Dzień dobry :-) Jakiś czas temu pisałam Wam o puree z dyni, które możemy zamrozić i używać do różnych wypieków. Ja tym razem użyłam do rogalików, które wyszły tak pyszne, że jeden dzień i nie było ani jednego. Przepis na pewno będziemy powtarzać, bo jest super. Dynię możemy jeszcze kupić świeżą więc wystarczy ją upiec i możemy zrobić ze świeżym puree(...)robię takie mniejsze, jakoś bardziej takie wolimy. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 3 kopiate łyżki puree z dyni 1 jajko + 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 70 g masła 1 cukier waniliowy Dodatkowo: marmolada lub krem czekoladowy 1 jajko 2 łyżki mleka 1. Mleko
kruche babeczkityp2000 - 50g otrąb (daję grube owsiane) - 22g świeżych drożdży - 12g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g oliwy (daję z wytłoczyn) - 60g pestek dyni - 20g słonecznika - 20g siemienia lnianego - 650g letniej wody dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie dynia, siemię i mak) zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mieszanki mąk oraz ok. 50g wody. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)miski z mąkami dodajemy pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Miskę odstawiamy na ok. 60 minut, aż ciasto mocno wyrośnie. Następnie wyrośnięte ciasto zbijamy i przekładamy do 2 form, przesmarowanych delikatnie olejem. Formy metalowe musimy dokładnie przesmarować i obsypać mąką lub otrębami albo wyłożyć papierem do pieczenia. Dokładnie
Smaczne ZdroweSkładniki wym.blaszki 28x18,5 2,5 szkl. marchewki startej drobno 2 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 4 szt. jajka całe 1 łyżeczka proszku
mojej kuchniSkładniki wym.blaszki 28x18,5 2,5 szkl. marchewki startej drobno 2 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 4 szt. jajka całe 1 łyżeczka proszku
w mojej kuchniJesień to czas dyni oczywiście, to powrót do rozgrzewających zup i koniecznie ciepłych śniadań. Owsiankę i jaglankę jemy cały rok właściwie, ale jesienią i zimną chętniej i nie wyobrażam sobie zaczynać dnia inaczej- szczególnie w tygodniu, przed pracą. Chętniej też zapiekamy płatki owsiane, jaglane i różne kasze. Tym razem na ciepłe śniadanie kasza quionoa zapiekana z płatkami owsianymi, czekoladą(...)gruszką. Właściwie bardziej ciasto śniadaniowe niż zapiekanka. Zjedliśmy je z jogurtem. Zapiekanka ta niestety ma jedną wadę – jest ciężka w odgrzewaniu więc najlepiej zjeść od razu – ale z tym nie powinno być większego problemu:) 5.0 from 1 reviews Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą Drukuj Prep time 15 min Cook time 25 min Total time
Cooking for EmilyHej hej! dzisiejsza propozycja to zaproszenie do zastąpienia obiadu sałatką :) Wystarczy ciepła grzaneczka do niej i mamy popołudniowy posiłek z głowy :] Różnica między hodowlanym a dzikim
Kuchnia PROzdrowotnaserka Almette - 15 g soli - 10 g cukru trzcinowego (może być zwykły ale trzcinowy nadaje karmelowego posmaku) - 6 łyżek siemienia lnianego - 2 łyżki czarnuszki - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżki sezamu dodatkowo do posmarowania - jajko + łyżka mleka ziarna wg uznania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski ,drożdże ,cukier i część letniego mleka wymieszać(...)rozczyn i wlać do mąki ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać wszystkie składniki i wyrobić 10 minut robotem lub trochę dłużej ręcznie .miskę natłuścić odrobiną oliwy i włożyć ciasto , przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto, i dzielimy na porcje ok 150g na duże bułki, formujemy bułki , robimy nacięcia
Wypieki ReneDusimy ją około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W zimne jesienne dni najlepiej(...)postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce
KasiaiKrzysiu.plporcje i podać do piwa w formie wytrawnych ciasteczek. Polecam obydwie wersje :) Porcje: forma 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: Nadzienie: 200 g chudego wędzonego boczku, 150 g dyni hokkaido, 150 g topinamburu, 100 g startego sera Gruy è re lub innego żółtego, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka oliwy, Migaine (masa(...)jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, 1 żółtko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Do podania: piwo pszeniczne
SzczyptaSmaQmąki pszennej 20 g świeżych drożdży 450 ml ciepłej wody 0.5 szklanki otrąb owsianych 0.5 szklanki dowolnych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Drożdże rozkruszyć do miseczki z ciepłą wodą, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki i wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Odstawić(...)ciepłe miejsce na ok 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180st
Walijskie Pichceniemigdałów, orzeszków piniowych, mąki, cukru, jajek. Ale dzisiaj można spotkać przeróżne warianty tychże ciasteczek. Do cantucci i cantuccini można dodać zarówno migdały i orzeszki piniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są nieskończone. We Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze słodkim winem, w którym można je maczać(...)posiekaj. Pistacje (jeśli ich używasz) również drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką z cukrem do białości, dodaj sól. Dodaj olej, nadal ubijając. Dodaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, ciasto ma być nieco klejące. Nagrzej piekarniki do temperatury 180°C. Z ciasta uformuj dwa podłużne wałki długości ok. 25-30 cm, szerokości
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamleka kokosowego (puszka) + 250ml napoju migdałowego -ksylitol -150g naturalnego tofu -150ml napoju ryżowego -limonka -2 paczuszki mieszanki sałatkowej Bakal (u nas czarny sezam, słonecznik, pestki dyni) -1 ½ łyżeczki agaru (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny) + 1/3 szkl. wody Dodatkowo -truskawki -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączania blatów) -słomki o wyglądzie bambusów i figurki pandek :) ZIELONY BISZKOPT Świeży(...)ubitymi białkami. Zieloną masę wlać do tortownicy (dużej i małej) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Do małej np. keksówki wlać odrobinę ciasta (to będzie służyć jako posypka na boki tortu). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły
Candy PandasJak zauważyliście mamy drobny poślizg w postach z przepisami bo trochę się działo ale już nadrabiamy 😊 Jakiś czas temu w internecie znalazłyśmy pomysły na wykorzystanie foli
Candy PandasJesień już jest. Za oknem widać, że nie tylko ta kalendarzowa. Szaro, buro, mokro, a słonko wychodzi tylko na chwilę,by znów móc skryć się za
W kuchni Karmel-itkizrobić szybkie ciasteczka z maszynki? Masło posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto pomimo wyrabiania trudno się zagniata to, należy dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Każda mąka może mieć inny stopień rozdrobnienia i inaczej chłonąć wilgoć. Zagniecione ciasto podzielić na 2 części i na czas przygotowania maszynki oraz blaszki do pieczenia, włożyć je do lodówki(...)założyć nakładkę do robienia ciastek i wybrać wzór, który najbardziej nam odpowiada. U mnie był wybrany wzór z wycięciem korony, z którego po upieczeniu wychodzą najbardziej chrupiące ciasteczka. Ciasto mielić przez maszynkę i odcinać ciasteczka o długości około 5 - 6 cm. Ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół
Kuchcik gotujemiodem (tylko do momentu aż rozpuszcza się i dobrze wymieszają, nie można zagotować). Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą piernikową, dodajemy masło z miodem i jajko. Mieszamy, wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy foremkami pierniczki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 min w 180st. Kiedy całkowicie ostygną można lukrować. 2 Wybierz foremki do ciastek Foremki(...)łyżki mleka Wykonanie: Masło razem z mlekiem rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Dodać cukier puder i ucierać np. wałkiem do ciasta aż lukier nie będzie miał grudek. Gotowe! Wystarczy chwilkę odczekać aż lukier przestygnie i można smarować ciasta (zimne ciasto bo z ciepłych może zacząć spływać!). 4 Posypki dekoracyjne To jest coś co dzieci uwielbiają! Kolorowe posypki cukrowe w różnych
Dorota Smakujewymagają zbyt wielu składników. Zaraz po pizzy i wszelakich pastach, królują ravioli. Te małe włoskie pierożki u mnie najczęściej lądują na talerzu z nadzieniem ze szpinaku lub z dyni. Ale ostatnio poszukuje nowych smaków i nowych połączeń, dlatego postawiłam na łososia i serek kozi. I to był strzał w dziesiątkę! Przepis na ravioli od kilku lat robię według receptury Gwyneth(...)Paltrow 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu 10 żółtek dużych jaj 300 g mąki pszennej (najlepiej durum) lub tortowa plus odrobina mąki do zagniatania Z w/w składników zagniatamy ciasto na stolnicy. Owijamy folią. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na duże blaty. Ja dodałam przy wałkowaniu koperek, dzięki czemu w cieście są widoczne jego łodyżki ;-) Nadzienie: - 100 g serka
SMYKWKUCHNIktórej mam szczególne upodobanie. Można ją jeść na surowo, nadziewać różnymi farszami, dodawać do potraw mięsnych, zup, przyrządzać leczo, tarty, smażyć kwiaty cukinii, i piec ciasta. Jak widać wachlarz zabaw z tym warzywem jest dosyć rozległy. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju(...)mniejsza (najlepsza ma około 15-20 cm) tym lepsza, delikatniejsza. Nie ma potrzeby również usuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości. Cukinia jest odmianą dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchina (tj. mała dynia) . Należy do warzyw niskokalorycznych, odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Jej zaletą jest wspaniały smak
Moja Mama GotujeCukinia to wdzięcznie warzywo, oj bardzo wdzięczne. Na jej bazie przygotować można całe mnóstwo smakołyków i to w wersji nie tylko wytrawnej. Z cukinii wszak robi się też doskonałe ciasta, a nawet dżemy ! Dziś jednak zjemy ją w formie prostej i surowej, w pysznej lekkiej i chrupiącej sałatce. Sałatkę przygotujecie dosłownie w kilka chwil, jak to bywa z sałatkami... Świeżość(...)chrupkość cukinii sprawia, że sałatka nabiera ciekawego smaku. Próbujecie ? A po więcej cukiniowych przepisów klikajcie TUTAJ \ Składniki: 1 nieduża cukinia 1/2 czerwonej cebuli kilkanaście pomidorków koktajlowych garść ulubionych nasion ( dynia, słonecznik, orzeszki pinii ) oliwa z oliwek biały ocet winny sól Wykonanie: Cukinię umyć i przy pomocy obieraka do warzyw pociąć w długie paski. Paski cukinii oprószyć solą i pozostawić
kolorowotorcikowoZanim podam Wam przepisy na ciasta, które osłodziły nam święta wielkanocne, zapraszam na sałatkę. Tym razem nie z kurczakiem, a z wieprzowiną- konkretnie karkówką, którą piekłam bardzo długo w rękawie. Była tak mięciutka, że nie wiele brakło, a połykał by człowiek te kawałki w całości :D Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych(...)pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małej puszki kukurydzy 3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki) 1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła do smażenia grzanek Przyprawy do pieczenia karkówki: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki przyprawy do steka
Kuchnia w czekoladzieprzy uklepaniu warto mieć zwilżone dłonie w ziemnej wodzie. Ciasto powinno być luźne. Foremkę owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 godzin aż ciasto wyrośnie. Piekarnik nastawiony na 210C, wstawiamy na dół piekarnika inne naczynie wypełnione wodą aby podczas pieczenia była para. Chleb pieczemy najpierw 10 minut, a następnie w temperaturze 200C pieczemy(...)upieczeniu wyjmujemy i pukamy w spód. Jeżeli jest pusty odgłos to chleb jest upieczony. Studzimy na kratce, aż odparuje. Do chleba można dodać również inne dodatki np. pestki dyni, żurawinę, kminek, czarnuszkę, zioła, suszone pomidory, oliwki itd. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/chciałabym Wam się pochwalić moimi pierwszymi dekorowanymi ciasteczkami,jakie zrobiłam dla mamy, a że Halloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-) Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-) Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio barwniki spożywcze,to szaleję troszkę(...)cukru pudru (ciastka nie powinny być słodkie-bo będą jeszcze pokryte lukrem) -0,5 łyżeczki soli -1 jajko -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około 30 minut w lodówce. następnie wałkujemy na około 3-4mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu możemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuA oto pomysł na doskonałą surówkę z niezastąpionej kapusty pekińskiej, ale niecodziennego jej smaku dopełnia sos z chrzanem, zobaczcie jak smakuje..... Składniki: 1 mała kapusta
kgwjanczewo