ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:233/386)

Jesiennne muffinki jabłkowo-dyniowe 77

nabierają aromatu i koloru jesiennych liści, królują na stołach szarlotki i ciepłe placuszki z dynią, szybkie babeczki takie jak te do filiżanki herbaty z przyjaciółką .  Wilgotne, korzenne i bardzo smaczne. Skusisz się ? Składniki na 16 dużych sztuk: 4 duże jajka 20 dag puree z dyni hokkaido 25 dag mąki pszennej tortowej 12 dag brązowego cukru demerara 1 cukier(...)tarce o dużych oczkach.   Do ubitych jajek, wlać olej, dodać puree z dyni, starte jabłko , wymieszać do mokrej masy wsypać   wymieszane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką, tylko do połączenia.   Formę na muf finy wyłożyć papierowymi papilotkami nakładać porcje ciasta łyżką do ¾ objętości papilotki. Piec przez 25 minut w temp 175*c na grzaniu góra

Wanilia i Kardamon
Drożdżowa babka z marchewką i rodzynkami 65

może z dwie kromeczki. Wpisała się w schemat tego komfortu dbania o siebie. Miękka, słodka, delikatnie cynamonowa i choć cukru w niej niewiele,  to absolutnie należy do kategorii ciast drożdżowych, nie pieczywa.  Smaczna sama w sobie, idealna do pokrycia warstwą tego, co lubicie. Ja z reguły wybieram miód i powidło z dodatkiem kakao.  Składniki: proporcje na formę(...)wsypujemy startą marchewkę, rodzynki lub daktyle,  mieszamy łyżką i zagniatamy ciasto - wystarczy przez 3 - 4 minuty. Może lepić się troszkę do dłoni i pozostać wilgotne. Miskę z ciastem wkładamy do piekarnika  nagrzanego do 50 stopni i pozostawiamy ją tam przez 30 minut.  Ciasto powinno wyraźnie powiekszyć swą objętość. Wyciągamy miskę, wszystko raz jeszcze mieszamy łyżką

Kronika Piekarnika
Placki ziemniaczane z dynią 123

urozmaicić tradycyjne placki ziemniaczane? 🤔 Ano dodając dynię, dzięki której placki zyskują bardzo subtelnie słodki smak. A, że dynia uwielbia gałkę muszkatołową warto więc dodać chociażby szczyptę- i już pospolity placek ziemniaczany nabiera nowego wymiaru. I pamiętajcie- najpyszniejsze placki, mięsiste w środku i chrupiące na zewnątrz, to te starte na tarce o grubych oczkach i konieczne smażone na dużej ilości tłuszczu(...)ziemniaczana- 2 łyżki * sól- łyżeczka * gałka muszkatołowa- szczypta * olej rzepakowy- do smażenia Ziemniaki, cebulę oraz dynię (jeżeli hokkaido, to ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z jajkami, mąką, solą oraz doprawić szczyptą gałki i wymieszać. Na rozgrzanym oleju wykładać porcję ciasta i- na małym ogniu- smażyć z dwóch stron do zezłocenia. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
DYNIOWE PLACKI Z CYNAMONEM 100

pszennej * 1/2 szklanki mleka * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: W misce umieścić puree z dyni. Dodać żółtka jajek i resztę składników, wymieszać drewnianą łyżką. Na samym końcu dodać ubite na sztywną pianę białka jajek. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Łyżką nakłada porcje ciasta, smażyć placki na rumiano z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki można podać

Zrób to smacznie
Bezglutenowe kopytka dyniowe 159

tłuczkiem do ziemniaków rozdrobnij. Pod żadnym pozorem nie uzywaj blendera, bo sie zrobi paćka. Do dyni dodaj gałkę muszkatołową i sól oraz stopniowo dodawaj mąkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny aby mąką wsiąknęła jak najwięcej płynu. Na opryszony mąką kukurydzianą blat przełóż ciasto. Podziel je na 4 części i z każdej uformuj wałeczki o średnicy okoł

greenscarf
Placki ziemniaczane z dynią 170

ziemniaczana- 2 łyżki * sól- łyżeczka * gałka muszkatołowa- szczypta * olej rzepakowy- do smażenia Ziemniaki, cebulę oraz dynię (jeżeli hokkaido, to ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z jajkami, mąką, solą oraz doprawić szczyptą gałki i wymieszać. Na rozgrzanym oleju wykładać porcję ciasta i- na małym ogniu- smażyć z dwóch stron do zezłocenia. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kwiaty dyni, smażone w cieście naleśnikowym 116

kwiaty z własnej uprawy, gdzie można mieć pełną kontrolę nad ich świeżością i wielkością. Kwiaty dyni można smażyć, zapiekać, faszerować, dusić, grillować, marynować, jeść na surowo, np. w sałatkach. Doskonale nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Podając na słodko, do ciasta dodaję cukier i cynamon. Można smażyć je bez dodatków, albo na przykład faszerować

Kasia i jej kobiecy świat
CHLEB Z PŁATKAMI ŚNIADANIOWYMI 107

szklanka płatków śniadaniowych pół łyżeczki cukru łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy ziarna słonecznika dyni i otręby , mieszamy i zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Płatki nestle fitness kruszymy na mniejsze kawałki. Do drożdży dodajemy mąkę, sól i płatki neste fitness. Jak ciasto będzie lepkie i gęste zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 minut. Po tym czasie

