ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:279/386)

Patison Smażony W Cieście 38

czyli kuzyn dyń, bardzo smaczne warzywo z którego możemy przyrządzić pyszne dania, dodatki do dań lub robić przetwory. Jeśli jeszcze nie próbowaliście patisona to taki przepis jak na pierwsza degustacje będzie dla Was idealny ;) Ps. patison w smaku jest prawie identyczny ja cukinia, tylko skórkę ma grubą którą trzeba obrać, młode patisony jemy ze skórką. Składniki na ciasto: 1 jajko

Gotowanie...to proste !
Sernikowy Jabłecznik 58

garść Pestki dyni garść Masło miękkie 100 gram Sernik Ser w wiaderku 500 gram Jajko 2 sztuki Kwaśna śmietana 200 ml Mąka ziemniaczana 2 łyżki Cukier 50 gram Wanilia 1 łyżeczka Jabłecznik Jabłka 7-9 sztuk obrabe i pokrojone Piwo Cydr Cukier 50-70 gram Możesz opcjonalnie dodać przyprawy korzenne Agar 25 gram Przygotowanie Spód Po pierwsze ciasta i wszystkie

RafalCook
Chleb na zakwasie żytnim (wegański) 102

dyni (30 g) przyprawy i zioła Czas przygotowania:  ponad 6 godzin  Ilość:  jeden bochenek chleba Przygotowanie Mąkę żytnią i pszenną , sól oraz pestki słonecznika dodać do miski i lekko zamieszać. Następnie dodać olej , zakwas i ciepłą wodę . Całość wymieszać mikserem z końcówką hakową do połączenia składników (lub ręcznie, twardą łopatką lub łyżką). Wilgotną dłonią zebrać ciasto

WegePrzepis
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 121

Jednym z moich ulubionych sposób na wykorzystanie dyni to zupa krem. Właśnie to czego potrzebujemy w te zimne i ponure dni, coś rozgrzewającego i pysznego!  

Kuchnia Łukasza
Bułki razowe na zakwasie 99

ciasto powtórnie i formuję bułki. Zazwyczaj wychodzi mi ich 16. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. W tym czasie smaruję kilkakrotnie powierzchnię bułek pędzlem zamoczonym w wodzie. Jeżeli dopuścimy do wyschnięcia powierzchni bułki nie wyrosną tak dobrze. Posypuję powierzchnię bułek ziarnem (sezam, słonecznik, dynia

Gotuj Się Kto Może
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 161

dyni 1 łyżka miodu 1 jabłko dodatkowo: syrop klonowy, miód lub cukier puder do podania olej do smażenia Mąkę, sodę i cynamon wymieszać. Mleko roztrzepać z dyniowym puree i miodem. Wlać mokre składniki do suchych, dobrze wymieszać. Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry.  Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z dyni 151

 W zimne, jesienne dni zawsze chce się jakiejś ciepłej pociechy dla żołądka. Taką pociechą będzie mu zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki

Kuchnia Łukasza
Sałatka z pieczonym bakłażanem i rukolą 252

Hej! Klimaty śródziemnomorskie w prostej, zdrowej odsłonie! Bakłażan, rukola, sałata, pomidorki cherry, mozzarella i zdrowe dodatki - o to kolejna pyszna sałatka!. Sałatki dają nam możliwości ułożenia

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z pestkami dyni i czarnuszką 406

Uzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser

Kuchnia PROzdrowotna
Szybki i prosty przepis z kaszą gryczaną 316

Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie

Moja smaczna kuchnia
Witaminowa sałatka zimowa 540

Zimą też musimy dawać sobie zastrzyk witamin, oczywiście nie w żadnych suplementach ale świeżych owocach i warzywach. Takie sałatki zawsze poprawiają mi humor, a przede wszystkim

Niezły Młynek
Chleb gryczany dla leniwych 221

woda, chociaż ja lubię dosypać nieco ziarenek. Dosypuję je nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencję. Za każdym razem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto wychodziła za rzadkie i chleb się zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :)  W smaku jest przepyszny(...)prawdę pyszny! :)  Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku  1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie: Kaszę dokładnie opłucz, przesyp do miski i zalej wodą Przykryj ściereczką i zostaw na 24 a nawet 48 h, w tym czasie kasza powinna trochę wykiełkować, a po upływie doby

pyszne zdrowości
Chleb razowy z żurawiną i orzechami włoskimi 49

wyciągamy go z foremki, studzimy i wciągamy z masłem. Dodatki? Łoo, co tam tylko chcecie dorzucić: orzechy włoskie, laskowe (polecam, to nasze nowe odkrycie), migdały, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, śliwki, morele, żurawina, rodzynki, suszone pomidory, oliwki, itd. Kombinujcie. Ja to uskuteczniam od roku. Jeżeli nie macie głowy do robienia chleba w okolicach świąt, róbcie bez okazji, przez cały(...)pieczenia, ja tego nie robię), ciasto równomiernie przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Nie dociskajcie go za bardzo, żeby nie utrudnić drożdżom roboty. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Uczulam tylko, że czasami zdarza mi się, że ciasto przykleja mi się do ściereczki, więc w momencie kiedy ciasto już ruszy, ściągam tę ściereczkę. Wyrośnięty chleb

Kardamonovy
Kluski z brokuła 60

dyni Kluski owsiane Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA KLUSKI Z BROKUŁA Składniki: 1 brokuł 1-2 jajka 1 szklanka mąki sól Jak zrobić kluski z brokuła: Brokuł gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, studzimy. Następnie brokuł blendujemy blenderem ręcznym na papkę. Do brokuła dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli bardzo się

Dorota Smakuje
Chlebek 126

pestek dyni - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Do kubka wlewamy trochę wody, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, siemię, pestki, sezam, sól, cukier, mieszamy. Do suchych składników wlewamy resztę wody oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut by ciasto wyrosło. Keksówkę

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania