Pestki granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina z czosnkiem i ziołami 5 pomidorów suszonych z oleju 1/4 granatu(...)ziołami PRZYGOTOWANIE ptysiaków: Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy do niej masło, mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy mąkę z solą i mieszamy aż składniki połączą się w ciasto. Studzimy i przekładamy do miksera. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy każdorazowo aż się składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikaszy gryczanej (surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) W garnku ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę odcedzić, jeżeli jest taka potrzeba. W garnuszku umieścić wydrylowane(...)gotować na małym ogniu 10 od momentu zagotowania, daktyle mają się rozgotować na papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe
moj przepis nakaszy gryczanej (surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) W garnku ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę odcedzić, jeżeli jest taka potrzeba. W garnuszku umieścić wydrylowane(...)gotować na małym ogniu 10 od momentu zagotowania, daktyle mają się rozgotować na papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe
moj przepis namiasta ;) myślałam, żeby odwlec to do jutra, ale znam te ściski i kolejki na PKP Wracając z dworca mam w planach wstąpić do babci, gdzie w garażu czeka mnie dynia ;) Składniki (4 babeczki): 1 jajko 3 łyżki otrębów 2 łyżki serka wiejskiego 1 łyżka twarożku (Emilka) 1 łyżka dość gęstego jogurtu 1 łyżeczka suszonych drożdży 1-0,5 łyżeczki cynamonu(...)proszku 1 łyżeczka stewi Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz białka z jajka mieszamy białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy białko do masy wykładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni po upieczeniu pozostawiamy jeszcze chwilę w piekarniku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchleb w dużej dzieży (nie pytajcie skąd miała tyle siły, sama nie wiem!), a następnie dzieliła na jakieś 4-6 brytfanek- tak brytfanek! Dużych, prostokątnych, w których teraz jak ciasto upieczesz to wydaje się go tak dużo, że "Kto to zje"?", to najzwyczajniej w świecie jest mi wstyd, że mi się jednego bochenka upiec nie chce... W keksówce(...)oliwy z oliwek 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Drożdże, 50ml wody oraz cukier umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy tryb Pastry P1, a po 30 sekundach dodajemy pozostałe składniki. Ponownie uruchamiamy, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy
Kuchnia w czekoladzieciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie świec, a ja zajadam się jeszcze ciepłym kawałeczkiem drożdżówki. Czy może być coś przyjemniejszego...?Dzisiaj mam dla Was cudownie jesienną chałkę. Ma niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni(...)wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od czasu, kiedy zrobiłam go pierwszy raz, przestałam kupować chleb. Zazwyczaj dodaję do tego chleba nasiona słonecznika lub dyni, albo tylko posypuję makiem i w każdej opcji jest bardzo smaczny. Jeśli ktoś lubi, może dodać do chleba ulubione zioła i będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba, najczęściej używam(...)wymieszać razem i wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do uzuskania zwartej masy i odstawić w ciepłe miejsce w misce nakrytej ściereczką na 30min żeby ciasto mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce
kuchnia doskiKeto piernik z powidłami Makowiec versus piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia? Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia . Z drugiej strony, makowiec bywa także częstym bywalcem na wielkanocnym stole… Zatem to chyba właśnie piernik będzie tym wypiekiem, który nierozerwalnie kojarzy się z urokiem Świąt Bożego Narodzenia . Kiedyś dodałabym(...)zastąpić jakimkolwiek innym przetworem owocowym lub np. upieczoną dynią . Keto piernik można dodatkowo przełożyć powidłami . Ja z tego zrezygnowałam. Polałam go za to polewą czekoladową i posypałam migdałami i orzechami pecan . Zdecydowanie polecam Wam ten wypiek na tegoroczne Święta, tym bardziej, że jest to przepis szybki i niewymagający. Idealny jako świąteczne ciasto last minute! Keto piernik w kawałkach Piernik
