ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:31/212)

Tarta cebulowa 176

spodzie z francuskiego ciasta można zapiec właściwie wszystko: warzywa, mięso, sery- co komu kulinarna(...)fantazja podpowiada. Tarta to fantastyczny pomysł na szybkie, a jakże eleganckie w swej prostocie danie. Idealna przekąska do kieliszka czerwonego wina lub kufla zimnego piwa. Mając w lodówce opakowanie francuskiego ciasta, zawsze wyczarujemy coś pysznego. I to przy niewielkim nakładzie pracy.   Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego roladka sera koziego (100 g) 4 czerwone cebule 3 białe cebule

Smakowity Blog Kulinarny
Francuskie koperty z jabłkami 112

Sezon na jabłka już w pełni. Co jeśli okazuje się, że mamy w lodówce płat ciasta francuskiego i nie mamy pomysłu co z nim zrobić? Robię dwa rodzaje kopert z jabłkami. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić wersję numer 2 (do wersji numer 1 jeszcze wrócimy, obiecuję ) :) Wersja numer 2 opiera się na cieście francuskim i zdecydowanej dominacji cynamonu. Zapraszam(...)Składniki:  duży płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej soczyste) 2 saszetki cukru waniliowego ok 10 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie talarki. Skrapiamy je cytryną. Do miseczki wsypujemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka dodajemy do miski z cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy

ChilliJemy
Ciastka z cebulą 282

wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np. do piwa. Zwykłe krakersy, orzeszki, czy paluszki chyba każdemu z nas już się znudziły, dlatego warto przygotować coś innego samodzielnie;). Taki smakołyk jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego(...)kroimy w piórka. 3. Do cebuli wlewamy marynatę, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 4. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie delikatnie pędzelkiem smarujemy ciasto francuskie. 5. Ciasto kroimy w niewielkie kwadraciki (np. 4cmX4cm) i wykładamy cebulę. 6. Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy

Kuchnia Pełna Pasji
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 164

Dziś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie :) poniżej przedstawiam deser jaki zrobiłam. Jutro zaprezentuję danie główne. Składniki 1 ciasto francuskie 1 ser ricotta szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 2 łyżki rodzynek marcepan - wielkość batona  100 ml rumu 1 cukier waniliowy łyżeczka cukru 1 jajko Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie(...)Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. na cieście smarujemy ser i układamy wiśnie i marcepan ślimaki z ciasta francuskiego z ricottą i wiśniami

Bon Appetit Małgorzaty
Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington 200

polędwiczki wieprzowej opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki prosciutto (lub innej surowej, podsuszonej szynki)  150 g pieczarek, łyżka musztardy 1 żółtko 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki masła osełkowego sól, pieprz Dzisiaj wyjątkowy przepis dla smakoszy lubiących polędwiczkę. Kiedy znudzi się już nam tradycyjne serwowanie obiadu, zachęcam do wypróbowania tego przepisy na soczyste mięsko, otulone delikatną(...)aromatyczną szynką, pastą z pieczarek oraz chrupiącym ciastem francuskim. Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na półplasterki, a następnie przesmażyć 2-3 minuty na patelni, na maśle, do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia. Polędwiczkę

Świat Domowej Kuchni
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 197

Lubię mieć  pod ręką gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca  w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem(...)serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno ! Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g świeżego szpinaku 3 jajka 150 sera pleśniowego 200 g śmietany 18% 150 g serka śmietankowego 1 spora cebula sól pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili niecała łyżeczka gałki muszkatołowej parę gałązek świeżego tymianku parę gałązek

Kulinarne przygody Gatity
Crostata serowo kokosowa 183

Zapraszam :)  Składniki : 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa serowo kokosowa : 200 g sera białego pół tłustego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy około 100 / 150  g wiórek kokosowych  4 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : Blaszkę do tart wysmarować margaryną , ja swoją wyłożyłam papierem żeby po upieczeniu dobrze się wyjmowała. Ciasto kruche rozwałkować , wyciąć koło wielkości blaszki . Wyłożyć blaszkę  ciastem . Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem cieniutkie paseczki i zapleść z nich warkocz , brzegi ciasta posmarować jajkiem i przykleić warkocz z ciasta francuskiego. Ser zmielić, dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko dobrze utrzeć. Dodać jogurt i wiórki kokosowe , wymieszać . Białka ubić , dodać do masy serowej

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 196

Kolejna wersja pysznego kurczaczka zapiekanego w cieście francuskim, na blogu jest już wersja z pieczarkami . Tym razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert(...)garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską. Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce

Monia miesza i gotuje
Paszteciki ze szpinakiem i ricottą 321

Pyszne i szybkie paszteciki  z dodatkiem szpinaku z ricottą , to doskonałe połączenie zawinięte w ciasto francuskie :) Nie trzeba przepadać za szpinakiem , aby cieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo .  Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i  dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie , szpinak i ricotta w lodówce jest ;) U mnie szpinak mrożony zawsze jest odkąd poznałam firmę Iglotex i jej produkty :) Składniki: 2 op. ciasta francuskiego  1 op. mrożonego szpinaku Iglotex ząbek czosnku olej sól i pieprz Sposób przygotowania : Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C . Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i rozciąć wzdłuż na pół. Na patelni

