ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:23/212)

CIASTKA FRANCUSKIE (składane na 2 sposoby) 334

Ciasto francuskie można przygotować na wiele sposobów. W wersji na słodko lub na słono. Ja dziś przedstawię Wam moje propozycje podania ciasta francuskiego w słodkiej wersji oraz pokażę krok po kroku jak można składać ciasto by wyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka(...) położyć jedna borówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Schłodzone posypać cukrem pudrem. Teraz czas na drugą propozycję zwijania ciastek. Drugie opakowanie ciasta francuskiego również rozkroić na kwadraty o tej samej długości boków. Tutaj użyte zostaną truskawki, które trzeba wcześniej oczyścić. Każdy kwadrat ciasta złożyć lekko na pół na kształt

Zrób to smacznie
TARTA SEROWA Z JABŁKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 524

przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce! To takie połączenie tarty , sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej! Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega(...)mascarpone – 100 g * duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * ciasto francuskie – ok. 250 g * jabłka – 3 szt * cukier do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielony twaróg miksujemy z mascarpone i jajkiem, dodajemy ziarenka wanilii, cukier oraz mąki. Formę do tarty

Ostra na Słodko
Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą 160

mozzarellą to kolejna imprezowa przekąska, szczególnie wtedy gdy mamy mało czasu lub gdy przyszli do nas niezapowiedziani goście, a nie chcemy ich przyjmować tylko słonymi paluszkami 1 op. ciasta francuskiego pomidory koktajlowe 1 ser mozzarella sól do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii zielonej i fioletowej 1 łyżka masła kolorowy pieprz tymianek(...)cytrynowy Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. W każdym kwadracie ciasta francuskiego, za pomocą małego słoika na samym środku kwadratu odciskamy koło. Kwadraty ciasta francuskiego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ser mozzarella ścieramy na tarce. Posypujemy nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciastka francuskie z jabłkiem 126

jabłkiem to pomysł na szybki i prosty wypiek. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane na ciepło - taki substytut jabłecznika :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskie to zachęcam do wypróbowania mojego innego przepisu (klik) .  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cukier trzcinowy ewentualnie odrobina mleka cynamon Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić(...)prostokąty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć kawałki ciasta francuskiego. Każdy z nich można posmarować mlekiem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć 3 plasterki jabłka. Całość obficie posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec około 30-35 minut w 200ºC . Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
Tort z ciasta francuskiego ze szparagami i łososiem wędzonym (Torta di pasta sfoglia con asparagi, salmone affumicato e ricotta) 110

proponuj ę  Wam przepyszny i wyrazisty w smaku tort z ciasta francuskiego w sosie z ricotty ze szparagami i  wędzonym  łososiem. Smacznego :) SKŁADNIKI 500 gr szparagów 400 gr ricotty 100 gr  wędzonego  łososia 30 gr parmezanu 2 opakowania ciasta francuskiego s ó l, pieprz     PRZYGOTOWANIE Szparagi po umyciu, usunięciu(...)szparagów odkładamy do dekoracji. W misce mieszamy ricottę, z pokrojonym drobno łososiem, startym parmezanem i szparagami. Doprawiamy solą i pieprzem.   Płaty ciasta francuskiego rozkładamy i sklejamy ze sobą smarując odrobiną mleka. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia, który wykorzystamy do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 146

Ciasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne.  Ja  inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone. Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy(...)powidła) odrobina cukru 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję

Walijskie Pichcenie
I znów coś słodkiego 252

Mój świąteczny nastrój psuły piętrzące się przede mną notatki z psychologii klinicznej, i świadomość, że lada dzień mam egzamin.  Na osłodę poczyniłam za to jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Do tego ulubiona, zimowa herbata i choć jedna, mała chwila wytchnienia.  Jabłkowe róże w cieście francuskim składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 80 g cukru(...)wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie pociąć na 12-13 pasków o szerokości 2 cm. Na każdym pasku układamy plasterki jabłek tak by nachodziły na siebie. Należy zwrócić

Przysmaki Karolki
C - Francuskie warkocze Cioci Eli 225

swojej słabości do ciasta francuskiego już wspominałam. Zapowiadałam również kolejną porcję pomysłów na jego wykorzystanie, dlatego też dziś następny przepis z tej francuskiej serii:) Pomysł, przepis a właściwie całe danie zaserwowała mojej rodzince Ciocia Ela a ponieważ smakowały i wyglądały wybornie, na stałe zagościły w naszym jadłospisie. I pomimo, że nie zliczę już ile razy w ciągu ostatniego roku(...)moje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze     Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka , 1 szt ciasto francuskie , 15 dag pieczarki , 1 ząbek czosnek , do smaku natka piertuszki , 5 dag ser żółty gouda , 3 łyżka majonez , 1 szt papryka konserwowa , do smaku Sól , do smaku pieprz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pizza na cieście francuskim 154

