zrobić w pół godziny po po powrocie z pracy. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje? Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać(...)też sałatki, zwłaszcza warstwowe. Jeśli coś mi zasmakuje, jem to w kółko z małymi modyfikacjami np. w lecie jest często grane leczo, a jesień to 101 dań z dyni piżmowej. Bardzo lubię comfort food: proste i szybkie dania z ziemniaków, sera i warzyw, które sprawiają, że jest nam cieplej i lepiej na świecie. Smaki dzieciństwa, których nigdy nie zapomnisz
Ugotowane pozamiataneszklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 goździki 1 ziarenko ziela angielskiego szczypta soli 1 szklanka dyni startej na tarce na grubych oczkach 1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego 1/3 szklanki mleka 50 g różnych orzechów (laskowych,włoskich i pistacji) lukier z mleka i cukru pudru Przygotowanie(...)ucieramy w ręcznym młynku lub moździerzu. W misce mieszamy wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami. Mokre składniki dokładnie mieszamy w drugiej misce. Łączymy składniki z obu misek, mieszamy ciasto szpatułką. Dodajemy 1/2 porcji orzechów, delikatnie mieszamy. Pozostałe orzechy, pozostawiamy do posypania na wierzch. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 minut
Życie zaczyna się w kuchniosoby, które wolą zamiast ciasta upiec chleb to polecam ten dość prosty przepis. Może być lepszy niż niejeden placek... Chleb wyrabiałam robotem planetarnym. Składniki : 20 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej- u mnie typ 750 ok.200 ml wody 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 garście pestek dyni wpierw namoczonych w wodzie Przygotowanie: Drożdże rozmieszać
Proste PotrawyMagda Kto nie wykorzysta wszystkich dyń na Halloween polecam przerobić je na pyszne pieczone purée z którego można wyczarować mnóstwo ciekawych przepisów. Jeden z nich to wykorzystanie dyni do jednej z moich ulubionych form deserów – przekładańców w słoiczkach. W tej wersji mamy warstwy puszystej śmietany, chrupiących ciasteczek i oczywiście kremu dyniowego. Przepyszna propozycja, nie tylko na jesień, bo dodatek(...)ognia. Dodajemy esencje waniliową, dynię oraz cynamon i wszystko dokładnie mieszamy. Bierzemy kawałek folii spożywczej i kładziemy na powierzchni kremu, aby nie utworzył się kożuch. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy krem jest całkowicie wystygnięty możemy przygotować resztę składników – ciasteczka przekładamy do woreczka foliowego i rozkruszamy na drobno – użyłam do tego wałka do ciasta. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy
Smaczna Stronasię po dynię. No i mam. Wytworna, zielona, będzie cieszyć oczy, nie podniebienie. Dzisiejszym wpisem kontynuuję powolny spacer w pachnącym korzenną jesienią kierunku. Piernik. Upieczony przed dwoma dniami. Aromatyczny, orzechowy, delikatnie wilgotny, bez miodu, a w 100 % piernikowy. Wersja dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie jesieni bez kawałka korzennego ciasta. Do zestawu
Kronika Piekarnikałyżki nasion słonecznika ? 6 łyżek pestek dyni ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1/2 łyżeczki suszonego oregano ? 1/2 łyżeczki soli ? 100 g sera żółtego startego na drobnej tarce Składniki mokre ? 2 jajka ? 1 szklanka mleka ? 1/2 szklanki oleju Wykonanie: ? Wymieszać składniki suche osobno i mokre osobno. ? Dodać mokre do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. ? Ciasto nakładać do papierowych papilotek umieszczonych
To co kochampierwszy rzut oka nazwa ciasta jest skomplikowana? Może tak, ale nie nazwa jest najważniejsza, tylko wnętrze! Idealnie do takiego wypieku komponują się orzechy laskowe karmelowo-kawowe od YARO ! Składniki: 2 jaja 100 g białka jaj 40 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 120 g banana bez skórki 100 g puree dyni 50 g mąki ryżowej 1/4 łyżeczki proszku
