Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie
Moja smaczna kuchniaZimą też musimy dawać sobie zastrzyk witamin, oczywiście nie w żadnych suplementach ale świeżych owocach i warzywach. Takie sałatki zawsze poprawiają mi humor, a przede wszystkim
Niezły Młynekwoda, chociaż ja lubię dosypać nieco ziarenek. Dosypuję je nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencję. Za każdym razem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto wychodziła za rzadkie i chleb się zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :) W smaku jest przepyszny(...)prawdę pyszny! :) Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku 1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie: Kaszę dokładnie opłucz, przesyp do miski i zalej wodą Przykryj ściereczką i zostaw na 24 a nawet 48 h, w tym czasie kasza powinna trochę wykiełkować, a po upływie doby
pyszne zdrowościwyciągamy go z foremki, studzimy i wciągamy z masłem. Dodatki? Łoo, co tam tylko chcecie dorzucić: orzechy włoskie, laskowe (polecam, to nasze nowe odkrycie), migdały, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, śliwki, morele, żurawina, rodzynki, suszone pomidory, oliwki, itd. Kombinujcie. Ja to uskuteczniam od roku. Jeżeli nie macie głowy do robienia chleba w okolicach świąt, róbcie bez okazji, przez cały(...)pieczenia, ja tego nie robię), ciasto równomiernie przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Nie dociskajcie go za bardzo, żeby nie utrudnić drożdżom roboty. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Uczulam tylko, że czasami zdarza mi się, że ciasto przykleja mi się do ściereczki, więc w momencie kiedy ciasto już ruszy, ściągam tę ściereczkę. Wyrośnięty chleb
Kardamonovydyni Kluski owsiane Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA KLUSKI Z BROKUŁA Składniki: 1 brokuł 1-2 jajka 1 szklanka mąki sól Jak zrobić kluski z brokuła: Brokuł gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, studzimy. Następnie brokuł blendujemy blenderem ręcznym na papkę. Do brokuła dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli bardzo się
Dorota Smakujepestek dyni - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Do kubka wlewamy trochę wody, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, siemię, pestki, sezam, sól, cukier, mieszamy. Do suchych składników wlewamy resztę wody oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut by ciasto wyrosło. Keksówkę
Zainspirowana w kuchniplacki z gotowanych ziemniaków z fetą – przepis na placki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z kiszonej kapusty PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PLACKÓW: 10 placków SKŁADNIKI: – 125 ml mleka – pół szklanki mąki pszennej – 1 jajko rozmiar(...)kiszonej kapusty – sól, pieprz – olej do smażenia do podania: śmietana, łosoś, natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Do miski dodaj mąkę, mleko i jajko. Dokładnie połącz składniki aby uzyskać ciasto jak na naleśniki. Kapustę odciśnij z nadmiaru soków. Drobno ją poszatkuj i dodaj do ciasta naleśnikowego. Całość dopraw solą i pieprzem, pamiętając że kapusta może być już słona. Na patelni rozgrzej
nietylkopasta.plnieobecności, Ciasto na niedzielę powraca w kolejnej, wspólnej akcji kulinarnej pt. Napoje z warzyw jesiennych . Z racji, iż w osiedlowych "zieleniakach" i na lokalnych bazarkach pełno aktualnie świeżych, jesiennych warzyw , w bieżący weekend wykorzystujemy je w przygotowaniu różnorodnych napojów . No bo przecież nie ma to jak bogate w witaminy szklanki trunków na bazie zieleniny, pomidorów, ogórka, buraka, dyni i innych
Grunt to przepis!pestki dyni, orzechy włoskie, słonecznik i siemie lniane mielimy na niezbyt drobną mąkę. Daktyle, figi, morele i rodzynki rozdrabniamy w malakserze (uwaga, jeśli któryś składnik jest mocno wysuszony, lepiej go wcześniej namoczyć). Do powstałej w ten sposób lepkiej mazi, dosypujemy zrobioną przed chwilą mąkę z orzechów i nasion i dokładnie wyrabiam, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji
Quinoa Raz!kawałek ciasta, czy też inną słodycz. Jabłka to dobry pomysł na drugie śniadanie dla dzieciaków bądź na podwieczorek po szkole. Pieczone jabłka postanowiłam przygotować w zdrowszej wersji, takiej dzięki której będziemy mieć więcej energii, a samo danie dostarczy sporą dawkę składników odżywczych. Dlatego do nadziewania jabłek wybrałam: płatki owsiane z amarantusem i suszonymi owocami jak i pestkami dyni, słonecznika
SMYKWKUCHNIdyni 2 jajka 20 ml mleka 80 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, dodać proszek, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić między palcami do połączenia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, puree i mleko. Wsypać pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie (można zastąpić rodzynkami, żurawiną). Dodać mąkę i wymieszać. Powstanie gęste, klejące ciasto. Stolnicę
kulinarnyswiatdomipuree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 100 g rodzynek Ale-raj Przygotowanie: Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia. W drugim naczyniu wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche i wyrobić ciasto. Powstanie gęste
Ala piecze i gotujedyni 200 g śmietanki 30 % 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru czereśnie koktajlowe A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem
Kuchnia w opałachdyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki soli 150 ml maślanki 60 ml ciepłej wody 2 jajka 1 łyżka suszonego majeranku 1 -2 łyżeczki prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto
Na słodko lub wytrawnieczarnuszka, dynia, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiałam i dodałam do niej mąkę żytnią oraz mieszankę ziaren - wymieszałam Dodałam do tego część letniej wody, oliwę, sól i miód - wyrobiłam drewnianą łyżką W pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy chlebowej - wyrobiłam Masę chlebową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki automatu, pozostawiłam do wyrośnięcia - przykryłam ściereczką Moje ciasto rosło około
Proste Potrawy