Słodkości i nie tylko
Ciastka francuskie z rabarbarem i cynamonem 228

Bardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z dodatkiem rabarbaru, posypne cukrem muscovado oraz cynamonem. Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które pomału zaczynają wypełniać warzywniaki :) Takie ciasteczka robi się błyskawicznie, wystarczy na ciasto francuskie ułożyć owoce (albo marmoladę, nutelle, budyń czy nawet same bakalie), piec 20 min. i gotowe :) Warto więc mieć takie(...)ciasto zawsze w zapasie, w razie wizyty niespodziewanych gości, albo jak tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do przegryzienia :) * ciasto francuskie xxl- 1 opakowanie * rabarbar- 3-4 łodygi * cukier trzcinowy muscovado- do posypania * cynamon- do posypania Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wielkość wedle uznania). Rabarbar pokroić na kawałki mniejsze

Kraina Miodem Płynąca
Sakiewki z oliwkami i serem pleśniowym 128

Ostatnio w lodówce znalazłam  ciasto francuskie. Najczęściej robię z niego rogaliki z dżemem, ale tym razem miałam ochotę na coś nie słodkiego. I tak też znalazłam ser pleśniowy, oliwki, czosnek. Dzięki tym paru składnikom powstała jak dla mnie bardzo smaczna przekąska. Składniki:     1 opakowanie ciasta francuskiego     około 100g sera pleśniowego(...)miałam z niebieską i zieloną pleśnią)     16 zielonych oliwek     1 jajko Składniki:    Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Ciasto francuskie podzielić na 8 równych części.  Na każdy kawałek położyć ser pleśniowy i 2 oliwki.  Końce ciasta francuskiego złączyć ze sobą i lekko skręcić u góry. Posmarować rozkłóconym jajkiem

Amatorka kuchenna
Tarta z jabłkami na cieście francuskim 186

Ciekawostka dla amatorów ciasta francuskiego i słodkości podawanych w oryginalny sposób. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!:) 45 minut 5 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 50 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko 50 g mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 jabłka. Obieramy(...)Dodajemy resztę składników, tj. likier, migdały oraz mąkę i łączymy składniki mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Okrągłą lub każdą inną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Wykładamy na wierzch przygotowaną masę i układamy na niej na zakładkę jabłka. Pieczemy na złocisty kolor ciasta francuskiego przez ok. 25-30 min.   SMACZNEGO

Ania i Marcin gotują
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 170

się nie zakochać w poligamicznym związku łososia, szpinaku, pleśniowego sera, oliwek i mieszanki ziół i ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem. I gdy taki skażony przymusową, bezglutenową dietą romantyk znajdzie się pod wieżą Eiffela (tą prawdziwą lub wyimaginowaną) to wcale nie musi(...)wytworzył' Ser pleśniowy kroimy w paski, oliwki w krążki Gdy szpinak i ryba ostygną, zabieramy się za rzeźbienie z ciasta :) Na papierze do pieczenia układamy dobrze schłodzone ciasto francuskie. Wykładamy na środku szpinak (rozmiar filetu z łososia), na szpinak układamy filet bez skórki, okładamy serem, posypujemy oliwkami i fantazyjnie zamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem, posypujemy

Wypisz Wymaluj
Kremówka z mango 154

Składniki: ciasto francuskie (400 g) mleko sojowe (1 l) budyń waniliowy (3 opakowania) cukier trzcinowy (3 łyżki) cukier wanilinowy (1 opakowanie) mleko kokosowe (1 puszka 400 g) suszone mango (5 g) Czas przygotowania: 1 h 30 min Liczba porcji: 9 Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół i kładziemy na 2 wyłożonych papierem do pieczenia brytfankach. Pieczemy. Kiedy się(...)gotowy odstawiamy go do wystudzenia. Mango kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z masą kokosową. Po wystudzeniu ciasta i masy łączymy wszystkie części. Na spód dajemy jedną część ciasta francuskiego, na której rozsmarowujemy budyń. Następnie rozprowadzamy masę kokosową. wszystko przykrywamy ciastem francuskim. Przechowujemy w lodówce

Weganka gotuje
Ślimaczki szynkowe 194

Ślimaczki szynkowe są bardzo fajną przekąską. Robi je mama mojego męża, według przepisu z opakowania ciasta francuskiego "Smakowite!". Zapisuję go sobie gdyż z pewnością będę do niego wracać. Farsz jest na tyle fajny, że można go urozmaicać i dodawać swoje ulubione składniki. Również nie ma konieczności trzymania się sztywno gramatury poszczególnych składników.  Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)żółty i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ma być dodany szczypiorek, również drobno go pokroić natomiast pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać razem z białkiem, śmietaną oraz przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, wyłożyć farsz i zawinąć w rulon.  Zawinięte ciasto pokroić w paski.  Pokrojone ciasto poukładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia

W kuchni u Moniki