ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:9/212)

Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim 26411

podać na święta lub inne okazje. Polecam. SKŁADNIKI pierś z kurczaka podwójna 40 dag pieczarek  20 dag. sera żółtego - dowolny 1 cebula przyprawa do kurczak 2 opakowania ciasta francuskiego 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka oleju sól , pieprz do smaku WYKONANIE Piersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak i dostawiamy na godzinę(...)sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smaku Mięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu. Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera. Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym jajkiem Pieczemy  w piekarniku

W kuchennym oknie Ewy
Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 284

łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w paski. Na patelni(...)pieprz. Całość rozgniatamy praską. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do foremek, na nie układamy mięso z grzybami. Na wierzchu umieszczamy niebieski ser pleśniowy pokrojony z plastry, a na nich ciasto francuskie. Całość wstawiamy na kwadrans do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i gotowe

Kolizje Smaków
FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 387

wielbicieli czekolady (ale nie tylko) - ciasto, które jest spełnieniem ich czekoladowych marzeń. Ciasto baaardzo czekoladowe, z minimalną ilością mąki. Swego czasu bywało u nas dość często, gdyż moja Rodzinka wprost je uwielbia, smakowało też zawsze naszym znajomym. Ja dodaję do niego dodatkowo owoce (przeważnie są to wiśnie, tutaj akurat w wersji z malinami- mmm...pychota...), które idealnie komponują(...)pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem

Smaczne Zdrowe
Ciasto francuskie z boczkiem 691

Składniki: 1 ciasto francuskie ( ja kupuję to z Biedronki - sprawdzone ) kilka plasterków sera żółtego ( z większą zaw. tłuszczu ) kilka plastrów boczku  jajko przyprawy : pieprz, papryka ostra, oregano Przygotowanie: Ciasto wyciągam chwilę wcześniej z lodówki i rozwijam aby nabrało temperatury i fajnie zmiękło. Jajko z odrobiną soli lub vegety roztrzepuję na jednolitą konsystencję i pędzelkiem smaruję całe ciasto

Mechanik w kuchni
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 171

pieczarek - 2 duże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta francuskie - sos czosnkowy Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte(...)się ładnie obsmażyły a wewnątrz były surowe. Po kilka minut z każdej strony . Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić na talerzu by przestygły. Na blaszce rozłożyć sobie ciasto francuskie ( najlepiej wyjąć je kilka minut wcześniej z lodówki, wówczas będzie bardziej elastyczne, moje niestety trochę mi tym razem popękało). Na każde ciasto wykładamy 1/2 farszu pieczarkowego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego 222

Składniki: 1 ciasto francuskie, 1 żółtko, marmolada Orzech , płatki migdałowe.       Przygotowanie:    Ciasto francuskie rozwijamy z papierem do pieczenia. Kroimy je na kwadraty, u mnie wyszło 15 kwadratów ( 3 x 5). Na środek każdego kwadracika nakładamy po 2 łyżeczki marmolady. Zlepiamy dwa przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy ciasteczka. Posypujemy ciasteczka płatkami

Aga w kuchni
Ryba w cieście francuskim 136

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 filety ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 1 łyżka masła olej 1 mały por 30 dag pieczarek sól, pieprz majeranek jajko do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Rybę odmrożoną osuszyć. 2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć(...)oleju, połączyć z cebulą i porem. 4. Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem. 5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była

Kuchnia domowa Ani
Poduszeczki z ciasta francuskiego 153

Delikatne i kruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione lekkim ptasim mleczkiem. Taki deser wprost rozpływa się w ustach. Miałam trochę obaw przed zastosowaniem takiej właśnie masy do dekoracji na wzór babeczek, ale jak widać na załączonym obrazku, wszystko wygląda bez zarzutu. Muszę nawet powiedzieć, że po schłodzeniu krem jest dużo trwalszy i sztywniejszy niż masa z serka mascarpone. Chyba

ciastkowylab
Pizzerinki z ciasta francuskiego na Halloween 387

Szukając pomysłów na Halloween znalazłam mnóstwo fajnych zdjęć. Zainspirowana jednym z nich przedstawiam kolejną propozycję na szybką  i straszną ;) przekąskę. Składniki: ciasto francuskie salami o dużej średnicy czarne oliwki żółty ser Z ciasta francuskiego wyciąć na przykład szklanką koła zbliżone wielkościowo do salami. Na każdym kółku położyć plaster salami, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zapiekać

chwile dla mnie
Parówki w cieście francuskim 190

szybka i pyszna propozycja na ciepłą kolację :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 parówki hot-dogowe kilka plasterków żółtego sera 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Ciasto rozkładamy, kroimy na 4prostokąty (ilość będzie zależała od wielkości parówek). 2. Na ciasto rozkładamy ser żółty, a na to parówkę. Zwijamy i układamy na blaszce. 3. Każdą parówkę w cieście

Kuchnia domowa Ani
Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem 220

Mniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :)   źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz   Sposób przygotowania: Kurczaka

Słodkości i nie tylko
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 504

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 450 g szpinaku mrożonego 130 g fety 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18-procentowej 1 garść startego sera żółtego  Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły(...)Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią

Monia miesza i gotuje
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 775

Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym  do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się

Kulinarne przygody Gatity
Klops w cieście francuskim 155

Mięso mielone w kolejnej odsłonie. Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child , tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje na metodę zawijania wykorzystałam pomysł z bloga Brulion z przepisami . I był to strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 155

należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Składniki: - ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej - dwie kulki mozarelli - opakowanie ciasta francuskiego - szczypta cukru - sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy ok. 20 minut, aż będzie w miarę miękka(...)Powinna stawia ć lekki opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej zrobi ć to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy!  Wycięte ciasto układamy w naczyniu. Na bokach powinno zosta ć nieco luzu, bo będziemy je zagina

Kulinarne zapędy Kokosa