Truskawkowa Fiestadodawaj do nich cukru pudru, który jest podany składnikach. Do wszystkich dań z dyni zawsze wykorzystuję pieczona dynię. Uważam, ze ma ona zdecydowanie więcej smaku, niż gotowana czy surowa dynia. Tutaj znajdziesz przepis, jak ją upiec → pieczona dynia . Ja zawsze piekę większą ilość dyni i potem ją mrożę, albo w plastrach, albo już w postaci puree. Dyniowe(...)puree z pieczonej dyni 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g oleju 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki na gofry dokładnie zmiksuj w misce. Odstaw na 30 minut. Rozgrzej gofrownicę, delikatnie posmaruj ją olejem. Wlej po 2-3 łyżki ciasta na każdego gofra. Piecz
Kulinarne przygody Gatityaromatyczny, po prostu jesienne złoto. twaróg półtłusty 550 g ser ricotta 200 g masło 100 g 4 spore jajka cukier puder 145 g gęste puree z dyni 360-380 g budyń waniliowy ( bez cukru ) 30 g mąka kukurydziana 1/2 łyżki ciastka oreo 15 sztuk kilka kakaowych herbatników na spód Polewa : 100 ml śmietany 30 % czekolada mleczna(...)zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy. Potem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz budyń. Oddzielone ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno. Do masy serowe dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą serową. Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo. Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej
Smaczne mojesiemienia lnianego 1 łyżka pestek dyni 400 g. mąki pszennej (miałam typ 650) 100 g. mąki żytniej, lub orkiszowej Wykonanie: Do miski wsypać płatki, wlać ciepłą wodę, dodać miód i drożdże. Wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać ziarna, obie mąki i sól. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną
Agusiowe smakołykiSkładniki 250 g puree z dyni 2/3 szkl. śmietany 18% 1/2 szkl. ciepłego leka 1 jajko 100 g cukru 600-650 g mąki 1 op. suchych drożdży 1 białko do smarowania bułeczek 1 szczypta soli Wykonanie WSzystkie składniki wkładamy w kolejności z listy do misy miksera i przy użyciu haka wyrabiamy zwarte ciasto przez około 8 min, co jakiś czas
Mieszam w Garnkugarść siemienia lnianego garść pestek dyni Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ziarna, wymieszać. Maślankę i wodą lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12godz (najlepiej zrobić wieczorem). Na następny dzień rano wyjąć ciasto, zagnieść na blacie parę razy
Kolorowa kuchnia Elkiużyć maku, słonecznika, pestek dyni itp. Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić w osobnym rondelku . W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz 100 ml letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do osobnej miski wsypać mąkę, pozostało część podgrzanego mleka, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz rozczyn. Ciasto wyrabiać przez około
Kulinarne przygodysól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy, mieszamy i zostawiamy na 15 minut aby puściła sok. Następnie dobrze odciskamy (jak zostawimy zbyt dużo soku to podczas pieczenia placki będą się nam rozpadały), dodajemy przeciśnięty czosnek, mąkę, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane ciasto kładziemy porcjami na patelnię z rozgrzanym
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezagościła w naszym życiu. Grzyby, papryka, dynie, śliwki, pigwa, to znak, że trzeba szykować się do zimy. I choć lubię Jesień, to już niekoniecznie taką, jaką mam dzisiaj za oknem, mokrą, zimną i ponurą. Dobrze chociaż, że śliwki węgierki pyszne i wyszły wspaniale knedle, które poprawiły mi humor....oby do Wiosny :) Składniki na ciasto: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki
Gosia gotujesobą mąkę krupczatkę, sól, cukier, pestki dyni, otręby pszenne, siemię lniane, słonecznik, wszystkie orzechy, migdały, posiekane suszone śliwki i czarnuszkę. Do suchych składników wlać letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (nie ma konieczności użycia miksera). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kuchennym blacie na 20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać, a następnie przełożyć
Nastoletnie Wypiekanieziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 600 ml lekko ciepłej wody ewentualnie trochę maku Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać wodę i wyrobić mikserem - ok 2-3 minuty. Istotną kwestią jest gęstość ciasta - zauważyłam, że różnica
Ze smakiem bez glutenu