ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:20/212)

PARÓWKI ZAPIEKANE Z SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 133

Kocham ciasto francuskie. A parówki z serem w cieście francuskim to jedno z moich ulubionych przekąsek. W sam raz na imprezy domowe, urodzinowe, sylwestra albo po prostu jako podwieczorek czy kolacja :)   Składniki: * 5 parówek * 1/4 z całego płata ciasta francuskiego * 100 g startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * siemię lniane do posypania Wykonanie: Parówki(...)naciąć wzdłuż, nadziać serem. Ciasto francuskie rozciąć na paski szerokości około 1 cm. Zawijać wkoło parówek. Posypać siemię lniane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-25 minut (aż ciasto francuskie się zarumieni

Zrób to smacznie
Ciasto francuskie, co można zrobić? 196

Już pewnie, gdzieś wspominałam, że gotowe ciasto francuskie, to doskonały wynalazek. Można szybko , smacznie i ciekawie przygotować nie tylko przekąski, ale również dania obiadowe. Na swoim blogu  mam takie przepisy, dlatego teraz postanowiłam zebrać je w jednym miejscu i się  z wami podzielić. ŚLIMACZKI Z PESTO GNIAZDA Z SZYNKĄ I PARÓWKĄ FILET ZE SZPINAKIEM ŚWIDERKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kremówka - połączenie ciasta francuskiego i budyniu 202

Kremówka to ciasto składające się z 3 warstw ciasta francuskiego, które jest przełożone kremem budyniowym. Poniższe ciasto jest idealne do kubka gorącej herbaty bądź kawy.   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g) 1 budyń śmietankowy z prawdziwą wanilią 1 żółtko 1 i 1/4 szklanki mleka 250 ml śmietany 30%  25 g masła  cukier(...)puder Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na trzy części. Każdą część nakłuć widelcem, aby ciasto podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Piec 15 minut (tj. tak długo, aż ciasto będzie zarumienione) w 220 ° C, a następnie ostudzić. W międzyczasie przygotować krem budyniowy: do rondelka wlać mleko, dodać śmietanę i lekko zagotować. Następnie w 1/4 szklance

Ugotować
Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną 152

Tarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką.   Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g(...)części pora - 4 upieczone papryki z czosnkiem Dodatkowo: - pieprz czerwony w ziarnach - świeże gałązki tymianku - białko do smarowania ciasta   Paprykę pieczemy ( przepis na blogu ). Oba płaty ciasta francuskiego dzielimy łącznie na 8 równych części. Dwie z nich tniemy na paski, które będą brzegami. Łącznie wyjdzie nam 6 tart. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Na krawędziach tart układamy

mojewypiekiinietylko
Kabanosy w cieście francuskim 172

Niedługo kończy się karnawał ale póki jeszcze się bawimy trzeba coś podać na imprezie. Ja proponuję szybką przekąskę którą zrobi każdy. Składniki: - 1 op ciasta francuskiego - kabanosy (lepsze są grubsze i nie wysuszone) - ser żółty - żółtko Przygotowanie: Ciasto francuskie tniemy na cztery paski wzdłuż dłuższego boku. Do jednego paska przykładamy kabanosa i owijamy ciastem francuskim dookoła(...)obcinamy z lekkim zapasem do sklejenia. Pozostałe paski obcinamy do tej samej wielkości. Na każdym kawałku kładziemy plasterek żółtego sera mniejszego niż ciasto francuskie aby nie wypłynął podczas pieczenia. Na ser dajemy kabanosa. Kabanos powinien być większy od ciasta francuskiego o około 1 cm z każdej strony. Zwijamy w rulon i sklejamy. Górę delikatnie nacinamy aby nie dotrzeć

Kulinarne życie
"Gofry" z ciasta francuskiego 146

Zostało mi w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, którego wkrótce kończył się termin ważności. Zastanawiałam się chwilę co z niego przygotować. A ponieważ rodzinka domagała się lodów postanowiłam zrobić z niego takie chrupiące gofry, które podałam z konfiturą truskawkową i lodami śmietankowymi. Świetny i szybki deser. Ciasto francuskie w postaci chrupiących ciasteczek bardzo nam posmakowało. Deser podałam na talerzu(...)Porcelana Bogucice "Kamila" op. ciasta francuskiego lody ulubiona konfitura świeże truskawki kiwi cukier puder mięta do dekoracji Ciasto francuskie rozwinąć i dużą foremką w kształcie kwiatka wyciąć "ciasteczka". Gofrownicę rozgrzać i kłaść ciasto (ciasto francuskie nie wymaga natłuszczania gofrownicy). Zapiekać kilka minut na złotobrązowy kolor. Ja moje "gofry" podałam posypane cukrem pudrem, z lodami i domową

Smakołyki Asi
Rolada z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Łososiem 497

Szpinak z łososiem zapiekany w cieście francuskim to szybka ale pyszna przystawka. Można do niej wykorzystać mrożony szpinak i gotowe ciasto francuskie co znacznie skraca czas przygotowania i ułatwia przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo dobra. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon Około 200 g wędzonego łososia w plastrach około(...)miażdżymy i dodajemy go do szpinaku. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł. Rozwijamy ciasto francuskie. Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby ciasto mogło urosnąć również wewnątrz. Przekładamy na blachę

