ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:266/386)

Wegańskie dyniowe pączki z nadzieniem daktylowym 157

będę jeść Jak to się skończyło chyba każdy się domyśla, no przecież musiałam chociaż spróbować, bo Miśkowi wszystko smakuje co zrobię. Smakują za pączkiem, ale mają korzenny posmak, bo ciasto w dużej części pełnoziarniste (mamy błonnik) podrasowałam przyprawami korzennymi (poprawiają trawienie), farsz daktylowy (źródło cukrów prostych idealne dla biegaczy) pokręciłam jabłkiem (znowu błonnik), cynamonem i aronią (bogactwo witaminy C), nikt(...)łyżek cukru (u mnie był to w połowie dark muscovado) 50 g masła kokosowego rafinowanego (lub innego roślinnego) pół banana lub jeden mały 250 g puree z upieczonej dyni (puree z marchewki też się nada) płaska łyżeczka soli 20 g drożdży łyżka przypraw do pierników 1 l oleju roślinnego do smażenia pączków Farsz: 250 g daktyli (namoczyć w ciepłej wodzie

greenscarf
Pesto 45

dyni, nerkowców, blanszowanych migdałów, orzechów włoskich lub orzeszków piniowych. Pesto przygotujesz ze świeżej bazylii, rukoli, a nawet natki lub kolendry. Najbardziej klasyczne pesto to zielone pesto bazyliowe z podprażonymi orzeszkami piniowymi. Świeże zioła możesz łączyć tworząc w ten sposób niepowtarzalny i oryginalny smak pesto. Domowe pesto podasz jako pastę na pieczywo (świeżej bagietki, kanapek lub grzanek), do przekąsek z ciasta(...)domowego pesto pasować będzie kilka kropel soku z cytryny, które śmiało możesz dodać podczas blendowania pasty. W moim przepisie występują ziarna słonecznika, możesz zastąpić je nerkowcami, orzeszkami piniowymi, pestkami dyni lub blanszowanymi migdałami. Warto je wcześniej podprażyć krótko na suchej i gorącej patelni. Pesto przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku nawet do dwóch tygodni. Warto je przed wstawieniem

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówka dyniowa bez jajek 100

Doskonała drożdżówka dyniowa, bez dodatku jajek. W pięknym, słonecznym kolorze, puszysta i wilgotna jednocześnie. Najlepsza oczywiście na świeżo, ale odpowiednio przechowana, także następnego dnia będzie bardzo

Arabeska waniliowa
Wegański chlebek bananowy #3... 33

garść ulubionych orzechów, rodzynki, pestki (słonecznik, dynia, len), żurawina, groszki czekoladowe Rozgrzej piekarnik do 180stC. W sporej misce rozgnieć widelcem banana. Dodaj mleko, olej, sok z cytryny, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól. Dobrze wymieszaj. Wsyp m ąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie wybrane dodatki, i szybko zamieszaj na w miarę gładkie ciasto - nie za długo! Tylko do wstępnego poł

Lejdi of the house
Pieczona owsianka z gruszką 53

Pieczona owsianka smakuje niczym pyszne ciasto – nie dodaję do niej cukru, zatem bez wyrzutów i bez limitu dzieci mogą się częstować jeśli tylko chcą. PRZEPIS PIECZONA OWSIANKA Z GRUSZKĄ Składniki: 5 gruszek 5 czubatych łyżek płatków owsianych 1 garstka rodzynek 1 szklanka wody 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki sproszkowanej, liofilizowanej dyni – opcjonalnie Jak zrobić pieczoną owsiankę

Dorota Smakuje
CO DZIŚ NA ŚNIADANIE? 40

chałki lub croissanty, coś na bazie ciasta drożdżowego, co mogę na swój ulubiony sposób maczać w kawie… Chałka posmarowana morelową lub pomarańczową konfiturą dostarcza podniebieniu wspaniałych doznań. Wierzcie na słowo. W dni w tygodniu króluje muesli z owocami. To najszybsza wersja poranna . Zazwyczaj mieszam dwa rodzaje płatków z suszonymi owocami, sypię ziarna dyni, słonecznika, sezamu, do tego jogurt

Raj dla Podniebienia
CO DZIŚ NA ŚNIADANIE? 47

chałki lub croissanty, coś na bazie ciasta drożdżowego, co mogę na swój ulubiony sposób maczać w kawie… Chałka posmarowana morelową lub pomarańczową konfiturą dostarcza podniebieniu wspaniałych doznań. Wierzcie na słowo. W dni w tygodniu króluje muesli z owocami. To najszybsza wersja poranna . Zazwyczaj mieszam dwa rodzaje płatków z suszonymi owocami, sypię ziarna dyni, słonecznika, sezamu, do tego jogurt

Raj dla Podniebienia
CO DZIŚ NA ŚNIADANIE? 51

chałki lub croissanty, coś na bazie ciasta drożdżowego, co mogę na swój ulubiony sposób maczać w kawie… Chałka posmarowana morelową lub pomarańczową konfiturą dostarcza podniebieniu wspaniałych doznań. Wierzcie na słowo. W dni w tygodniu króluje muesli z owocami. To najszybsza wersja poranna . Zazwyczaj mieszam dwa rodzaje płatków z suszonymi owocami, sypię ziarna dyni, słonecznika, sezamu, do tego jogurt

Raj dla Podniebienia
Chleb pszenno razowy z ziarnami 136

szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 4 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 4 łyżeczki soli 2 łyżki masła do wysmarowania foremek 2 foremki - krótkie keksówki Sposób wykonania: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy wszystkie inne składniki chleba. Dokładnie wszystko razem mieszamy dłonią.  Do słoika przekładamy 3 duże łyżki ciasta, będzie to zaczyn do następnego pieczenia

Qchnia po prostu
12 sposobów na oszczędzanie, czyli jak to robi dobra gospodyni 118

sezonie gdy są tańsze Papryka, cukinia, dynia, pietruszka, włoszczyzna, truskawki, maliny, borówki - z powodzeniem można kupować i mrozić, gdy są tańsze, czyli latem, w sezonie. Może takiej mrożonej papryki nie zjemy na surowo, ale do gulaszu lub innej potrawy sprawdzi się znakomicie. Truskawki i inne owoce mrożone super nadają się do musów, ciast i deserów. Jedynym problemem może być pojemność

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Ravioli ze szpinakiem! 132

sezonie, lub kremem z dyni .  Ale ostatnio naszła mnie ochota na ravioli ze szpinakiem, podane z palonym masłem i orzeszkami pinii. Całość wyszła super i jestem pewna, że Wam zasmakuje! Ravioli zawsze robię z przepisu Gwyneth Paltrow, która swojego czasu wydała książkę ze swoimi przepisami, notabene bardzo ciekawą.  PRZEPIS NA CIASTO DO RAVIOLI wg.  Gwyneth Paltrow

SMYKWKUCHNI
Bułeczki pszenne śniadaniowe 116

przykryte do lodówki. Natomiast kiedy wkładam ciasto do lodówki i nadaję kształt bułkom rano, rozgrzewam blachę i kładę bułki na papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć. Takie bułki smaruje też leciutko wodą i to pozwala je posypać dowolnymi ziarnami, pysznie smakuje dynia lub mak. Mogą być kwadratowe, trójkątne, bagietkowe

I tu będę miała takie te
Żytnie rogale z ziarnami 131

posmarowania ) - po 2 łyżki ziaren : słonecznik,dynia,sezam,mak,siemię lniane + po pół łyżki na mieszankę do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie

Wypieki Rene
Kopytka z dyniowym pesto 140

Bardzo pożywny i nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam! Kopytka: 500-600g ugotowanych ziemniaków jajko mąka oliwa lub masło do smażenia  Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować

Smakołyki Asi
Chleb żurkowy w garnku rzymskim 174

oliwy 2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam. 3/4 szkl wody. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple na całą noc. Rano dodać oliwę, resztę drożdży, wodę i wyrabiać dodając mąkę stopniowo aż ciasto będzie dostatecznie gęste i wyrobione

Gotowanie jest łatwe