Modern Cave Girlłyżki oliwy 50g suszonych moreli 1 szklanka kuskus, u mnie razowy 1/2 kostki bulionowej, warzywnej 5 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do 180stC. Dynię oczyść z pestek i badziewia w środku, pokrój na paski, a następnie na kawałki wielkości jednego kęsa. Ja zostawiam skórkę - pozwala ona zachować bardziej zwarta strukturę. Wymieszaj w misce(...)sola i pieprzem, rozłóż na blaszce i piecz do miękkości - około 40 minut, lub więcej. [ Ten etap możesz wykonać nawet do 3 dni wcześniej, na przykład przy okazji pieczenia ciasta; po ostudzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku, w lodówce. ] Cebulę smaż przez 10 minut na kolejnych 2 łyżkach oliwy. Najlepiej na sporym ogniu i mieszajac bardzo często. Powinna być złota
Lejdi of the houseJeśli macie puree z pieczonej dyni to zapraszam do wypróbowania pysznych muffinek. Mój synek był nimi zachwycony :) Składniki: mąka pszenna 225 g, cynamon 2 łyżeczki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 150 g, olej 120 ml, jajka 2 szt, puree z pieczonej dyni 250 g, czekolada mleczna posiekana 50 g, Sposób przygotowania: W jednej misce, wymieszać suche składniki. W drugiej(...)misce wymieszać mokre składniki. Następnie mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 ich wysokości. Piec w 200 st.C przez 20-30 minut aż będą przyrumienione. przepis znaleziony na stronie: https://wypiekibeaty.com.pl/muffinki-dyniowe-z-czekolada/
kulinarne odsłony patipiekarnika wielkości około 40x32cm. Potrzebujemy 100g otrębów owsianych, 100g płatków owsianych, 100g mąki żytniej razowej, 17g soli, Składniki mieszamy w misce i odstawiamy. Na patelnię wsypujemy: 100g pestek z dyni, 100g słonecznika, 50g siemienia lnianego, 50g ziaren sezamu. Dodatkowo 350g wody Ziarna wrzucamy do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Stawiamy na niedużym ogniu. Prażymy do chwili aż zaczną(...)otrębów pszennych, 200 ml płatków owsianych, 200 ml pestek dyni, 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, 200 ml ziaren słonecznika, 100 ml siemienia lnianego, 100 ml ziaren sezamu, 2 łyżeczki soli, 700 ml wody. Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni
Leśny ZakątekSezon na dynię właśnie się rozpoczyna. Moja pierwsza w tym roku propozycja na jej użycie to placuszki. Są mięciutkie i delikatne. Cheddar przepysznie podkręca ich smak. Można je podawać z kleksem śmietany czy jogurtu, z sosem grzybowym czy pomidorowym, a nawet potraktować jak kotlet i włożyć do bułki burgerowej! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste(...)dyni 1 jajko 40 g. cheddara 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Dynię zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj jajko, mąkę, natkę oraz ser starty na dużych oczkach. Dopraw masę solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź po 1 dużej łyżce ciasta
Delicious PlaceOczywiście moja wersja placuszków jest bez dodatku cukru, a i tak są słodkie To wszystko za sprawą naturalnej słodyczy dyni i dodanego banana. Serdecznie polecam Wam ten przepis Placuszki dyniowe – składniki ( na około 30 sztuk): 3/4 szklanki pulpy z dyni ( tutaj o tym, jak ją przygotować), pół dojrzałego banana, szklanka kefiru, 2 szklanki mąki orkiszowej ( tutaj o tym, dlaczego(...)dyniowe – sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski pulpę z dyni, dodaję do niej banana, jajka oraz kefir i całość blenduję blenderem ręcznym na gładki mus. Następnie dodaję suche składniki, czyli mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam rózgą aby składniki się połączyły. Powinno powstać dość gęste ciasto. Później rozgrzewam patelnię wysmarowaną delikatnie olejem rzepakowym. Olej rozprowadzam równomiernie
Natka Pietruszkiwody (2 szklanki zimnej + 1 szklanka wrzątku), 2 łyżki pestek dyni i/lub słonecznika (ewentualnie). Wykonanie : W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 - 1 h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swą objętość. Następnie wykładamy na blachę
Jeść, by żyć w zdrowiu