Kuchnia w oparach
Babeczki wytrawne 84

kroimy również w kosteczkę. Mozzarellę oraz kukurydzę odcedzamy z płynu. Do miseczki wkładamy puree z dyni, dodajemy mleko i jajko i mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, wędlinę, kukurydzę i olej, mieszamy razem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie ciasto. Formę na babeczki wykładamy papilotkami (9 szt) i nakładamy po 1 łyżce ciasta. Na środek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
DYNIOWE KOKOSANKI 136

kostkę i gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy i odkładamy do wystudzenia. Gdy nasza dynia nie jest już gorąca, blendujemy ją z bananem i mlekiem kokosowym- do uzyskania gładkiej konsystencji. Do zblendowanych składników dodajemy mąkę, wiórki i ksylitol- całość dokładnie mieszamy. Z gotowego ciasta lepimy kuleczki, które naprzemiennie obtaczamy raz w mące, raz w wiórkach.  * Łatwiej będzie

healthy dreams
Pieczone, dyniowe pulpeciki z ekologiczną komosą ryżową i tofu (wegańskie) 123

uważając by ich nie przypalić. Mielimy je na małe kawałeczki. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki: dynię, starte na tarce o dużych oczkach tofu, ugotowaną komosę, cebulkę, przyprawy, pestki, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, wodę i mąkę (dodawajcie po jednej łyżce, do momentu, aż ciasto będzie wystarczająco się kleić) umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy

Be Fit Be Strong
Bezglutenowy chleb gryczany 159

ziemniaczanej - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać letnią wodę, mieszając masę łyżką - Ciasto powinno być dość płynne; w razie potrzeby dodać więcej wody - Masę przelać do foremki wyłożonej

Wegańska kuchnia orientalna
Tarta z cykorią i serem pleśniowym 124

oraz nadziewaną i pieczoną dynię hokkaido. W tym wpisie zamieszczę przepis na tartę. Topinambur i dynia hokkaido w następnych wpisach. A tak żeby zachować poprawność nazewnictwa to właściwie nie jest to tarta tylko quiche. Ale zbyt wyszukane nazwy mnie męczą, zostaniemy więc przy tarcie :) Ciasto: 200 g mąki orkiszowej 100 g masła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte

Marder&Marder Manufacture
Dyniowe biscotti 154

cynamonu80 g słupków migdałowych80 g świeżych lub mrożonych jagódMrożone jagody rozmrozić i osuszyć.Puree z dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście.Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym 150

ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka, startą skórkę z pomarańczy i startą dynię. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 4 minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor.Sos

Oryginalny smak
Bułki pszenne z miodem! 151

łyżeczka cukru do rozczynu - 600 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu - garść pestek z dyni Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość

SMYKWKUCHNI
Żytni chleb na zakwasie 98

się o niego. Podglądałam. Przekładałam w coraz cieplejsze miejsca, w końcu nastawiłam piekarnik, wystudziłam nieco i dałam mu pobyć w cieple przez noc. Wczoraj rano wstawiłam do pieca wyrośnięte ciasto. Kiedy pod wpływem bardzo wysokiej temperatury zaczął szalenie rosnąć. Pękać. Zakochałam się w nim.  Składniki: Zakwas: Przez tydzień codziennie o tej samej porze mieszałam 50 gram mąki żytniej(...)mąki orkiszowej z pełnego ziarna  400 ml wody  pestki dyni do posypania wierzchu  garść ziół prowansalskich  Zakwas żytni, sól, mąki, zioła i wodę dokładnie mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wybrałam keksówkę o długości 20 cm i szerokości 12 cm. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywam bawełnianą ściereczką. Chleb może

Mango Papaja
Sernik dyniowy 40

się prezentuje, bo jego kolor jest obłędny. Dynię w wypiekach właśnie najbardziej lubię w postaci serników :) Składniki (tortownica o średnicy 22 cm.): Spód: 200 g. mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 100 g. zimnego masła  75 g. drobniutko posiekanych orzechów włoskich 2 żółtka Masa serowa: 350 g. purée z dyni 550 g. twarogu sernikowego 50 g. cukru(...)zagnieć rękami ciasto. Ciasto rozwałkuj na wielkość dna tortownicy i wylep go ciastem dokładnie. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 15 minut. Masa serowa: Twaróg przełóż do dużej miski. Wsyp cukier puder i trzcinowy, dodaj esencję waniliową i żółtka. Miksuj mikserem przez minutę. Dodawaj po 1 łyżce purée z dyni i cały czas

Delicious Place
Ciasteczka fit z ziarnami ekspandowanymi 369

oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano . Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega na oddziaływaniu gorącej pary na ziarna zbóż, pod wysokim ciśnieniem. Takie ziarna robią się lekkie, jakby nadmuchane (moje dzieci nazywały je chrupkami) i zachowują swoje wartości odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek, ciast, ciasteczek lub do jedzenia(...)upraw. Bardzo przypadły nam do gustu ziarna w takiej postaci i uważam, że są godne i Waszej uwagi. 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 5 łyżek ziaren ekspandowanej komosy białej 5 łyżek ziaren ekspandowanego prosa 2-3 łyżki miodu płynnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą. Wlać miód i dokładnie rozprowadzić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czekoladowe ciasto z chleba razowego wg Di 166

chleb jem rzadko (chyba, że sama upiekę). Nigdzie nie znalazłam odpowiadającego mi przepisu z zastosowaniem chleba razowego (innych jest mnóstwo), więc sama stworzyłam własny, który wykorzystałam już kilkakrotnie. Ciasto w środku jest wilgotne, ma zwartą konsystencję i daje możliwość zastosowania różnych kombinacji oraz ulubionych dodatków (np. bakalii). Poniżej przedstawiam przykładową wersję. (Tortownica o średnicy 18 cm) 450-500g chleba(...)łyżka pestek z dyni Chleb pokruszyć, zalać mlekiem i odstawić do rozmoknięcia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zmiksować go (nie musi być dokładnie) za pomocą. Jajka z cukrem ubić do białości i połączyć z chlebem. Dodać posiekaną czekoladę oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.) Piec

Di gotuje