upieczeniu, jak dwa dni później. Nie sugerowałam się w 100% oryginalnym przepisem, bo ciasto było upieczone głównie z myślą o mojej córce. Zrezygnowałam więc z masy przypraw, jakie były w oryginale. Były w nim gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, goździki. Nie wiem czy Tola by to ogarnęła. Kolejny zrobię chyba

Kardamonovy
Biszkoptowe z kremem dyniowym 162

wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy: 500 g serka mascarpone 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki(...)żelatyny 30 ml wody Serek i puree z dyni powinny być schłodzone.  Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na ogniu (nie doprowadzić do wrzenia), ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć serek i puder, zmiksować. Dodać puree i cynamon, zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość przełożyć

kulinarnyswiatdomi
CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI 100

kokosowy, Kiedy się rozgrzeje wrzuć na patelnię poszatkowaną cebulę, imbir starty na tarce oraz czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Przesmażaj do momentu zmięknięcia cebuli. 2. Dynię obierz ze skórki usuń gniazda nasienne i pokrój dynię w kostkę. Dodaj na patelnię i przesmaż chwilę wraz z pastą curry. 3. Zawartość przełóż do garnka / lub od początku wykonuj curry bezpośrednio w garnku(...)olej kokosowy, Kiedy się rozgrzeje wrzuć na patelnię poszatkowaną cebulę, imbir starty na tarce oraz czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Przesmażaj do momentu zmięknięcia cebuli. Dynię obierz ze skórki usuń gniazda nasienne i pokrój dynię w kostkę. Dodaj na patelnię i przesmaż chwilę wraz z pastą curry. Zawartość przełóż do garnka / lub od początku wykonuj curry bezpośrednio w garnku

globuskulinarny
Chleb z suszonymi śliwkami i ziarnami 109

lnianego 2 łyżki sezamu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka pestek dyni 100 g suszonych śliwek 1/3 szklanki zakwasu żytniego 1,5 szklanki letniej wody  Śliwki kroimy na drobną kostkę. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier oraz sól i wszystkie ziarna oraz śliwki. Dolewamy zakwas oraz wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto oprószamy mąką

Emskie Smaki
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 180

dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść(...)etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę jak masło na chlebie :) Dokładnie

vegetanie
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 71

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 65

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 78

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 166

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 140

makaron kiedyś się przejadają. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Kiedy mam już dość typowych dodatków, zaczynam szukać inspiracji. Tak to też stało się ostatnim razem. Zrobiłam roladę ziemniaczaną z ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów. Taką roladę śmiało można podać do każdego rodzaju mięsa. Można ją także jeść samą z sosem, na przykład pieczarkowym(...)oliwie z pestkami dyni 1/2 łyżeczki białego pieprzu 3/4 łyżeczki soli 30 dkg szpinaku mrożonego 2 łyżki oliwy z pomidorów Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej 1/2 łyżeczki soli wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki lekko wystudzić. Mają być ciepłe nie gorące. Ciepłe ziemniaki przegnieść przez praskę do ziemniaków. Przegniecione ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto ma już jednolitą

mecooks
Placuszki z dyni i jabłek 72

alternatywa do zwykłych pancakes. Przepis na: Wegańskie pancakes z bananów i mąki orkiszowej Składniki 500g dyni 500g jabłek 150g mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta cynamonu Dodatkowo olej do smażenia Placuszki z dyni i jabłek [PRZEPIS] Dynię obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera i blendujemy. Jabłka również(...)wszystko się połączy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie to należy dodać odrobinę więcej mąki. Następnie na niewielkiem ilości oleju smażymy placuszki na złoty kolor. Placuszki nakładamy na patelnię przy pomocy łyżki. Przepis na: Śniadaniowe placuszki Tak usmażone racuchy możemy podać zarówno z polewą czekoladową, cukrem pudrem, albo owocami i syropem klonowym. Smacznego! Artykuł Placuszki z dyni i jabłek pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Magdalenki dyniowo-pomarańczowe 15

smakiem dyni, pomarańczy i przypraw. 20 magdalenek: 2 jajka 80 g cukru 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka konfitury pomarańczowej (lub skórka starta z całej pomarańczy) 100 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajka ubijamy z cukrem, dynią(...)konfiturą na puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy do nich mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kurkumą i cynamonem oraz wystudzonym masłem. Powstałe ciasto nakładamy do formy na magdalenki. Pieczemy 5 minut w 200 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 12-15 minut (do suchego patyczka i zrumienienia ciasta). Smacznego :) Artykuł Magdalenki dyniowo-pomarańczowe

Mienta blog
Krem kalafiorowy z kaszą manną (wegański) 61

jogurtem*, serem feta*, startym żółtym serem * oraz posypać  prażonymi pestkami słonecznika  lub  dyni . *wersja niewegańska Krem kalafiorowy z kaszą manną Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone

WegePrzepis

Proponowane wyszukiwania