skomplikowanych czy pracochłonnych wypiekach nawet nie było mowy. No, ale co zrobić jak tak bardzo, bardzo mocno chce się tego jabłecznika? Szczęśliwie dla mnie w lodówce było ciasto francuskie, co prawda zakupione w zupełnie innym celu. Jak było ciasto i jabłka to wiedziałam, że w końcu będzie coś pysznego i na dodatek jabłkowego. Tego mi było trzeba. Mało(...)pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda... Prosta tarta jabłkowa składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 0.5 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko 100 ml śmietany kremówki 80 g brązowego cukru ewentualne masło do foremki wykonanie Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Jeśli tak jak ja nie macie prostokątnej foremki do tart, możecie sami uformować spód
Przysmaki KarolkiWytrawna wersja tarty na cieście francuskim do tego kurczak, ser i pomidor jednym słowem rewelacja. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Kropki. Składniki: 1 filet drobiowy opakowanie ciasta francuskiego 1 pomidor obrany ze skórki kilka plastrów dobrze topiącego się sera przyprawa do kurczaka sól, pieprz oregano, bazylia Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na spód kładziemy plaster sera, tak żeby nie nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser kilka plastrów pomidora bez skórki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaspotkałam nikogo, kto powiedziałby kremówce twarde i zdecydowane Nie Czyż można się oprzeć tak pysznemu połączeniu delikatnego kremu i ciasta francuskiego??? W różnych krajach sprawdzają się różne przepisy na odpowiednik naszych kremówek… Dzisiaj polecam przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty… Napoleonka inaczej – składniki: opakowanie ciasta francuskiego 250 ml śmietany 30-36 % cukier(...)trzeba odstawić z palnika i mieszać aż masa będzie znowu jednolita. Po wystygnięciu do masy dodaję rum. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Rozmrożony arkusz ciasta francuskiego wykładam na blachę do pieczenia lekko spryskaną zimną wodą. Nakłuwam ciasto widelcem. Przykrywam papierem do pieczenia a na wierzch wykładam kratkę do pieczenia. Piekę
UgotujmyTo.plPizzette z ciasta francuskiego, zapiekane w kremie z czarnych oliwek z pomidorkami, z dodatkiem świeżej bazylii to szybka i bardzo aromatyczna przystawka. Smacznego! **** Le pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive nere , decorate con basilico fresco, sono delle sfiziose pizzette semplice e veloci da realizzare. Buon appetito! SKŁADNIKI ciasto francuskie(...)oliwki, obrany ząbek czosnku z 1 łyżką startego parmezanu na jednolitą masę. Stopniowo dolewamy oliwę extravergine. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Wykrawamy kółka (ok. 6 cm), których środek nakłuwamy widelcem. Każde kółeczko smarujemy kremem z oliwek
La grande e la piccola cuocamnie pomyślnie. Poniżej fajny przepis na szybki obiad, ale ostatnio to nawet na zrobienie takiego nie mam czasu. Pozdrowienia i oby do lutego! :) Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim Składniki (forma o śr. 30 cm): - opakowanie ciasta francuskiego 275 g - 10 pieczarek - 1 wędzony filet z kurczaka (większy) - pomidory krojone 400 g (z kartonika, puszki) - garść czarnych(...)oliwek pokrojonych w plasterki - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz, szczypta cukru, bazylia, papryka słodka, chili cayenne - olej rzepakowy Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto francuskie na spód, ładnie pozaginać na rantach. Zrobić dziurki w cieście widelcem. Podpiec wstępnie spód ok. 8 minut w 200 stopniach(z termoobiegiem). Cebulę, czosnek i pieczarki drobno pokroić. Cebulę zeszklić
Corner With RecipesSłodkie marchewki z ciasta francuskiego to deserek, który zaskoczy każdego zarówno wyglądem jak i smakiem. Przepis jest bardzo prosty a efekt murowany. Najbardziej pracochłonną częścią tego przepisu było u mnie chyba przygotowanie stożków, na których piekły się marchewki, gdyż nie posiadam stosownych foremek. W razie czego też się tym nie martwcie, bo przepis przygotowany jest praktycznie krok po kroku(...)zdjęciami, aby każdy z łatwością mógł taką słodkością zaskoczyć domowników czy gości. Słodkie marchewki z bitą śmietaną SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny mięta do dekoracji opcjonalnie pomarańczowy barwnik PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie tniemy na ok 2 cm paski i z każdej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRóżyczki z jabłek i ciasta francuskiego to przekąska na słodko, która zachwyci Was wyglądem :) Jestem pewna, że dorośli jak i dzieci będą zdumieni, że można przygotować jadalne róże. Wbrew pozorom ich przyrządzenie jest banalnie proste :) Przy okazji pozdrawiam Madzię, która zachęciła mnie do przygotowania poniższej przekąski na słodko :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 średniej wielkości(...)rondelka wlać 1 szklankę wody i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gdy woda zacznie wrzeć - wsypać jabłka. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Miękkie plasterki jabłek odcedzić i ostudzić. Ciasto francuskie rozwałkować i przeciąć na 8-9 pasków. Posypać cynamonem. Każdy kawałek ciasta posmarować łyżeczką powideł. Następnie na samej górze ułożyć plasterki jabłek. Ciasto bez jabłek podwinąć
UgotowaćUwielbiam ciasto francuskie ! Nie tylko w wersji na słodko , ale również wytrawnej. Dziś mam dla Was pomysł na fajną kolację , która nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Chrupiące ciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie! I syci na długie godziny! Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę ! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - ciasto francuskie – 1 płat(...)żółty – 50 g - cebula – 1 szt - szczypiorek – pęczek - musztarda – 1 łyżka - śmietana 18% – 1 łyżka - żółtko – 1 szt - przyprawy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 koła ( o takiej wielkości , by wychodziły ponad foremkę do muffinek – z tej części robimy rant ). Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika
Ostra na Słodkozrobić w formie wyjściowej, do zabrania na spacer, czy do pracy. Wreszcie się udało, oto efekt :) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Dwa ząbki czosnku Świeżo mielo ny pieprz, świeżo mielona sól Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną(...)szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić pieprzem i odrobiną soli (z jej ilością należy uważać, gdyż feta jest słona). Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie tniemy na 8 kawałków. Każdym z nich wykładamy, wcześniej wysmarowaną tłuszczem foremkę na muffiny tworząc „kwiatki”. Wstawiamy do piekarnika na około 15 - 20 minut na 200 stopni Celsjusza (chyba
Kolizje SmakówPrzyznam szczerze, że dziś miał być przepis na zupę z botwinki, a pojawia się na przekąskę z ciasta francuskiego. A to tak naprawdę z braku czasu na przygotowanie i zrobienie wpisu, dlatego postawiłyśmy na coś szybkiego i łatwego, a wspominana zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)jajko 3-4 parówki z szynki sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy delikatnie, oraz doprawiamy szczyptą soli. Całe ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Parówki kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na cieście w dowolnej konfiguracji, u mnie to kwiatuszki. Przecinamy ciasto na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLubicie ciasto francuskie? Bo ja wprost uwielbiam :) Zarówno na słodko jak i na słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek i sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują! Składniki: Na 15 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 20 dkg salami np bankietowe 5 pieczarek(...)wędzonego sera żółtego 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy ok 2cm od końca, by lepiej zwinąć. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem
Kuchnia w czekoladziedoskonały wynalazek dla zbieganych i nie tylko. Można szybko wyczarować jakieś przekąski lub dania główne. Wystarczą niewielkie dodatki , by zrobić coś pysznego. Proponuję dzisiaj przekąskę z ciasta francuskiego. wprawdzie podczas pieczenia sakiewki trochę się rozeszły, ale smak doskonały. Sakiewki powstały przy okazji pieczenia ciasta francuskiego z filetem drobiowym i szpinakiem Przepis TU SKŁADNIKI jeden płat ciasta francuskiego szpinak połowa porcji 12 dag sera żółtego papier do pieczenia jajko do smarowania WYKONANIE Przepis na przygotowanie szpinaku tutaj Szpinak . Ciasto dzielimy na małe kwadraciki układamy łyżeczkę szpinaku, przykrywamy serem żóltym. Zwijamy tworząc na górze tzw. sakiewkę, układamy na blaszce smarujemy rozmąconym jajkiem Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 20 min SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie EwyDanie proste, szybkie i sycące. Kurczak w cieście francuskim kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 4 plasterki sera żółtego 4 plasterki szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz, oregano, jajko 1. Filety z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i oregano z dwóch stron. 2. Blachę wysypać mąką. 3. Ciasto francuskie rozłożyć, Przeciąć na pół
Kuchnia smakówKolejna szybka i smaczna przekąska. Często gości u nas w domu, kiedy dopadnie kogoś "nagły głód" Bardzo lubię ciasto francuskie, za to że szybko można z niego wyczarować smaczne jedzonko. Składniki - gotowe ciasto francuskie - cienkie kiełbaski drobiowe 6 szt. - garść startego sera żółtego - sos czosnkowy - keczup - przyprawa do pizzy Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam,smaruję sosem czosnkowym. Kiełbaski
Kuchnia z widokiem na ogródPogoda za oknem okropna, więc staram się inaczej sobie ten czas zapełnić, ale nie tylko w kuchni, więc dzisiejszy przepis jest z tych błyskawicznych. Uwielbiam wykorzystywać ciasto francuskie do różnych kombinacji. Wyśmienite jest ono zarówno na słodko, jak i słono. Tym razem wersja wytrawna, z tego co każdy może znaleźć w lodówce. Jest to świetna alternatywa zamiast nudnych, suchych(...)wzięcia na uczelnie czy do pracy. Niedługo pokażę Wam także kolejny przerobiony ciuch, oraz ozdobione pudełko na szpargały (niestety, najpierw muszę zdobyć ładny papier do niego). Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) Puszka kukurydzy – mała lub pół zwykłej Przyprawa do pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek ) Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty
Fabryka pomysłów