Jeszcze jedna wariacja z ciastem francuskim:) Tym razem zdecydowanie jest to propozycja obiadowa. Mięso mielone oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą robi a jeszcze szybciej znika z talerza;)) Składniki: ciasto francuskie, 3 cebule, 750 g mielonego mięsa wieprzowego, duże jako, sól, pieprz, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
Z miłości do słodkościDzisiejsza propozycja to pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Potrawa bardzo prosta do przygotowania, a jej dużym atutem jest możliwość zwinięcia pierożków wcześniej i pozostawienie na odpowiedni moment. Do piekarnika wsuwamy tuż przed podaniem co pozwala nam np. przebywać z gośćmi podczas gdy potrwa „sama się robi”. Podajemy ją np. z barszczykiem. Idealna na czas karnawału :) Ilość porcji(...)Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300g pieczarek Cebula Łyżka masła Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą oraz kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę. Na złocistą cebulę wrzucamy pieczarki, nieco solimy i smażymy. Ciasto francuskie rozwijamy i nacinamy w kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy łyżką pieczarki. Zamykamy pierożki
Kolizje SmakówBardzo długo zabierałam się do zmierzenia z domowych ciastem francuskim. I wczoraj tak się zawzięłam, że zabrałam się do roboty i zrobiłam. Ciasto francuskie wcale nie jest trudne do zrobienia ale wymaga czasu i sprawnych rąk, bo trzeba się nawałkować, oj trzeba. Ale uwierzcie mi, warto. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSakiewki z gotowego ciasta francuskiego to znakomita przekąska na spotkania ze znajomymi, przyjęcia czy na zbliżającego się Sylwestra oraz karnawał:) Do wykonania sakiewki potrzebujemy tylko ciasta francuskiego, a do wypełnienia wnętrza co się w domu nawinie ;)....i to jest w nich właśnie najfajniejsze. Wykonanie ich nie zabiera dużo czasu. Podam Wam 4 przykłady moich "wypełnień" tych pyszności(...)kawałki, papryka, pomidor, kukurydza oraz kawałek żółtego sera Z obiadu pozostał mi bigos, więc także umieściłam go w kolejnej sakiewce. Nie będę podpowiadać Wam, że macie z ciasta francuskiego wykroić kwadraty o boku 7 czy 8 cm, bo nie wiem jakie macie formy na muffinki, ja mam na 12 sztuk. Każde wnętrze formy smaruję masłem oraz posypuję delikatnie
upichcicwcześniej i upiec przed samym podaniem. Naprawdę polecam. Uwaga!! Szybko znikają z talerza J Przy większej ilości osób proponuję podwoić albo potroić porcję. Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Składniki: · opakowanie ciasta francuskiego · keczup · około(...)żółty ser · zioła prowansalskie Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciasto francuskie rozkładamy (nie wałkujemy). Układamy równolegle plasterki salami i pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy
Mania GotowaniaŚwięta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy
Kolizje SmakówSzybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową. Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam. Składniki: (ok 20 ślimaczków) opakowanie ciasta francuskiego (250 g) 100 g zmielonych orzechów włoskich(...)rodzynków Wykonanie: Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następnie zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze
Walijskie Pichcenieprosty sposób na szybkie słodkie ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego. Idealne dla kulinarnych leniuszków lub dla tych co nie mają zbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie(...)jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła parę łyżek mieszanki kandyzowanego
Kulinarne przygody Gatityprosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas przygotowania(...)minut Składniki: 450 g ciasta francuskiego (małe opakowanie, 5-6 płatów), 230 g Serka Apetina Czosnek i Zioła, 2-3 żółtka, 2 bakłażany, 250 g listków szpinaku, 20 cienkich plastrów szynki Serrano, Pieprz do smaku, Zielenina do przybrania, Oliwa lub masło do posmarowania blachy. Przygotowanie: Szpinak umyć, dokładnie osuszyć na sicie
SzczyptaSmaQTarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:) SKŁADNIKI 500g zielonych szparagów 1 płat ciasta francuskiego 100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi(...)minuty i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy z dwóch stron boczek. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku. Jajka kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeWariacji na temat ciasta francuskiego ciąg dalszy... Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 plastrów sera żółtego 8 plastrów szynki drobiowej 1 jajko Przepis: Ciasto francuskie rozwijamy i kolejno nakładamy wzdłuż krótszego boku dwa plastry sera i dwa plastry szynki (wszystko zależy też od rozmiarów plasterków). Zawijamy tak aby całość została przykryta ciastem, odkrawamy i postępujemy identycznie
Emcia PichciParóweczki w cieście francuskim zapiekane z serem i papryką. Pyszna przekąska a z dodatkiem sałat może być również pyszny obiadek czy kolacja. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 8 małych parówek 80 g sera żółtego kawałek papryki sezam i siemię Kresto do posypania białko do posmarowania Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pokroić na osiem prostokątów
Monia miesza i gotujeProste ,ale efektowne danie, na codzienny, jak i świąteczny obiad. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do obsmażenia polędwicy 1 jajko Wykonanie: Polędwicę umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso obsmażyć z każdej(...)strony na patelni, zdjąć, zawinąć w folię aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa) i odstawić do wystygnięcia. Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi - przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta lekko przesmarować rozbełtanym jajkiem, położyć na cieście zimną polędwicę i zrolować, boki podłożyć pod spód
Kulinarny karnet Christopherajednego ciasta zrobiłam dwa cienkie placki z brzoskwiniami i to był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie. składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku puszka brzoskwiń 0,5 soku z limonki 4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinam wzdłuż na dwa oddzielne placki - końcówki podkręcamy do środka. Ciasto
Niezły Młynekczasu do czasu nie zaszkodzi jak zjemy małe grzeszki, które pocieszą nasze podniebienie. W mojej lodówce wygrzebałam parówki sojowe i ciasto francuskie i od razu wiedziałam co z nimi zrobię. :) Składniki: 2 porcje 4 parówki sojowe chili 4 kwadraty ciasta francuskiego 4 łyżeczki musztardy sarepskiej mleko Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W ciasta
Truskawkowa Fiesta