ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:38/212)

Tarta ze szpinakiem i ricottą 178

Dziś nie będzie świątecznie :-). Dziś będzie pomysł na obiad lub ciepłą kolacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jak pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam  w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo(...)obiad. Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona.  Tarta ze szpinakiem i ricottą Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g ricotty 450 g mrożonych liści szpinaku 120 g sera feta 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól morska pieprz Wykonanie: Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego 218

nasz autorski, a Pascala Brodnickiego. Tarta ta jest szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna i sycąca. Naprawdę warto upiec tą pyszność. Ilość porcji: duża forma do tarty Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 150g łososia wędzonego 2 duże kulki mozzarelli 5 jajek 100ml śmietany 30% ½ puszki pomidorów w całości lub 2 pomidory Szczypiorek Łyżka masła Łyżka mąki Przyprawy: sól. pieprz Na blacie(...)rozsypujemy mąkę i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Formę do tarty smarujemy masłem. Przenosimy ciasto na wałku do formy. Dokładnie dociskamy do brzegów i obcinamy nadmiar ciasta. Kulki mozzarelli kroimy w paski. Na cieście francuskim układamy na przemian plastry mozzarelli i kawałki wędzonego łososia w wachlarz. Następnie siekamy szczypiorek i posypujemy tatrę. Z puszki wyciągamy dwa pomidory

Kolizje Smaków
Grzebienie z ciasta francuskiego 133

nagle okazuje się,że za pół godziny będą u nas znajomi a my nie mamy nic,żeby ich poczęstować-grzebienie z gotowego ciasta francuskiego doskonale się sprawdzą.Smaczne i ekspresowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g marmolady truskawkowej (lub innej ulubionej) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia

Wielki apetyt
Poduszeczki z truskawkami 187

Prosty, szybki w przygotowaniu i do tego uroczy i pyszny deser z ciasta francuskiego i truskawek :) Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego świeże truskawki, umyte, bez szypułek, przekrojone na pół cukier 1 żółtko CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie kroimy

My Culinary Art
Szparagi w szynce i cieście francuskim 169

przekąska będzie też smaczna jeśli użyjemy innej szynki . Całość posypałam czarnuszką, którą wręcz uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy. Szparagi w szynce i cieście francuskim  SKŁADNIKI: 10 szparagów zielonych 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak) ok 1/3 op ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka  PRZYGOTOWANIE: Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe(...)końcówki i gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki.  Ciasto francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga owijamy jednym paskiem ciasta.  Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim z wierzchu przekąski i posypujemy czarnuszką.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Francuski warkocz na słono 177

Dziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia(...)zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz

moj przepis na
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 184

bardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się  ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam. SKŁADNIKI 1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze 1 podwójny filet  z  kurczaka opakowanie szpinaku rozdrobnionego 10 dag. sera koziego pół opakowania sera fetta 2 ząbki czosnku sól. pieprz do smaku przyprawa do kurczaka(...)cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy. Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia. Płaty  ciasta francuskiego  dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera. Z prawej i lewej strony ciasta

W kuchennym oknie Ewy
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 181

klasyczną tartę autorstwa Michela Rouxa pojawił się już u mnie na blogu, a dziś przedstawiam wersję wzbogaconą o truskawki Takim też sposobem powstała obłędnie pyszna tarta na cieście francuskim z jabłkami i truskawkami, dosłownie ociekająca karmelem. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że warto! Przepis na tą przepyszną tartę znalazłam(...)pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw na 20 minut. W oddzielnej misce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru

karmelowy
Z okazji Dnia Kobiet- różyczki jabłkowe 157

złożyć ładnie życzenia i dać bukiet kwiatów raz w roku. Sztuką jest okazywać sobie szacunek i miłość każdego dnia, tego wam wszystkim życzę:) Składniki na 6 sztuk rulon ciasta francuskiego dwa jabłka cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy jeden koło drugiego w rządku na cieście francuskim (w wzdłuż najdłuższego(...)odkrawamy pasek ciasta nożem na którym ułożyliśmy jabłka, zwinięty wkładamy do foremki na muffinki, Tak powtarzamy czynność aż ciasto się nam nie skończy. Z standardowego rulonu ciasta francuskiego uzyskałam 6 ciastek. Gotowe różyczki pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Paszteciki z kapustą i grzybami. 188

Właściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione z domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia(...)użyłam ekologicznej kapusty kiszonej z dodatkiem kminku i jałowca. Dodałam trochę grzybów, żurawiny, jabłko i wyszedł bardzo smaczny farsz. Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie

zadanie-gotowanie
Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego 390

faworki, które wyjdą każdemu :) Błyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie.  To taki przepis na chrust w wersji light ;)  Wykonanie mojego Męża :)   SKŁADNIKI opakowanie ciasta francuskiego  cukier puder  PRZYGOTOWANIE   Rozwijamy ciasto francuskie. Nożem lub radełkiem kroimy ciasto wzdłuż na ok.2.5 centymetrowe paski. Każdy pasek przekrawamy na 3 części (najlepiej

Moje Kuchenne Rewelacje
Mięsno – warzywny Francuz 162

Ostatnio wróciłam do domu nie dość, że bardzo późno, to jeszcze głodna, postanowiłam, więc zrobić na kolację paszteciki z ciasta francuskiego z mięsnym nadzieniem. Jest to szybka   i smaczna alternatywa dla zwykłych i nudnych kanapek. Staram się, od czasu do czasu urozmaicać swoje jedzenie, ale nie zawsze mam na to czas. Dodatkowo, pogoda za oknem mnie usypia(...)szkoda, bo w głowie mam mnóstwo pomysłów! Ps. mi farszu trochę zostało, więc radzę zrobić mniej albo zjeść go potem do chleba.   Składniki na 10 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej

Fabryka pomysłów
Pakieciki z farszem jajecznym 161

Smaczne, szybkie, tanie i łatwe w przygotowaniu. Takie są właśnie moje pakieciki z ciasta francuskiego. Farsz jest niezwykle prosty, składa się zaledwie z trzech składników. Pakieciki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przystawka.  Inspiracja Składniki: 250g ciasta francuskiego,  4 jajka, 4 plastry szynki,  3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz,  słodka papryka. Przygotowanie Jajka ugotować(...)twardo. Ostudzić, oskubać ze skorupki i pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i śmietanę. Wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto francuskie pokroić na 15 małych kwadracików. Na 14 z nich ułożyć farsz, posypać słodką papryką i zwinąć w bukieciki.  Resztę ciasta pociąć na cienkie paseczki, obwiązać nimi bukieciki.  Piec około 25minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Francuskie rollsy z szynką serrano 156

sylwestrowej domówce najlepiej sprawdzą się niewielkie przystawki, takie które nie wymagają dużo czasu ani umiejętności, dlatego ja mam propozycję z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki serrano i wyrazistych w smaku serów, zachęcam do wypróbowania tej propozycji! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego 10 dag wędzonej szynki serrano 50 g sera cheddar 50 g sera grana padano lub parmezanu(...)cebulki dymki ze szczypiorem Sos: ½ szklanki sosu czosnkowego 2 łyżki ketchupu łagodnego Zioła włoskie do smaku Sposób wykonania: Sos czosnkowy wymieszać z ketchupem oraz odrobiną ziół włoskich. Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć na płat. Wysmarować sosem zostawiając po 1,5 cm od krawędzi brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki szynki, posypać startymi na tarce serami, oraz

Wanilia i Kardamon
Palmiery z orzechami 183

przygotowuje się w kilka minut + 15 minut pieczenia! Spodobają się zarówno dorosłym jak i dzieciom! Zobacz również przepis na ----> PIKANTNE PALMIERY Palmiery z orzechami - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1/4 szklanki cukru (np. brązowego) 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 20 g roztopionego masła Palmiery z orzechami - jak zrobić? Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć. Masło rozpuścić(...)ostudzić. Cukier zmieszaj z cukrem cynamonem i posiekanymi orzechami. Ciasto francuskie posmaruj rozpuszczonym masłem, posyp na całej powierzchni mieszanką cukru z cynamonem i orzechami (trochę mieszanki zostaw na wierzch).  Łapiąc za jeden z krótszych boków, zwiń ciasto jak roladę - do połowy prostokąta. Odwróć ciasto i jak poprzednio, wzdłuż krótszego boku, znów zwiń ciasno ciasto

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania