ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:265/386)

Chleb piwny z suszonymi jabłkami i "Zapach miłości" 181

bochenek mokrymi rękoma. Przykryć ciasto i odstawić na godzinę-dwie do wyrośnięcia. Piec chleb ok. godziny. Będzie dobrze wypieczony, gdy po uderzeniu od dołu słychać będzie głuchy dźwięk. Zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika, posmarować go pędzelkiem kilkakrotnie moczonym w przegotowanej wodzie. Odstawić chleb do ostygnięcia.  ----- Podobne: Chleb marchwiowy drożdżowy Chleb toskański Chleb z dynią i chili Czujecie wiosnę

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami dyni 162

ziemne i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić (nie na drobno) malakserem. W pierwszej misce wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko olej, w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości

Di gotuje
Muffiny dyniowe 199

gotować przez 2 minuty. Dynię zdjąść z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać żeby nie było gródek. Do masy dodawać po 1 jajku, mieszać aż jajko się wchłonie i dopiero dodawać następne. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i znowu dokładnie wymieszać by nie było gródek. Do ciasta dodać zmielone migdały

Mama Gotuje
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 245

maślankę i wymieszać na jednolitą masę.Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch chleba skropić wodą i posypać ziarnami.Chleb wstawić do zimnego piekarnika i nastawić na 175 stopni (3 półka, termoobieg). Piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik osiągnie(...)wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.Szklanka = 250 ml.Źródło

Gospodyni Miejska
Detox z ziarnami, gruszką i syropem klonowym. 215

pestek dyni 10 dag siemienia lnianego 2 łyżki błonnika 10 dag gruszki kandyzowanej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 łyżek syropu klonowego 350 ml wody  1. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce.  2. Wodę łączymy z syropem klonowym, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Gruszki drobno kroimy, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Chlebek bananowy z masłem orzechowym 269

Bardzo lubimy to ciasto, chlebki bananowe są szybkie w przygotowaniu, smakują wybornie za każdym razem, niezależnie co da się do środka bo smak można kombinować do woli. Tym razem elementem najważniejszym był dodatek masła orzechowego, do tego rewelacyjna polewa. Przepis pochodzi ze strony Taste and Tell . Przy okazji polecam inne wersje: chlebek z dodatkiem dyni , ananasowo-kokosowy . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. 205

szklanki  puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 250 g twarogu mały jogurt naturalny łyżka cukru pudru cynamon (wedle upodobania) sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej jak są z poprzedniego dnia. Miażdżę je jak na puree, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt luźne

W kuchni Karmel-itki
Herbatniki owsiano - orzechowe 85

bardzo smaczne, delikatne. Schowane w słoju lub puszce, bardzo dobrze się przechowują przez kilka dni. W przeźroczystym słoju krócej, bo je widać.. i przypominają, że nadal tam są :) Ciasto po zagnieceniu i schłodzeniu łatwo poddaje się wałkowaniu i wykrawaniu dowolnych kształtów. Doskonale smakują moczone w słodkiej kawie z mlekiem. Upiekłam je jakiś czas temu, dziś ich miejsce zastąpiły makowe(...)gram miękkiego masła Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania mieszanki owsiano - orzechowej: czyli zmiksowania w blenderze na pył następujących składników: - 6 łyżek płatków owsianych - 1/2 szklanki mieszanki : orzechów nerkowca, pestek z dyni, orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki soli, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 2 łyżeczki cukru trzcinowego. Do miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier puder. Dodajemy 6 łyżek zmiksowanej na piasek mieszanki, wsypujemy

Kronika Piekarnika
Z dynią w tle 144

takie przepisy, które towarzyszą nam od naszej kuchennej kołyski. Pewniaki, które robiliśmy jako pierwsze kulinarne eksperymenty i od tej pory zawsze wychodzą. Dla mnie jednymi z takich przepisów są: ciasto z owocami czy sos z tuńczykiem . Dziś kolejny z nich- sos curry na bazie beszamelu. Przepis na ten sos poznałam na jednej z pierwszych randek w moim życiu(...)potrawy zepsuć.  O tamtego czasu robiłam ją tak często, że nie pamiętam już jak daleko moja wersja odbiega od oryginału. Pewne jest jedno- nie było w nim dyni. Ale z dynią-i to z naszą ogródkową, jest genialny! KURCZAK I DYNIA PIŻMOWA W SOSIE CURRY 2 łyżki oliwy 1 podwójna pierś kurczaka ok 1/2kg dyni piżmowej  sól

les mirabelles
Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym 120

Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i pestek dyni. Błyskawiczny przepis, który nie wymaga długiego czasu wyrabiania i wyrastania

SprawdzonaKuchnia.pl
Chlebek bananowy na jesienne smutki 151

blogu już otworzyłam sezon na smakołyki z jej udziałem, i gwarantuję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bo przepisów na dynię będzie mnóstwo!Dzisiaj jednak nie o dyni, ale o pospolitych bananach, w których nie ma już nic wyjątkowego, bo są łatwo dostępne cały rok. Niektórzy uwielbiają te żółte, słodkie, troszkę mdłe owoce, inni małpiego kitu nie tykają nawet(...)czasu do czasu; świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły. Najbardziej jednak lubię je w wypiekach - można ograniczyć ilość cukru, bo same w sobie są słodkie; nadają ciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek. Wzorowałam się na słynnym cieście Sophie Dahl, jednak dodałam kawę, cukier dałam ciemny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z resztek 89

Sałatka z resztek czyli sposób na wykorzystanie zalegających produktów w lodówce z którymi nie wiemy co zrobić. Składniki oraz sposób przygotowania: Pierś z kurczaka podsmazona z

Wasze Przepisy
Słońce w słoiczku. DŻEM DYNIOWY. 218

  Słonko się zza chmur wychyla. Zerka ukradkiem nazaspane jeszcze ulice. Niedzielny poranek spokojem się toczy.Od czasu do czasu sunie jezdnią auto. Cii... Jednak nie wszyscy

W kuchni Karmel-itki
Chleb białkowy, bezglutenowy. 85

smaku są wyczuwalne ziarna słonecznika, siemię lniane, dynia.  Chleb białkowy może być zdrowym zamiennikiem dla chleba tradycyjnego, co ucieszy osoby, które nie jedzą pszenicy z konieczności czy wyboru. Składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego 1,5 szkl. bezglutenowych płatków owsianych 0,5 szkl. pestek słonecznika 0,5 szkl. pestek dyni  2 łyżki siemienia lnianego 5 jajek(...)proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.  (Ja używam do tego Thermomixa, umieszczam wszystkie skłaniki w naczyniu miksującym i włączam na 2 minuty opcję Ciasto. I gotowe.) Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb piec 50 minut, w temp. 180 stopni, grzanie góra-dół. Po upieczeniu, wystudzić chleb na kratce. Chleb białkowy należy

Codziennik Kuchenny
Brioche z kawałkami czekolady 96

powodu domowej izolacji wzięło mnie na wspominki, przypomniałam sobie brioche, niezbyt słodkie ciasto francuskie o cienkiej, dobrze wypieczonej skórce oraz miękkiej, jasnej i puszystej ośródce. W zależności od regionu ciasto ma różny kształt i dodatki. Łączy je duża zawartość masła i to je odróżnia od polskich ciast drożdżowych. Brioche podawana jest do herbaty, czasem zastępuje codzienne pieczywo, świetnie smakuje(...)gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać kawałki czekolady i wyrabiać ciasto dalej, by czekolada równomiernie rozłożyła się w całej masie. Ciasto uformować w kulę. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie wyrobić, by je odgazować. Uformować w wałek i włożyć do keksówki. Formę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie