ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:283/386)

Klasyczna jajecznica z kajzerką 197

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie 175

Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proteinowe batoniki. Porcja białka oraz błonnika, idealne zaraz po wysiłku fizycznym. 113

dyni oraz migdały uprażyć lekko na suchej patelni. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Miód lekko rozpuść i wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady). Przełóż masę do blaszki do pieczenia wysmarowanej olejem oraz wysypanej lekko mąką. Upiecz w piekarniku (około 30 minut – do zarumienia) w 180ºC. Na koniec na wierzch wylej rozpuszczoną czekoladę i odstaw do ostygnięcia. Ciasto pokrój

wysmienity
Chleb drożdżowy z naczynia żaroodpornego 190

dyni 2 łyżki nasion chia 2 łyżki siemienia lnianego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do garnka z założonym mieszadłem wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i łyżkę mąki. Ustawiamy prędkość 4, temp. 35⁰C i czas 2 minuty. Po tym czasie dodajemy przesiane obie mąki, sól, oliwę oraz ziarna. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2 minuty. Gotowe ciasto przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
PROSTY CHLEB Z GARNKA 141

dyni, sezam Drożdże rozkruszyć i włożyć do miseczki, zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać obie mąki, sól, oliwę, resztę ciepłej wody i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wymieszać łyżką, a gdy masa będzie zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki wody. Miskę z ciastem chlebowym

Pieguskowa Kuchnia
Chleb pszenny z ziarnami. 139

dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba. Wykonanie: Ciepłą wodę i mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać ziarna, sól i wymieszać. Dodać mąkę. Wyrobić mikserem z hakami. Można trochę podsypać mąka, ale nie dużo. Wyrobione ciasto

Agusiowe smakołyki
Codzienność. I gofry na weekend. Dyniowe 139

dyni 1 jajko 200 ml mleka 60 g masła 65 g miodu 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło z miodem rozpuścić, przestudzić. Dodać mleko, roztrzepane jajko i dyniowe puree, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i cynamon, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, dokładnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szafranowy chlebek gryczany z dynią i bananem 114

dyni 140 gram rozpuszczonego masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody szczypta soli szczypta szafranu 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej polewa: 100 gram czekolady, płatki migdałów Banany miksuję z puree, masłem i jajkiem na gładką masę. Do miski przesiewam mąkę i sodę. Mieszam z cukrem, solą i szafranem. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia. Ciasto przekładam

Mango Papaja
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 163

Dynie umyć,pokroić,pozbawić pestek,pokroić na mniejsze kawałki i przygotować puree.Można to uczynić na 2 sposoby.Upiec w piekarniku - 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smakowita 4 ziarna 146

Witam Kochani, dziś chcę Wam napisać kilka słów na temat bardzo ciekawej kampanii, w której biorę udział. Dzięki stronie streetcom mam możliwość wypróbowania nowości jaką jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Batony: Petarda, Mauro, Lifebar 120

Dziś trochę nietypowa recenzja zbiorcza :) Dwa batoniki otrzymałyśmy w prezencie od Beatki za co jesteśmy jej baaardzo wdzięczne a kolejne od niej czekają cierpliwie w kolejce

Candy Pandas
Bułki rustykalne 112

oprzeć, smarowanie ich masłem sprawia, że pod wpływem ciepła, masło natychmiast się rozpuszcza - coś niesamowitego, namawiam Was, żebyście spróbowali. Przepisy na śniadanie: Bułeczki drożdżowe Bułki wrocławskie Bułki z pestkami dyni  Mleczne bułeczki Rogale śniadaniowe Do takiego domowego pieczywa wystarczą warzywa, na przykład ogórek, czy pomidor, wędlina, albo ser i śniadanie mistrzów gotowe! Przepis na bułki Bułeczki drożdżowe(...)łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Biała masa: 90 g tapioki Koala odrobina ciepłej wody 5 g świeżych drożdży szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki oleju Ciasto drożdżowe zaczynamy robić od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, wodę, oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

MamaOskarka
Odchudzony keks 132

dyni, morele suszone, śliwki suszone, wiśnie suszone 100 ml mleka kokosowego Jabłka i marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie w misce wymieszja mąkę orkiszową, gryczaną oraz proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz jabłko i marchew oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto

365 dni dookoła kuchni
MUFFINY DYNIOWE 112

pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 170g cukru 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z dwóch pomarańczy 2 duże jajka 200g puree z dyni 60 ml mleka 150g roztopionego masła dodatkowo dowolne   orzechy do posypania np. włoskie, laskowe Wykonanie: do miski przesiewamy mąkę, proszek oraz sodę oczyszczoną, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól oraz(...)skórkę z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy w drugiej misce rozcieramy jajka z puree, następnie dodajemy mleko i masło, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników ciasto przekładamy do foremek wyłożonymi papilotkami, posypujemy posiekanymi orzechami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około 18-20 minut do suchego patyczka. Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_dyniowe/przepis.html

Słodkie zapomnienie
Dyniowe babeczki z kremem czekoladowo-pierniczkowym 126

dyni 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 ml mleka 140 g rozpuszczonego masła (przestudzone) Krem: 500 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki nutelli 4 pierniczki bez nadzienia Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady 1 lizak biało-czerwony Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Do papilotek nakładać ciasto

Smakołyki Asi
Czekoladowe muffinki z zieloną posypką. 124

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%) dżem malinowy polewa : 40 g deserowej czekolady, 40 g śmietany kremówki (30 lub 36%) posypka : garść zmielonych pestek dyni (mogą być solone) Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Całe jajka ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę i śmietanę, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta, potem 1/2 łyżeczki dżemu malinowego i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Ze śmietanki i czekolady przygotować polewę (w kąpieli wodnej). Wystudzone muffinki udekorować polewą

zadanie-gotowanie
naleśniki bezglutenowe z buraczków 116

Ciasto na naleśniki powinno być dość płynne (tutaj możemy korzystać z naszego zapasu mleka). Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę naszej masy naleśnikowej i smażymy około 2 minut z jednej strony. Po tym czasie obracamy i smażymy około 30 sekund do 1 minuty na drugiej stronie. Serwujemy z naszymi ulubionymi dodatkami, u nas z rukolą i awokado oraz pestkami dyni

PaleoLife
Chleb razowy z ziarnami 151

dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto

Bullio
Chleb razowy z ziarnami 171

dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto

Bullio
Paluchy z ziarenkami 166

stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, śmietanę oraz sól. Zagniatam ciasto.  2. Przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.  3. Przygotowane ciasto dzielę na mniejsze porcje i formuję z nich cienkie wałeczki.  4. Paluszki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut(...)temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR .  W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych, zup i deserów.  Ziarenka idealnie współgrały

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułeczki z ziarnem 146

dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąki połączyć z solą, dodać wszystkie ziarna, olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto

Delicious Titbits
Chleb orkiszowo pszenny 127

obiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam  go ze szklanką mąki żytniej i wodą(...)uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam na noc. Rano dodaję do zaczynu przesianą mąkę, ziarna, sól, miód i ciepłą wodę z kranu. Wyrabiam ciasto około 20 minut i zostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu parę razy składam ciasto (jest na tyle wilgotne że ciężko zrobić klasyczną kopertę) i przekładam do formy. Piekę

Lubczyk i Wanilia
Pszenny chleb z koperkiem, bazylią i suszonymi pomidorami 127

posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie gładkie ciasto (powinno odchodzić od ręki) a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 2 godziny, po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Z każdej uformować okrągły bochenek ( ja zrobiłam w płaskiej foremce i wyszedł mi trochę za niski ) i ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Pozostawić(...)uformowane bochenki do ponownego wyrośnięcia na ok 1 godzinę.  Przed wstawieniem do piekarnika można je ponacinać a następnie wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami. Całość wstawić do  nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone chleby studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 146

dynia - do posypania jak kto lubi Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W kubku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto

IMPRESJA SMAKU