ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:224/386)

Ekstrakt cytrynowy 134

puree dyniowym, ale w takim razie z dynią zobaczycie się w piątek, a dziś specjalnie dla Was ekstrakt cytrynowy. Ja pokochałam domowe dodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy , nie mówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów.   Dla kogo: dla fanów

Mania Wypiekania
Babeczki dyniowe 65

kilka przetrwało do sesji fotograficznej. Dzięki czemu dzisiaj mogę podzielić się z wami przepisem na te cudowne smakołyki. Babeczki , po angielsku cupcakes (proszę nie mylić z muffinkami) to małe ciasta wielkości filiżanki. Idealne do zaserwowania jako jedna porcja dla jednej osoby. Wierzch idealnej babeczki powinien być płaski lub lekko, równomiernie zaokrąglony . Dzięki temu babeczki znakomicie nadają się do dekorowania kremem(...)wanilii. Na końcu dodaj puree z dyni i wymieszaj ze składnikami mokrymi. Połącz pozostałe suche składniki. Połowę suchych składników dodaj do składników mokrych. Jednocześnie dodaj połowę mleka. Mieszaj tylko przez chwilę, aż do połączenia się składników. Dodaj drugą połowę suchych składników i resztę mleka. Mieszaj krótko tylko do połączenia składników. Aby dobrze wymieszać ciasto ściągaj jego nadmiar ze ścianek

SmartBake.pl
MOKRE CIASTO DYNIOWO POMARAŃCZOWE 222

Dlatego zachęcam do zrobienia dyniowo pomarańczowego ciasta. Jest delikatne, puszyte i mokre. Idealne do kubka gorącego kakao lub dobrej herbaty. Naprawde polecam upichcić! SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – 1½ szklanki – 300 gram masło – 1 kostka – 200 gram jajka – 3 sztuki cukier – niepełna szklanka – 180 gram proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki dynia butternut – 200 gram starta skórka z całej(...)będzie miękka, odlać wodę i zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i cukier puder. Gotować chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać zblendowaną dynię, startą skórkę z pomarańczy i kokos. Wszystko wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy dyniowej. Białka ubić lub zmiksować. Do miski wsypać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Wlać

kuchniabellissima.wordpress.com
Muffiny dyniowo-bananowe z konfiturą żurawinową 126

dyniowo-bananowych. Świetnie komponowała się ze słodkim i aromatycznym ciastem. Składniki na ok. 12 sztuk: ok. 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 120 g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 200 g puree z dyni 1 banan ok. 1 szklanki konfitury z żurawiny cukier(...)cukru. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, jogurt, puree dyniowe i rozgniecionego widelcem banana. Wlać do suchych składników, krótko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta po równo wyłożyć do papilotek. Na ciasto wyłożyć po łyżeczce konfitury żurawinowej i resztę ciasta Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez 25-30 minut

Czerwień i błękit
Ciasto Fiona 142

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę.  Masa budyniowa: 1. 300 ml wody łączymy z sokiem i zagotowujemy. W pozostałych 150 ml rozpuszczamy dynie. Jak woda z sokiem zacznie się nam gotować wlewamy rozpuszczone budynie(...)góry), na delicje wykładamy naszą masę śmietanową i wkładamy do lodówki. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Jak zacznie tężeć, ale tak lekko wylewamy ją na nasze ciasto. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby wszystkie warstwy dobrze nam stężały. Biszkopt - masa budyniowa - delicje - masa śmietanowa - galaretka

kruche babeczki
Chlebek dyniowy 30

wejdzie na stałe do naszego menu, niedługo pewnie przepis pojawi się na blogu. Potem zaczęłam kombinować z dynią. Narobiłam dość sporej ilości puree, musiałam więc je do czego zużyć. I wykombinowałam, że poszukam na anglojęzycznych stronach przepisu na odpowiednik chlebka, ale z dynią. Przeglądałam masę przepisów i spośród wszystkich wybrałam ten, którym chcę się z Wami podzielić. Przepis jest stąd(...)Puszysty, ale jednocześnie bardzo wilgotny. Tak samo dobrze smakował zaraz po upieczeniu, jak dwa dni później. Nie sugerowałam się w 100% oryginalnym przepisem, bo ciasto było upieczone głównie z myślą o mojej córce. Zrezygnowałam więc z masy przypraw, jakie były w oryginale. Były w nim gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, goździki. Nie wiem czy Tola by to ogarnęła. Kolejny zrobię chyba

Kardamonovy
Chlebek dyniowy 49

wejdzie na stałe do naszego menu, niedługo pewnie przepis pojawi się na blogu. Potem zaczęłam kombinować z dynią. Narobiłam dość sporej ilości puree, musiałam więc je do czego zużyć. I wykombinowałam, że poszukam na anglojęzycznych stronach przepisu na odpowiednik chlebka, ale z dynią. Przeglądałam masę przepisów i spośród wszystkich wybrałam ten, którym chcę się z Wami podzielić. Przepis jest stąd(...)Puszysty, ale jednocześnie bardzo wilgotny. Tak samo dobrze smakował zaraz po upieczeniu, jak dwa dni później. Nie sugerowałam się w 100% oryginalnym przepisem, bo ciasto było upieczone głównie z myślą o mojej córce. Zrezygnowałam więc z masy przypraw, jakie były w oryginale. Były w nim gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, goździki. Nie wiem czy Tola by to ogarnęła. Kolejny zrobię chyba

Kardamonovy
Biszkoptowe z kremem dyniowym 154

wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy: 500 g serka mascarpone 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki(...)żelatyny 30 ml wody Serek i puree z dyni powinny być schłodzone.  Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na ogniu (nie doprowadzić do wrzenia), ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć serek i puder, zmiksować. Dodać puree i cynamon, zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość przełożyć

kulinarnyswiatdomi
CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI 96

kokosowy, Kiedy się rozgrzeje wrzuć na patelnię poszatkowaną cebulę, imbir starty na tarce oraz czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Przesmażaj do momentu zmięknięcia cebuli. 2. Dynię obierz ze skórki usuń gniazda nasienne i pokrój dynię w kostkę. Dodaj na patelnię i przesmaż chwilę wraz z pastą curry. 3. Zawartość przełóż do garnka / lub od początku wykonuj curry bezpośrednio w garnku(...)olej kokosowy, Kiedy się rozgrzeje wrzuć na patelnię poszatkowaną cebulę, imbir starty na tarce oraz czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Przesmażaj do momentu zmięknięcia cebuli. Dynię obierz ze skórki usuń gniazda nasienne i pokrój dynię w kostkę. Dodaj na patelnię i przesmaż chwilę wraz z pastą curry. Zawartość przełóż do garnka / lub od początku wykonuj curry bezpośrednio w garnku

globuskulinarny
Chleb z suszonymi śliwkami i ziarnami 104

lnianego 2 łyżki sezamu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka pestek dyni 100 g suszonych śliwek 1/3 szklanki zakwasu żytniego 1,5 szklanki letniej wody  Śliwki kroimy na drobną kostkę. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier oraz sól i wszystkie ziarna oraz śliwki. Dolewamy zakwas oraz wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto oprószamy mąką

Emskie Smaki
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 175

dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść(...)etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę jak masło na chlebie :) Dokładnie

vegetanie
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 64

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 58

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 71

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 157

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na