Szybko, smacznie i prosto? Tak, da się! Soczysty kurczak na szpinaku, obłożony serem feta i zapieczony w cieście francuskim to doskonała propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Danie ładnie się prezentuje przez finezyjny, ale wbrew pozorom bardzo łatwy splot wykonany z ciasta. Poniżej znajdziecie zdjęcie ze szczegółami wykonania :) Gorąco polecam :) Składniki : 8 kawałków kurczaka sól pieprz(...)opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 kostka sera feta 1 opakowanie ciasta francuskiego roztrzepane jajko Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 8 części. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 10 cm. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć delikatnie
Chocolate Muffin BlogSzybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie(...)bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym (16 pierożków) Przygotowanie: 50 minut Składniki na pierożki: 2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego) 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki cynamonu
karmelowyZimno, ciemno i pyszna kolacja na stole;) W długie, zimowe wieczory trzeba zjeść coś pożywnego, smacznego! bardzo;) i gorącego. Polecam wszystkim miłośnikom brokułów i ciasta francuskiego, no i tym, którzy lubią różne rodzaje serów;) Tę tartę przygotowuje się w kilka chwil i jest pyszna! A do tego mam piękną,nową formę na tartę - taką z ruchomym dnem(...)teraz moje tarty mogą być przepiękne;) Tarta serowa z brokułem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser Ricotta (biały) ser feta 4 łyżki startego sera żółtego 4 jajka 2 łyżki śmietany sól pieprz szynka lub kiełbasa brokuł Przygotowanie: Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy
Lawendowe Niebozdarzyło Wam się, że odwiedzili Was niezapowiedziani goście, a Wy nie mieliście nic słodkiego:) Wtedy sprawdzają się tak zwane gotowce, które trzeba tylko ciekawie połączyć. Proponuję ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem kremu o smaku tiramisu i dużą ilością świeżych malin! Pychota! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 opakowanie kremu Tiramisu Gellwe (60g) , 150ml mleka(...)200g świeżych malin. Wykonanie Ciasto francuskie (mrożone rozmrozić!) rozwinąć i pociąć na około 12-15 kwadratów. Wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 220st. Ostudzić. Krem z paczki wymieszać z mlekiem, miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Rozłożyć na ciastkach. Posypać świeżymi malinami. Najlepiej od razu podawać
Z miłości do słodkościPrzepis na błyskawiczne tartaletki znalazłam w książce Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". Całym sekretem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25 minut. Bazą jest upieczone w formie do muffin ciasto. Nadzienie - tu ograniczana nas tylko wyobraźnia. Podstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę(...)deser raz, a zaczniecie do niego wracać. Jest błyskawiczny, banalnie prosty i naprawdę pyszny. Żeby było jeszcze bardziej słodko, polewamy wszystko golden syrupem . Składniki (na 12 tartaletek) : 420g ciasta francuskiego cynamon cukier waniliowy 1 jajko 125g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) 2 połówki brzoskwiń z puszki 1 łyżka cukru trzcinowego mąka do oprószenia blatu dodatki 1 połówka brzoskwini
W kuchni wieczoremOstatnio wrzucaliśmy coś na szybko z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej więc teraz pora na wersję słodką i koperty z karmelizowaną dynią i orzechami Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie Składniki: - 150g karmelizowanej dyni ( TUTAJ przepis) - 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie) - 25g łuskanych(...)Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów i włączenia piekarnika z nastawioną temperaturą 200 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi orzechami. Teraz zawijamy ciasto
Kuchenne Wariacjejeżeli nie macie tam kolejnego wina oraz… serka mascarpone, to jesteście szczęśliwi. Bo jest szansa, że faktycznie zjecie. Dzisiaj szybki numerek. Przepis na wędzoną makrelę w cieście francuskim. Może akurat macie w lodówkach. Składniki: 4 kawałki wędzonej makreli rolka ciasta francuskiego (no przecież nie będziemy robić sami po tym wszystkim…) 2 ząbki czosnku ostra papryka czosnek(...)mieszanka sałat oliwa z oliwek ocet balsamiczny Wykonanie: Czosnek miażdżycie i siekacie na drobną kostkę. Posypujecie nim makrelę. Potem posypujecie ją jeszcze ostrą papryką i owijacie w paski ciasta francuskiego odcięte z rolki. Na koniec posypujecie ją czosnkiem niedźwiedzim i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczecie jakieś 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni
GRUBY WAŁEKBardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki(...)keczupu - 2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 2 łyżeczki oregano - kilka łyżek mleka Wykonanie Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Ciasto francuskie rozwijam, kroję na osiem równych prostokątów, każdy z nich smaruję przygotowanym sosem, na środku układam po kiełbasce. Delikatnie zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem i posypuje
Kuchnia z widokiem na ogródPrzepis na proste i szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do barszczu. Składniki (ok 20 pasztecików): 2 płaty ciasta francuskiego 200 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej mała cebula sól, pieprz 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy(...)kostkę. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni z cebulą, kiedy sok z nich odparuje, dodajemy posiekaną drobno kapustę i przyprawy. Smażymy przez chwilę. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół i dzielimy na prostokąty. Blisko jednego z wąskich boków prostokątów układamy po łyżce farszu. Prostokąty składamy w kwadraty i dociskamy boki. Robimy dwa nacięcia pośrodku pasztecików. Przekładamy
e-PrzepisyKulinarneniebiańsko. Robiłam już wersję z jabłuszkami, lecz jabłka trzeba pokroić bardzo cieniutko, gdyż łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie(...)plastry wzdłuż krótszego boku. Wybrane owoce myjemy, kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki, bądź gniazdo nasienne i wraz ze skórką kroimy na cieniutkie plasterki. W górnej części plastra ciasta francuskiego kładziemy pojedyncze plasterki owoców tak, by nieco nakładały się na siebie. Ciasto składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, jakbyśmy kładli kołderkę na nasze owoce. Zawijamy w "ślimaka", staramy się
Be Fit Be Strongpyszności pojawił się w ostatniej chwili. Wszystko razem zajmuje góra pół godziny (razem z pieczeniem) i jest do zrobienia nawet jak się ma dwie lewe ręce. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko śliwki cynamon, cukier waniliowy Jajko bełtamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto smarujemy mieszanką i kroimy na kwadraty ok 7x7 cm (w zależności od wielkości śliwek(...)mniejsze lub większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier od ciasta francuskiego. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Na koniec najlepsze
Z butelką mleczka w tlebyło to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem smacznego – udało się! Porządny kawał mięsa ;) z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho! Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki: – udko z kurczaka – 1 szt – marchew – 1 szt – ser feta(...)ciasto francuskie – 1 płat Dodatkowo: - sól – pieprz – lubczyk – czosnek granulowany – listek laurowy – oliwa do posmarowania ciasta Sposób przyrządzenia: Udko z kurczaka oczyszczamy. Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego. Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach
Ostra na Słodkotakowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :) Składniki (na około(...)paluchów) : 2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy) 250 g żółtego sera, np. cheddara 1 roztrzepane jajko do posmarowania przyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek) Przygotowanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować jajkiem, a następnie posypać połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryć drugim arkuszem ciasta i czynność powtórzyć
Food Squaremacie pomysłu na kolację ? a w lodówce macie parówki i ciasto francuskie ? Zapraszam do przygotowania takich oto pyszności prostych i szybkich w wykonaniu :) Parówki w cieście francuskim , odrobina ketchupu i czegóż można chcieć więcej :) Składniki : Około 8 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie : Ciasto rozwinąć , radełkiem po długości od jednego rogu do drugiego naciąć
Sama słodycz i szczypta chiliChciałam zrobić coś co nadawało by się zarówno na danie główne jak i na przekąskę. Wymyśliłam więc filet z kurczaka z pomidorami zawinięty w cieście francuskim. Danie jest sycące, można więc je podać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:)) Składniki: ciasto francuskie, 400g filetu z kurczaka, puszka krojonych pomidorów(...)posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty
Z miłości do słodkości