jedzą, ale żeby przypalony budyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem Cai: "OK, challenge accepted, jutro będą!" Zatem skoro słowo się rzekło... ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny(...)Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę z mleka, cukru i jajek. I wyskrobujemy również do masy środek wanilii (od biedy pewnie mogą być ze dwie łyżeczki ekstraktu). I mieszamy wszystko na gładką masę. Masą
Marder&Marder ManufactureKolejne proste i szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. Tym razem równie pyszne w wersji z brzoskwiniami. SKŁADNIKI 1 gotowe ciasto francuskie 3 połówki brzoskwiń z puszki (około 200 g) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru soku, pokroić na mniejsze kawałki, posypać(...)mąką ziemniaczaną i wymieszać. Zimne ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, na środku wyłożyć brzoskwinie zaś boki ciasta ponacinać. Składać ciasto na przemiennie jak warkocz (patrz przepis na ciasto francuskie z jagodami ). Roztrzepać jajko i posmarować nim ciasto, po czym włożyć do piekarnika na około 20 minut (aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru
Passions hobbies lifekuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz(...)posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany
Fiolka w kuchniwczoraj miałam wielką ochotę na kawałek kalorycznego, chrupkiego ciasta z miękkim, bogatym, serowo-warzywnym nadzieniem. W pracy nie robimy quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim. Na dno kładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się(...)został ani kawałeczek. A taka byłam ciekawa, jak smakuje na zimno! :) Składniki na 4 formy o ∅ 12 cm lub jedną dużą ∅26 1 blat gotowego ciasta francuskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cukinia, pokrojona w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w półplasterki kawałek czerwonej papryki kilka plastrów łososia pokrojonych w małe kawałki 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone
Kuchnia PrezydentowejChicken Pie, to placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały(...)szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki 30 % 1 łyżka masła 2 łyżki oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę
Codziennik Kuchennylodówce zalegało ciasto francuskie więc po chwili zastanowienia powstały łódeczki z ciasta francuskiego, które ciekawie wyglądają i są kolejnym pomysłem na szybki obiad. Biały ser świetnie sprawdził się do zapiekania. Składniki: 2 filety z kurczaka 200 g sera białego 1 mała papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki sól, pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie łyżka oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: Filety oczyszczamy i kroimy na małą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze
Symfonia smakowamiędzy Tartą a Quiche ? Dla mnie tarta to kruche ciasto a dla Was? Czy ktoś zna odpowiedź ? Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki: gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach pół pęta chorizo pół(...)papryki 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe) 1 - 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem
Bon Appetit Małgorzatykażdych urodzinach główną atrakcją jest tort. Tort zrobiłam śmietanowo - czekoladowy obłożony masą cukrową i przyozdobiony na wierzchu kwiatami. Również na mojej imprezie pojawiły się parówki w cieście francuskim i sałatka ziemniaczano - buraczana. Tort śmietanowo - czekoladowy : masa śmietanowa - http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html masa czekoladowa - http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-czekoladowo-smietanowy.html biszkopt - http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/biszkopt-na-tort.html#.VHI0t4vz1qg Sałatka ziemniaczano - buraczana : 6 ziemniaków(...)koniec zaprawiamy 4 dużymi łyżkami majonezu Warto przed podaniem sałatkę włożyć do lodówki na ok 1 godzinę, aby smaki się połączyły Parówki w cieście francuskim : ciasto francuskie gotowe 10 parówek małych Ciasto rozkładamy na stolnicy Kroimy je na 10 kwadracików Każdą parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta
Klaudynkowa kuchniatrzeba wielu składników ani dużo czasu by stworzyć pyszny deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 4 banany 100 g cukru łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie rozłożyć na papierze(...)pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło i cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamamy piątek, czyli zaczynamy weekend! Zaprosiliśmy gości, oczywiście teraz zachodzimy w głowę jak zrobić coś z niczego i żeby jeszcze wyglądało i smakowało. Wystarczy tylko kupić ciasto francuskie (albo mieć w zamrażalniku), a resztę dodatków to to co mamy w lodówce. U mnie lodówka nigdy nie jest pusta więc miałam z czego wybierać. Moim hitem okazało się(...)niedługo pojawi się na blogu:). Przekąska jest świetna bo podajemy ją na zimno więc możemy zrobić ją wcześniej, a później iść na spokojnie robić makijaż:). Składniki, 24 szt: ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Farsz I podsmażana cebula Farsz II 1 mały pomidor Parmezan bazylia 1/4 cebuli Farsz III 5 czarnych oliwek 2 plasterki polędwicy łososiowej
cooklifeDzisiaj w naszym domu rządzi ciasto francuskie :) Niestety ze względu na oszczędność czasu i promocję w Lidlu ciasto kupione gotowe. Kanapki przygotowane na słono, bardzo fajnie się nadają jako przekąski na imprezie, ale i jako przystawki przed daniem głównym- w zależności od upodobań. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej z Lidla :) (ok.200(...)opakowanie fety suszone pomidory drobno mielone suszona bazylia suszona pietruszka suszone nitki chilli do ozdoby pieprz czerwony do dekoracji Kroimy ciasto francuskie na kwadraty, każdy plasterek szynki szwarcwaldzkiej kroimy na pół. Układamy na kwadratach z ciasta francuskiego. Kroimy fetę i układamy ją na szynce. Dodajemy przyprawy (oprócz pieprzu czerwonego i nitek Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni
dlaSmaQWypiekanie na śniadanie tym razem swoją propozycję na wspólne wypiek rzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Zapraszam, więc na boskie róże z jabłka w cieście francuskim, które nie tylko obłędnie smakują, ale i pięknie wyglądają. Poniżej, pod przepisem znajdziecie listę osób, które z nami piekły. Inspiracja z bloga Ala piecze i gotuje. Róże(...)jabłka w cieście francuskim Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na 7 ciasteczek Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 czerwone jabłka 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka powideł śliwkowych 1/2 cynamonu cukier puder Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, żeby się nieco ociepliło. Jabłka myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdko nasienne
Kulinarne przygody Gatitypowiedzieć o tym wypieku? Niebo! Jednogłośnie nadany tytuł najlepszego wiosennego ciasta ever! Koniecznie wypróbujcie, tylko pamiętajcie, na jednym kawalku się nie skończy! Słodkiego dnia!" Składniki 250 g ciasta francuskiego Krem 6 żółtek 130 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 350 ml mleka + 2 łyżki mleka 24 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 400 g świeżych truskawek garść(...)migdałów Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Jeżeli idzie to zbyt ciężko, możecie włożyć ciasto pomiędzy dwa pergaminy, powinno Wam to ułatwić rozwałkowanie ciasta. Ciasto przekładamy do blaszki na tartę, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200`C na około 7-10 minut. Po upieczeniu, spód do tarty odstawiamy
Słodkie Przyjemnościbędę ściemniać i dorabiać ideologii do czegoś, co wyszło mi przypadkiem. A było tak: został mi kawałek ciasta francuskiego i trochę malin z zamrażalniku - za mało na koktajl, czy ciasto, a miejsce w zamrażalniku zajmuje... Powstało efektowne ciastko, a nawet dwa ciastka. Wyszło przepysznie. Zresztą, co miało nie wyjść - wiadomo, że ciasto francuskie z owocami to połączenie(...)idealne. Do tego kleks z jogurtu... po prostu bomba! (niestety także kaloryczna;) Składniki: ciasto francuskie mrożone lub świeże (pół opakowania) 1 szklanka mrożonych malin w sezonie oczywiście świeżych 1-2 łyżka miodu czarny sezam jogurt naturalny Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć je na blasze z papierem do pieczenia i wstawić
Kulinarne InspiracjeJeden z najprostszych przepisów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Wystarczy trochę cukru i cynamon. Banalnie proste i zaskakująco pyszne, małe ciasteczka. Idealne do pochrupania przy filiżance kawy lub herbaty. Ich zrobienie, razem z upieczeniem nie zajmuje więcej jak pół godziny. Co ciekawe samemu można wymyślić nadzienie, np. posmarować nutellą, budyniem, dżemem lub rozłożyć starte jabłka. Możliwości jest bardzo(...)dużo. Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta". SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka cynamonu 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Cynamon, cukry oraz imbir połączyć ze sobą. Ciasto francuskie rozwinąć. Mieszankę rozsypać równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Boki, wzdłuż dłuższych krawędzi, zwinąć do środka. Kroić na plasterki o szerokości
Złote przepisy