Mama Gotuje
Francuskie buraczki z sosem aioli 140

Pyszna przystawka, mimo iż wygląda jak pieczarki.:) Pomysł na buraka karmelizowanego w miodzie, podanego na cieście francuskim. SKŁADNIKI: - 2 średnie buraczki - 1 gotowiec - ciasta francuskiego - 4 łyżki miodu -  2 łyżki octu balsamicznego Sos aioli :   - główka czosnku  - 1/2 szklanki majonezu - pół cytryny  - łyżeczka cukru Kroimy buraczki na półtalarki - w miarę cienkie. W szklance rozrabiamy ocet(...)zalewie :) Kroimy na pół główkę czosnku i  wkładamy do piekarnika ( "w skorupkach" bez obierania ) prażymy przez około 20-30 minut - do  zezłocenia. Rozwijamy na blacie nasze ciasto francuskie, wycinamy kieliszkiem kółeczka. Kiedy buraczki są gotowe wyjmujemy je i układamy na wyciętych przez nas krążkach z ciasta francuskiego. Czosnek wcześniej wyjęty obieramy ze skorupek , wrzucamy ząbki czosnku

dlaSmaQ
Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 131

Witajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? My bardzo i wszelkie różne pomysły z nim związane. Dzisiaj pomyśleliśmy, że ciasteczka nie na słodko, tylko z innym nadzieniem, będą na pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :)   Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem(...)tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę

vegetanie
Kremówka 193

Uwielbiam to ciasto, aż dziw, że do tej pory nie było go na blogu, za szybko zawsze znika ze stołu ;) Dwie warstwy ciasta francuskiego na maśle, przełożone warstwami: budyniową i śmietankową. Prawdziwa poezja smaku Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego (po około 320 g każdy) Dwie większe, płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą blaszkę wyłożyć płat(...)ciasta francuskiego, ocieplić, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25-35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia nakłuwać ciasto widelcem, by zlikwidować wszystkie nierówności. Ciasto ma być dobrze wypieczone, ale płaskie. Po tym czasie ciasto wystudzić. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, upieczone blaty ciasta przyciąć

Domowa cukiernia Ewy
Kremówka 502

przepisu na kremówki. I właśnie mi się udało odnaleźć go na blogu patricia-bakes . Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa. Tak więc skoro chcemy mieć namiastkę oryginalnych "Kremówek Papieskich" - to do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 płaty ciasta francuskiego(...)masę śmietankową: 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej) 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w małej ilości gorącej wody) 4-5 łyżek cukru pudru  Zaczynamy od pieczenia płatów ciasta francuskiego. Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Piec

Świat Ciasta
Tarta caprese z pieczonymi pomidorami - pizza na cieście francuskim 169

Szybka alternatywa do domowej pizzy. Wystarczą 4 składniki : ciasto francuskie, pomidory, czosnek i mozzarella i pyszna tarta gotowa. Polecam z czystym sumieniem. Dobra zarówno na ciepło i na zimno. Pieczone pomidory nadają delikatnego smaku tarcie. U nas zostaje na dłużej i będzie dobrą opcją, kiedy będziemy mieć ochotę na pizzę, a nie będziemy mieć za dużo czasu(...)wykonanie. 'tarta caprese z pieczonymi pomidorami ' Składniki: - 8-10 pomidorów (w zależności od wielkości) - 4 duże ząbki czosnku - 2 opakowania mozzarelli - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko - świeży tymianek (lub suszony) - świeża bazylia (lub suszona) - świeże oregano (lub suszone) - 2 łyżki oleju - sól, pieprz Pomidory pokroić w grube (ok.1cm) plastry i ułożyć na blaszce* wysmarowanej oliwą. Pomiędzy pomidorami ułożyć

CookYourself
Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem 138

Wiosna upakowana w małych, uroczych tartach z ciasta francuskiego. Z cytrynowym twarożkiem, szparagami, zielonym groszkiem i miętą. Wyglądały tak pięknie, że aż żal mi je było zjadać... Oczywiście żartuję ;) Szparagi i zielony groszek uwielbiam i nie byłabym w stanie oprzeć się daniu z ich dodatkiem. Mam nadzieję, że Wy również się skusicie i przygotujecie te efektowne tarty w domu(...)szczególnie, że robi się je tak prosto! Jeżeli lubicie tarty z ciasta francuskiego, polecam Wam również moje tarty z botwinką, gorgonzolą i jakiem . Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem Składniki / na 8 kwadratowych tart: opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g koziego twarożku (można zamienić na ricottę) sól, pieprz sok z 1 cytryny, skórka z 1/2 cytryny pęczek

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z kurczakiem wędzonym i warzywami na cieście francuskim 229

dobrze mieć ciasto francuskie pod ręką, bo ono zawsze ratuje mnie wtedy, kiedy nie mam weny twórczej :) Dziś, właśnie z braku weny, powstało to ekspresowe w przygotowaniu danie obiadowe, gdyż składa się praktycznie z samych gotowych produktów- kurczaka wędzonego, mrożonych warzyw oraz- wspomnianego już- ciasta francuskiego więc samo jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut! A smak... no właśnie(...)mimo tak niewielkiego wkładu pracy smak jest fantastyczny! * ciasto francuskie- 1 płat * wędzony kurczak- 250 g * mini marchewka- 150 g * fasolka szparagowa zielona- 150 g (wykorzystałam ugotowaną na parze Bonduelle) * jajka- 3 sztuki * ser żółty- 80 g * oliwki- 10 szt. * przyprawy- sól, pieprz, papryczka chili, świeża bazylia i szczypta gałki muszkatołowej * szczypiorek- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni

Kraina Miodem Płynąca
Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki 150

winie -  czyli co się nawinie do tartaletek :)   Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę(...)świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja na obiad gotowa!  Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku  sól, czosnek granulowany - do smaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette 2 plastry łososia wędzonego - pokrojonej w mniejsze kawałki 3 pomidorki

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania