ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:260/386)

Niezagniatany chleb z forsycją 65

morskiej 2 garście kwiatów forsycji 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika Jak zrobić niezagniatany chleb z forsycją: Najpierw w misce mieszamy mąkę, drożdże (jeśli używamy świeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy kwiaty i pestki, mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie ciasto dość luźne, będzie wilgotne i lepkie. Następnie ciasto zostawiamy

Dorota Smakuje
sałatka Ani z buraków fety i rukoli 70

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 3-4 buraki upieczone lub ugotowane (po upieczeniu lub ugotowaniu obieramy) 2 garście rukoli 150 g

Domowy Smak Jedzenia
Placki ziemniaczano-dyniowe 112

łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Dynię, ziemniaki, obraną cebulę oraz obrany czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przekładamy na sitko, aby ociekł płyn. Potem przekładamy do miski i dodajemy jajko, przyprawy oraz mąkę. Mieszamy razem. Rozgrzewamy patelnię ze sporą ilością oleju. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy porcję ciasta na placki i lekko je spłaszczamy. Smażymy placki na małym

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bezglutenowy chleb Jadzi 135

Wszystkie rodzaje mąk wymieszać z pestkami dyni, słonecznika, siemieniem lnianym, solą, cukrem, czarnuszką, gazowaną wodą, oliwą, resztą wody letniej oraz rozpuszczonymi w wodzie drożdżami. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (nie trzeba wyrabiać).   Masę odstawić na bok na 20 minut do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce). Następnie odgazować ciasto dłonią i ponownie krótko wymieszać.   Keksówkę o długości

Nastoletnie Wypiekanie
Babka dyniowo-cytrynowa 138

cukrem na puszystą masę, dodać puree z dyni, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować. 3 . Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C.  Lukier cytrynowy

Kto ugości moich gości?
Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni 130

łyżki oleju -głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika,   sezamu, siemienia lnianego, itp    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 200 ml wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, pozostałą mąkę, wstępnie wyrabiamy, dodajemy olej, wyrabiamy, dodajemy ziarna i wyrabiamy ciasto chlebowe. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Maminek kulinarny
Chleb wieloziarnisty 171

lnianego 6 łyżek pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 1szkl. otrąb pszennych lub żytnich 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru 5 dkg świeżych drożdży 1 litr ciepłej wody Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostałe suche składniki. Kruszymy drożdże wlewamy wodę i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 20min. Dwie keksówki smarujemy margaryną

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE 142

łyżeczki soli(płaskiej) 50g ziaren(słonecznik,dynia,siemię itp.) 2 łyżki oleju lub 30g oleju kokosowego     Z drożdży, 2 łyżek wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić aż :ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ziarna, zaczyn i wodę razem z oliwą ( lub rozpuszczonym olejem kokosowym). Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość gęste, ale bardzo elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć

Smaczne Zdrowe
Chleb ziarnisty na zakwasie 240

szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej      Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi składnikami w dużej misce, na końcu porcjami dodając mąkę. Kontrolujemy w ten sposób konsystencję ciasta. Powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki

sama złodycz
Zamiast barszczu 187

szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji(...)mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień tak na mnie działa.Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać.Zupa krem z buraków i dyniSkładniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowe brownie na Halloween (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 118

szwedzkim. Takie kokilki możecie dorwać w internetowym sklepie Radochy Gospochy , w różnych kolorach i wymiarach a ich zastosowanie jest naprawdę szerokie 😉     Składniki: - 5 jajek - 500g puree z dyni - ok 500g wody przegotowanej - 175g mąki gryczanej - 175g mąki kukurydzianej/ryżowej  - 100g ksylitolu - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - przyprawa do piernika - 50g deserowej czekolady(...)trochę wody (masa nie ma być wodnista ale po prostu lejąca). 4. Wlać masę do kokilek i piec w 180'C ok 20-30 minut (do momentu aż ciasto przestanie się kleić do patyczka).  Dodatki: 5.  Aby wykonać duszki, pianki należy przekroić na pół, włożyć je na upieczone ciacho i wstawić na ok 3-4 minuty znów

Candy Pandas
Curry z dynią i soczewicą 102

Curry z dynią i soczewicą to pyszny i prosty pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad. To danie z orientalną nutą łączy w sobie słodki aromat dyni i

Na-talerzu.pl
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 74

Mój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik

moj przepis na
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 79

Mój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik

moj przepis na
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 125

Mój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik

moj przepis na
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 115

Mój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik

moj przepis na
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 167

właściwie zdarzyło się po raz pierwszy).Najbardziej zaskakującym wydarzeniem było uczestnictwo w weselu pułku z zaprzyjaźnionego unijnego kraju. Panowie i panie mieli ćwiczenia niedaleko, i w zamian za ciasto, pozowali do zdjęć z młodą parą. Może zechcecie obejrzeć: Make love, not war?Ogólnie całe wydarzenie bardzo mnie wzruszyło, bo z Connie zdążyłam się mocno zaprzyjaźnić, i bardzo się cieszę(...)smakowała jak bardzo słodkie, ciepłe mleko. Nic specjalnego, doprawdy. Ta za to... Mmm, zupełnie nowe doznania. Smak białej czekolady jest bardzo wyraźny, do tego aromatyczne przyprawy i delikatna nuta dyni, która nadaje również ślicznego koloru. Góra bitej śmietany - i tak, moi drodzy, temu nie można się oprzeć! Szczególnie w chłodny, jesienny wieczór, gdy wiatr szaleje za oknami, a krople deszczu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 134

obaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni. Wypróbowałem trzy sposoby pieczenia: najpierw w piekarniku(...)wyrośnięty. Oczywiście nie są tak puchate jak ich pszenni krewni, ale nie wyszedł gniot, jak to zwykle bywa przy braku glutenu. ;) Fajnym dodatkiem okazał się również olej z pestek dyni, który nadał im niepowtarzalnego aromatu. Podpłomyki podałem z moją ukochaną tapenadą z czarnych oliwek, którą kilka lat temu odkryłem w Hiszpanii oraz grillowanym fenkułem, pomidorkami, serem feta i świeżą bazylią

Food Square