jednej z moich ulubionych ostatnio książek - "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć się ma cukier, imbir i ziele angielskie... Nie żałuję jednak, że podjęłam się sprawdzenia, co z tego wyjdzie(...)też odrobinę mniej masła. Zobacz również inne przepisy na słodkie wypieki z ciasta francuskiego -----> jabłkowe odwracanki , tarteletki z ciasta francuskiego z jabłkami i brzoskwiniami , ciasteczka francuskie z cukrem Pikantne palmiery - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1/3 szklanki białego cukru (ja użyłam brązowego) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Moje Qulinariaprzepis nakazywał, aby ciasto miało 33 warstwy dla upamiętnienia liczby lat, które Jezus spędził na ziemi, jednak większość współczesnych receptur uwzględnia mniejszą ich liczbę lub posiłkuje się ciastem francuskim . Ja również pokusiłam się na ten mały przekręt mając na uwadze słowa mojego Męża -" tarta to tylko na słodko ", a ciasto francuskie akurat bardzo mu odpowiada. Kolejna(...)świeżo startego parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka jajka ugotowane na twardo (do mojej foremki zmieściły się 3, ale może Tobie uda się więcej) opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania ciasta opcjonalnie: nasiona sezamu keksówka o wym. 21 x 11 x 8 cm lub okrągła forma do tarty * ricottę możesz odsączyć na sitku przez
Chilli Czosnek i Oliwacyklu "Słodkie Środy" zapraszamy na tartę z ciasta francuskiego z brzoskwiniami(...)kremem budyniowym. To kolejny wiosenny przepis, który może zainspiruje Was do wzięcia udziału w Naszym "Wiosennym Konkursie ". Póki co do moich słodkich wypieków z użyciem ciasta francuskiego wykorzystuję zakupione francuskie ciasto, jednak mam nadzieje, że wkrótce i ja skuszę się by przygotować je samodzielnie... Zapraszam na pyszny deser, który z pewnością ucieszy wielu smakoszy słodkości
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dopadła Was świąteczna nerwówka i jesteście równie podekscytowani jak ja!:) Wpadłam tu tylko na chwilkę, aby podzielić się z Wami przepisem na efektowne, cynamonowe zawijaski z ciasta francuskiego , które można przygotować w zaledwie 15 minut. Gdy je upiekłam, wypełniły mój dom wspaniałym aromatem cynamonu, który nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Okazały się tak wciągające, że musiałam(...)zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je "słoniowymi uszami", "francuskimi sercami" oraz "okularami". Spotkałam się również z wersją, w której zawijaski ukształtowane są w literę S. Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie
Chilli Czosnek i Oliwamacie tak, że co jakiś czas potrzebujecie odpocząć od dań mięsnych. Wczoraj miałam ochotę na coś zupełnie innego niż rutynowe "mięcho". Otwieram lodówkę i co widzę? Brokuł, ciasto francuskie, papryka.. No dobra(...)takim razie jest myśl! Zawiniemy warzywa w ciasto francuskie... brzmi banalnie! Ale smakuje genialnie! To co? Czas na przepis? Bukiet warzyw w cieście francuskim ciasto francuskie (ja kupiłam gotowe) pół papryki czerwonej pół czerwonej cebuli średniej wielkości brokuł 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 20 dag sera żółtego 1 białko masło Zaczynamy od brokuła! Dzielimy
Kuchnia moimi oczamiPrzepyszna tarta z ciasta francuskiego z aromatycznym, soczystym łososiem, oraz smacznym, zdrowym i idealnie doprawionym farszem ze szpinaku to propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, wykwintną kolację lub jako ciepła przystawka. Połączenia łososia ze szpinakiem stanowi bardzo ciekawą kompozycję smaków tworząc niezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem(...)mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól opakowanie ciasta francuskiego Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak
Słodka StronaWreszcie mam możliwość nadrobienia zaległości na blogu:) Dzisiaj pokażę Wam sposób na szybką przekąskę. Co tu więcej pisać, zobaczcie sami! Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej około 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej natka pietruszki 10 dag sera żółtego rolka ciasta francuskiego jajko Ja kupiłam gotowe ciasto francuskie, ale można samemu przygotować. Rozwijamy rolkę ciasta(...)krótszego boku, żeby nasze różyczki nie były zbyt grube (pamiętajcie aby posypać podłoże, na którym przygotowujecie różyczki mąką, bo przyklei się i będzie problem). Na całą powierzchnię ciasta francuskiego kładziemy obok siebie szynkę, posypujemy startym serem i pokrojoną natką pietruszki. Zwijamy, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Kładziemy na patelni, smarujemy
Kuchnia moimi oczamiMacie w weekend gości i brak pomysłu na przystawkę? Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone(...)pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia listonic_name = "Ptysie francuskie z pastą rybną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy
CoolinarniePLWszyscy już chyba wiedzą, że lubimy ciasto francuskie. Nie tylko za jego smak, ale głównie za to, że w kwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru(...)pomidorkami koktajlowymi lub ze zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki świeżo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach połówki pomidorków. Część robię z listkami natki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto francuskie ma wszelakie zastosowanie. Ja korzystam z niego najczęściej, gdy wpadają znajomi i trzeba przygotować jakiś szybki poczęstunek ;) Oto moja mała propozycja na karnawałową (i nie tylko) wytrawną przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Babeczki z ciasta francuskiego - opakowanie ciasta francuskiego - słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 250g - oliwki w zalewie 100g(...)żółty starty na tarce o drobnych oczkach - pieprz Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów. Każdy kwadracik wkładamy do silikonowej foremki na muffinki. Do każdej muffinki wkładamy suszone pomidory i oliwki. Na wierzch posypujemy startym żółtym serem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy przez 20 minut w 220 stopniach C. SMACZNEGO
Sajkofanka smakukuchni zastąpić. Łosoś, którego Wam dzisiaj zaprezentuję, będzie niemal skąpany w maśle (dietetycy i kardiolodzy teraz łapią się za głowę...). Różowy filet owiniemy w pyszne domowe ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego(...)marchewki z izraelskim akcentem w postaci aromatycznego za'ataru . To jak? Gotowi na prawdziwą ucztę? Będzie pysznie i bardzo francusko! /4-6 porcji jako danie główne/ Domowe ciasto francuskie (w zamian możesz użyć 2 gotowych arkuszy): 250 g mąki pszennej 200 g masła dobrej jakości w temperaturze pokojowej 50 g rozpuszczonego masła 125 ml letniej wody
Food SquareSzybka i łatwa przekąska z ciasta francuskiego. Możemy zrobić przed sama imprezą. Wystarczy jeden lub dwa płaty gotowego ciasta. Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego(...)skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tutaj inne dania z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie z salami Ślimaczki z pesto Gniazdka z szynką i parówkami Przekąska z salami Mielone w cieście francuskim SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie EwyCzasami szukamy jakiegoś dania, którym chcemy zaskoczyć podniebienia naszych bliskich lub gości. Takim daniem, niewątpliwie, może być łosoś w cieście francuskim. Składniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 250g serka mascarpone - 3 białe części pora - 2 łyżki masła - 1 cytryna - świeża bazylia - sól, pieprz - 1 jajko do posmarowania ciasta - płatki migdałowe(...)pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Por pokroić w talarki. Posolić, przesmażyć na maśle i wystudzić. Dodać do łososia, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę” i posmarować rozkłóconym jajkiem. Serek mascarpone wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta
mojewypiekiinietylko