Gotowe ciasto francuskie jest taki wspaniałym wynalazkiem, że chyba każdy go używa w swojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich. Przygotowanie(...)patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni
Aga w kuchniWytrawne paluszki z ciasta francuskiego to ekspresowa przekąska lub smaczny dodatek do innej potrawy np. do zupy. U mnie z dodatkiem startego żółtego sera i dwóch rodzajów pesto: klasycznego zielonego i czerwonego z dodatkiem suszonych pomidorów. Szybko i bardzo smacznie. Polecam! Składniki: Na 16 - 20 szt.: 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g) 1 słoiczek pesto(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 - 210 ° C . Blat lub stolnicę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować. Posmarować arkusz ciasta równomiernie jednym z rodzajów pesto. Wierzch posypać połowa startego sera. Pokroić ciasto na równe 8 podłużnych pasków. Każdy z pasków
maniapieczeniatrzeba chyba nikogo przekonywać, że wszystko, co robimy sami, jest lepsze od kupowanych produktów przetworzonych. Dotyczy to także ciasta francuskiego, choć jego wykonanie jest pracochłonne (ale nieskomplikowane). Podaję Wam najprostszy przepis na podstawowe ciasto francuskie (około 1 kg ciasta). Składniki: – 400g mąki pszennej (najlepiej tortowej) – 400g zimnego masła – 1 całe jajko – 1 łyżeczka(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Ciasto francuskie – przepis podstawowy pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniCaprese na cieście francuskim, nie uwierzycie ale taką szybką do przygotowania i smaczną przekąskę przygotowałem dziś na obiad. Nie było to zamierzone - jakoś tak wyszło, z drugiej jednak strony może i dobrze bo zaproszeni jesteśmy dziś na przyjęcie urodzinowe to się jeszcze dziś najemy. Co do wypieku - przekąska pyszna, odpowiednia na niezapowiedzianych gości. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego(...)średnie pomidory 2 kule mozzarelli pieprz bazylia Przygotowanie : Ciasto francuskie rozwijam i dzielę na 18 kwadratów (6x3). Na każdy kawałek kładę plasterek pomidora i plasterek sera mozzarella posypuję odrobiną pieprzu i zapiekam przez ok 10 minut w temp. 200oC. Przed podaniem ozdabiam listkami bazylii. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego
Mechanik w kuchniminut" (3 min przygotowanie + 17 min pieczenie) :) Pozostała mi połowa puszki masy kajmakowej z KRUCHEGO CIASTA MILIONERA , więc postanowiłam połączyć dwa moje ulubione składniki: ciasto francuskie i kajmak. A poza tym dziś lenistwo wzięło nade mną górę i nie byłam w stanie wymyślić nic kreatywniejszego (Na obiad przygotowałam pizzę na gotowym kupnym spodzie!) :) Wykonanie jest banalne(...)potrzebujemy jedynie rozgrzany piekarnik, ostry nóż i wymienione składniki :) No to zaczynamy! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 250 g masy kajmakowej lub mleka skondensowanego * Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy masę kajmakową, dokładnie rozprowadzamy po całym cieście. Zawijamy z powrotem rulon i kroimy na kawałki grubości 2 cm. Układamy na papierze do pieczenia (kawałek papieru jest
My Culinary Artciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam(...)cebulę z kapustą. Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam brzegi. Można posmarować powierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około
potrawyregionalnePolecam fajną, niezobowiązująca przekąskę z ciasta francuskiego. Gotowa w 20 minut, mega prosta i bardzo smaczna! Składniki opakowanie ciasta francuskiego około 15 kabanosów pesto pomidorowe ostra papryka jajko Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek w paski o szerokości około 1cm. Paski smarujemy cienko pomidorowym pesto i doprawiamy ostra papryką. Zawijamy kabanosy w ciasto
Pyry na GazCzęsto wracam do nich gdy szykuje się wieczór filmowy bądź przy ulubionych planszówkach w gronie przyjaciół :) Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko 200 g żółtego sera np gouda 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej papryka mielona wędzona do smaku czarnuszka PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy. Białko delikatnie roztrzepujemy(...)smarujemy nim całe ciasto francuskie. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce na małych oczkach i przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną. Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm. Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizabije, to nas wzmocni! Dlatego ten rok chciałabym pożegnać naprawdę dobrze. Odpowiedzialna za wieczorne przystawki mam dla Was kilka pysznych i prostych (!) propozycji! Słone ciasteczka z ciasta francuskiego Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 słoiczek pomidorów suszonych 1 mozarella kilka oliwek zielonych bazylia, mozarella 250g pieczarek 1 duża cebula 10 plastrów salami ser (u mnie emmentaler) sól, pieprz(...)wodą i odcedzamy, aby nie były mokre. Oliwki nie będą takie słone, a pomidory tłuste. Oliwki kroimy w połówki, pomidory w średnią kostkę. Mozarellę kroimy w kostkę. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy, kroimy w równe kwadraty. Układamy kolejno: mozarella, pomidor, oliwka. Wszystko posypujemy delikatnie bazylią i oregano. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut
Kitchens AlphabetUwielbiam ciasto francuskie za to, że daje wiele możliwości. Często mam go w lodówce i sięgam zawsze, gdy mam ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie czas. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK (pastę można zastąpić(...)ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, szałwia, bazylia, kolendra, tymianek, pietruszka). WYKONANIE Całe ciasto francuskie smarujemy ajvarem lub inną ulubioną pastą. Na wierzch sypiemy grzyby, posypujemy ulubionymi przyprawami, a na końcu pokruszoną fetą. Zwijamy ciasto w rulon, a potem kroimy na plastry
ZofianaStaram się zawsze mieć w rezerwie opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Można z niego szybko wyczarować jakieś słodkości, w "podbramkowej" sytuacji, kiedy do kawy nie mamy nic, a właśnie usłyszeliśmy w słuchawce: wpadniemy do was za pół godziny. Zazwyczaj łączę ciasto francuskie z owocami, ewentualnie budyniem. Tym razem pokusiłam się o połączenie go z orzechową nutellą(...)Pyszne paluchy z czekoladowym nadzieniem baaardzo nam smakowały :))) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego nutella cukier puder Wykonanie: Ciasto lekko rozwałkowujemy. Smarujemy nutellą. Składamy na pół i wycinamy długie paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek skręcamy spiralnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st na około 15 minut
Walijskie PichcenieWspaniała!! Dobrze schłodzona smakuje jak puszne lody na bazie z żółtek i to te z dzieciństwa:) Przygotowując te kremówkę bazowałam na tym przepisie. * 2 opakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce); Wykonanie: Ciasto lekko rozmrozić, delikatnie rozwinąć i ułożyć w formie do pieczenia (na tym samym papierze, z którym było zwinięte). Rozwinięte ciasto gęsto ponakłuwać widelcem(...)robił się "kożuch". Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fixem, ubitą dodać do dobrze wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na upieczony placek ciasta francuskiego, wyrównać i na wierzch ułożyć przygotowane kwadraty z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić na noc do lodówki, by się dobrze schłodziło
In my kitchenGoście pod drzwiami a ty nie masz nic słodkiego ? Nic straconego, te bułeczki przygotujesz w pół godziny. Błyskawicznie się pieką i zawsze się udają. Ja ciasto francuskie mam w lodówce zawsze, tak na wszelki wypadek. Dodałam świeże maliny i tak powstał świetny deser do kawy. Składniki: 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego-60 dag 2 szklanki świeżych(...)pudrem i cukrem z wanilią dodać pokrojone na płatki zimne masło, rozetrzeć w palcach na kruszonkę-nie zagniatać. Piekarnik rozgrzać dobrze do 195*c na grzaniu góra dół. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu. Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić
Wanilia i KardamonSkładniki: 1/2 płata ciasta francuskiego 1 opakowanie kabanosów (120 g) 1 jajko 5 dkg sera żółtego sezam Przygotowanie: Ser zetrzeć na tarce i rozsypać na cieście francuskim. Pociąć je w … Czytaj dalej Kabanoski w cieście francuskim
czarrna od kuchniciasto bardzo mocno zwiazane z dziesiejszym dniem. We Francji tradycyjnie tego dnia podaje sie Galette des rois czyli ciasto na czesc Trzech Kroli. Miedzy dwiema warstwami ciasta francuskiego znajduje sie cudowne nadzienie z masy migdalowej. Mozna tez kupic wariant jablkowy, ale przynam szczerze, ze ja wole slodycz zmielonych migdalow. Poza nadzieniem ciasto to skrywa w sobie(...)Najmlodsze z dzieci chowa sie pod stol i wskazuje po kolei osoby, ktore otrzymuja swoj kawalek ciasta. Zapraszam wiec na moj Galette des rois.. . skladniki: 500g ciasta francuskiego (kupnego) 1 zoltko skladniki masy migdalowej: 100g mielonych migdalow 75g masla 75g cukru pudru 1 zoltko 1 cale jajko 1 lyzeczka ciemnego rumu wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy
Przysmaki Karolki