Pizza to bardzo popularne danie. Dziś przygotujemy je na nico inny niż zazwyczaj sposób. Spodem do naszej pizzy będzie ciasto francuskie, dzięki czemu cała potrawa zyska lekki charakter, a czas jej przygotowania jest znacznie szybszy niż tradycyjnej pizzy. Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Mały przecier pomidorowy (możemy użyć gotowego sosu lub ketchupu) Oliwa z oliwek Oregano Cebula Salami(...)Oliwki Ser mozzarella Zazwyczaj używam gotowego ciasta francuskiego – jest bardzo dobrej jakości. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Jaki nasza pizza ma mieć kształt? Jaki tylko chcemy! Możemy zachować prostokątny, oryginalny kształt gotowego ciasta, możemy wykroić tradycyjny okrąg, serce, gwiazdę – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ważne, by nakłuć ciasto widelcem, by zapobiec jego nadmiernemu

MarcinChef
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 156

nadchodzącą Wielkanoc. Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło). Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane(...)zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem 0.5 łyżeczki suszonego tymianku 250 g śmietanki kremówki 30% 3 jaja 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem 140 g sera z niebieską pleśnią (np. sera Stilton) sól, pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, cermicznę formę

Moja Delicja
Zapiekanka ze szparagami i szpinakiem 113

prawdę świetną (żeby nie powiedzieć zajebistą) zapiekankę. Oprócz wspomnianych produktów przyda Wam się ajwar (może być kupny). Będzie on bardzo przydatny jako sos na spód zapiekanki. Zakupcie zatem ciasto francuskie i do dzieła. Zapiekanka z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i szpinakiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 pęczek zielonych szparagów, 300 g szpinaku baby lub pęczek(...)duże ząbki czosnku pokrojone w małe plasterki 3 spore łyżki ajwaru, 1 opakowanie mozzarelli (kula lub tarta), 1 biała cebula pokrojona w krążki, sól do smaku. Przygotowanie: Ciasto francuskie wyłożyć na papierze do pieczenia, pozaginać brzegi do środka i posmarować ajwarem. W garnku zagotować wodę. Szpinak umyć (jeśli trzeba -  odciąć korzonki i pokroić ) i wrzucić na wrzątek

Pełna Lodówka
Francuskie poduszeczki z jabłkami 140

Francuskie poduszeczki z jabłkiem to pomysł na szybką, niedrogą i bardzo smaczną przekąskę na słodko. Przed pieczeniem ciasto francuskie nacięłam, aby uzyskać ciekawy wzór. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem ciasta francuskiego to zachęcam Was do przygotowania serduszek z nutellą i malinami  lub ciastek nadzianych twarogiem i gruszką . Składniki dla 3-4 osób: 1 płat(...)ciasta francuskiego 1 łyżka brązowego cukru 1 jajko 1-2 jabłka cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w bardzo drobną kostkę. Następnie wsypać do nich cukier brązowy oraz cynamon. Całość ze sobą wymieszać. Ciasto francuskie rozwałkować i ponacinać (ja z jednego płata ciasta wycięłam kilkanaście kwadracików). Każdy kawałek ciasta

Ugotować
Rogaliki z serem feta i rozmarynem 151

Rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane fetą i bardzo aromatyczne - bo z dodatkiem rozmarynu - jeśli ktoś nie lubi rozmarynu można zastąpić go świeżym tymiankiem :)   SKŁADNIKI(...)płat ciasta francuskiego 1 opakowanie fety -270g 1 łyżka śmietany 2-3 gałązki świeżego rozmarynu pieprz kolorowy  żółtko jajka PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy na 8 części -każdą z nich na 2 trójkąty. Fetę mieszamy w misce ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekane listki rozmarynu. Nakładamy na każdy trójkąt łyżkę sera z rozmarynem i zwijamy rogaliki

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 181

Kruche ciasto francuskie z pysznym szpinakowo-serowym farszem to propozycja idealna dla każdego. Nie wymaga wielu przygotowań, wiec każdy laik poradzi sobie z tym przepisem, a smak jest wprost fantastyczny. Szczerze polecamy! Przepis jest zainspirowanym i przerobionym daniem z KwestiiSmaku. Potrawa wolna od glutenu.  *   Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 200g(...)startej z cytryny ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz   *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu. Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i rozkładamy na niej ciasto francuskie. Na tym układamy np. prostokątną formę żaroodporną, tak by z każdej strony wystawało około

Kolizje Smaków
Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) 164

Jesienna tarta z ciasta francuskiego z brokułami, grzybami, dyni ą  i tuńczykiem zapiekana  w aromatycznym sosie jajeczno-serowym z dodatkiem świeżego tymianku to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu.   Smacznego!   **** La torta salata  realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i    broccoletti, il tonno, i funghi, la zucca(...)crema a base di uova, latte e parmigiano, aromatizzata al timo fresco. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g brokułów 300 g grzybów 200 g tuńczyka w oleju 100 g dyni 50 g parmezanu 200 ml mleka 2 jaja tymianek s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania