placki z gotowanych ziemniaków z fetą – przepis na placki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z kiszonej kapusty PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PLACKÓW: 10 placków SKŁADNIKI: – 125 ml mleka – pół szklanki mąki pszennej – 1 jajko rozmiar(...)kiszonej kapusty – sól, pieprz – olej do smażenia do podania: śmietana, łosoś, natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Do miski dodaj mąkę, mleko i jajko. Dokładnie połącz składniki aby uzyskać ciasto jak na naleśniki. Kapustę odciśnij z nadmiaru soków. Drobno ją poszatkuj i dodaj do ciasta naleśnikowego. Całość dopraw solą i pieprzem, pamiętając że kapusta może być już słona. Na patelni rozgrzej
nietylkopasta.plnieobecności, Ciasto na niedzielę powraca w kolejnej, wspólnej akcji kulinarnej pt. Napoje z warzyw jesiennych . Z racji, iż w osiedlowych "zieleniakach" i na lokalnych bazarkach pełno aktualnie świeżych, jesiennych warzyw , w bieżący weekend wykorzystujemy je w przygotowaniu różnorodnych napojów . No bo przecież nie ma to jak bogate w witaminy szklanki trunków na bazie zieleniny, pomidorów, ogórka, buraka, dyni i innych
Grunt to przepis!przepis.Zapraszam!. 1 kg . mączystych ziemniaków ugotowanych i wystudzonych 1 łyżka czubata masła 2 jajka roztrzepane 2 szkl.mąki pszennej 4 łyżki puree z dyni lub kawałek startej dyni na tarce ( ja zrobiłam ze startej ) 1 łyżeczka przyprawy włoskiej uprażony na chrupko boczek w kostce do okrasy klusek czosnek niedżwiedzi do posypania potrawy ********. ***************************************************** Ziemniaki obrać(...)Odcedzone utłuc lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Następnie wymieszać drewnianą łyżką z jajkami i masłem oraz przyprawa włoską , a na koniec z mąką. Dobrze wyrobić ciasto . Masę wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielič na dwie części. Z obu zrobić długie wałki, które kroimy na małe kawałki. Z tych kawałków formujemy kluski
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipestki dyni, orzechy włoskie, słonecznik i siemie lniane mielimy na niezbyt drobną mąkę. Daktyle, figi, morele i rodzynki rozdrabniamy w malakserze (uwaga, jeśli któryś składnik jest mocno wysuszony, lepiej go wcześniej namoczyć). Do powstałej w ten sposób lepkiej mazi, dosypujemy zrobioną przed chwilą mąkę z orzechów i nasion i dokładnie wyrabiam, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji
Quinoa Raz!kawałek ciasta, czy też inną słodycz. Jabłka to dobry pomysł na drugie śniadanie dla dzieciaków bądź na podwieczorek po szkole. Pieczone jabłka postanowiłam przygotować w zdrowszej wersji, takiej dzięki której będziemy mieć więcej energii, a samo danie dostarczy sporą dawkę składników odżywczych. Dlatego do nadziewania jabłek wybrałam: płatki owsiane z amarantusem i suszonymi owocami jak i pestkami dyni, słonecznika
SMYKWKUCHNIdyni 2 jajka 20 ml mleka 80 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, dodać proszek, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić między palcami do połączenia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, puree i mleko. Wsypać pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie (można zastąpić rodzynkami, żurawiną). Dodać mąkę i wymieszać. Powstanie gęste, klejące ciasto. Stolnicę
kulinarnyswiatdomipuree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 100 g rodzynek Ale-raj Przygotowanie: Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia. W drugim naczyniu wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche i wyrobić ciasto. Powstanie gęste
Ala piecze i gotujedyni 200 g śmietanki 30 % 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru czereśnie koktajlowe A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem
Kuchnia w opałachdyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki soli 150 ml maślanki 60 ml ciepłej wody 2 jajka 1 łyżka suszonego majeranku 1 -2 łyżeczki prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto
Na słodko lub wytrawnieczarnuszka, dynia, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiałam i dodałam do niej mąkę żytnią oraz mieszankę ziaren - wymieszałam Dodałam do tego część letniej wody, oliwę, sól i miód - wyrobiłam drewnianą łyżką W pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy chlebowej - wyrobiłam Masę chlebową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki automatu, pozostawiłam do wyrośnięcia - przykryłam ściereczką Moje ciasto rosło około
Proste Potrawyciasto drożdżowe. Warto jednak było zaryzykować! Muszę Wam powiedzieć, że chleb wyszedł wyśmienity – w środku jest wilgotny, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Możecie do niego też dodać swoje ulubione ziarna, tak jak ja to zrobiłam. Składniki na keksówkę: ½ kg mąki pełnoziarnistej – u mnie razowa mąką pszenna do wypieku chleba Melvit ½ szklanki łuskanego słonecznika ½ szklanki pestek dyni 1 łyżka
Fabryka pomysłówBardzo lubię wszelkie placki z cukinii, patisonów czy dyni, więc często je przyrządzam na różne sposoby. Placki z patisona i serka wiejskiego to doskonały pomysł na danie główne lub przekąskę w ciągu dnia. Można je podawać na słodko lub słono, na ciepło lub na zimno. Jest to w miarę zdrowy posiłek, bo zawierający warzywo i nabiał. Jedynym mankamentem jest(...)wszystko wymieszałam. Na koniec dosypywałam partiami mąkę pszenną i mieszałam, aż uzyskałam ciasto o pożądanej, w miarę gęstej konsystencji. U mnie wyszło 6 łyżek mąki, ale to będzie zależało od wielkości patisona i jajek. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Metalową łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam je na patelnię formując niezbyt grube placuszki. Placuszki smażyłam na średnim ogniu
Waniliowe Improwizacjeciekawego składnika. Oprócz zwykłego żytniego zakwasu dodałem również - cytuję za etykietką - " Naturalny zakwas żytni SIENA (z dodatkiem słodu) ". Na tejże etykietce jest jeszcze napisane: "Zakwas instant nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, polepsza smak i aromat gotowego wypieku jak również strukturę miękiszu. Zakwas instant stosujemy razem z drożdżami (świeżymi lub również instant)." A ten cudny suszony zakwas dostałem w prezencie(...)Siena 2 g suchych drożdży (lub 10 g świeżych) 300 ml wody 2 łyżeczki krystalicznej różowej soli himalajskiej 1 łyżka miodu (taka obfita, nie żałujcie sobie) 80 g nasion dyni No i sprawa prosta, jak to z maszyną: wrzucamy wszystko oprócz pestek dyni do pojemnika, ustawiamy wagę około 1 kg, stopień przypieczenia skórki jaki lubimy (u mnie średni) i odpalamy
Marder&Marder ManufactureTort z kremem dyniowym to idealny tort na jesień, bo oprócz smakowicie przyprawionej dyni, ma w sobie konfitury z wiśni, które swym smakiem przypominają o niedawno minionym lecie. Pychotka Zachęcam do wypróbowania! Składniki (na małą foremkę tortownicy): Biszkopt (potrzebujemy takie trzy): 1/3 szklanki (80 ml) zwykłej mąki pszennej (może być też np. orkiszowa typ 550) 1 łyżka (15 ml) brązowego(...)łyżka mąki (15 ml) ziemniaczanej 1 szklanka (240 ml) ciasno upakowanych konfitur z wiśni według tego przepisu http://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/ Krem dyniowy: 1 1/2 szklanki (360 ml) puree z dyni 4-5 łyżek stałej części wysokoprocentowego mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez dobę w lodówce 1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu 1/2 startej gałki muszkatołowej syrop z agawy (do smaku
Lamarida.plTort z kremem dyniowym to idealny tort na jesień, bo oprócz smakowicie przyprawionej dyni, ma w sobie konfitury z wiśni, które swym smakiem przypominają o niedawno minionym lecie. Pychotka Zachęcam do wypróbowania! Składniki (na małą foremkę tortownicy): Biszkopt (potrzebujemy takie trzy): 1/3 szklanki (80 ml) zwykłej mąki pszennej (może być też np. orkiszowa typ 550) 1 łyżka (15 ml) brązowego(...)łyżka mąki (15 ml) ziemniaczanej 1 szklanka (240 ml) ciasno upakowanych konfitur z wiśni według tego przepisu http://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/ Krem dyniowy: 1 1/2 szklanki (360 ml) puree z dyni 4-5 łyżek stałej części wysokoprocentowego mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez dobę w lodówce 1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu 1/2 startej gałki muszkatołowej syrop z agawy (do smaku
Lamarida.pl