ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:44/780)

Tort - Ciasto z Owocami Kiwi 228

łyżek cukru5 kiwibudyń śmietankowyMasa z kiwi - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku kiwi200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wodyTort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania:Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli(...)trzy części.Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy.Masa budyniowa:Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę.W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone kiwi i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy

Słodka Strona
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 302

Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami jest kompozycją trzech warstw o kontrastujących ze sobą kolorach i idealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt(...)masło oraz wiórki kokosowe, wszystko zagotować - w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, mieszankę wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać przez kilka minut do zgęstnienia masy - gotowy budyń jeszcze gorący wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać, pozostawić do ostygnięcia WARSTWA OWOCOWA - galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, ostudzić, następnie wstawić do lodówki, aby zgęstniała na tyle, aby można ją było wyłożyć

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem waniliowym i prażonymi jabłkami 135

prostokąt o tej samej grubości i wykrawamy ok. 10 pasków na kratkę. 2 najdłuższe kawałki, 4 kawałki nieco krótsze i 4 najkrótsze kawałki. W czasie, gdy ciasto się piecze możemy przygotować budyń. Ja użyłam gotowca, ale możecie pokusić się o ten własny, domowy. Budyń waniliowy: 2 budynie waniliowe (u mnie z cukrem) 750ml mleka Niestety nie znalazłam budyniu bez cukru(...)piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC i grzanie góra+dół Czas - 30-35 minut Ciasto będzie gotowe, gdy kratka na górze ładnie się zezłoci, a boki tarty, gdzie wypłynie budyń lekko się skarmelizują. Wystawiamy ciasto i pozwalamy mu ostygnąć... o ile zdołacie. Bo zapach, który się rozchodzi po domu podczas jego pieczenia jest po prostu obłędny! Zazwyczaj do szarlotki podałabym gałkę lodów

Cooking Monster
Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna +FILM 185

Witam Kochani Dziś chcę Was zaprosić na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę z budyniem. Gwarantuję, że będzie smakowała każdemu. Składa się z ciasta, warstwy jabłek, pysznego budyniu z prawdziwą wanilią. Na górze ma starte ciasto. Szarlotka pięknie wygląda, super się kroi. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej(...)połaczenia. Odkłądamy na 10 minut i jeszcze gorący budyń wykładamy na jabłka. ***budyń może wydawać się rzadki, ale po upieczeniu i steżeniu jest bardzo stabilny. Na budyń dajemy starte na dużych oczkach ciasto, które było w zamrażarce. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni. Grzenie góra-dół, ciasto wstawiamy do juz nagrzanego piekarnika. Góra powinna

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Piegusek z brzoskwiniami 168

szklanka mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatki 1 duży budyń śmietankowy ( na 3/4 l mleka ) 120 g miękkiego masła 600 ml mleka 3 łyżki cukru puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Przygotować ciasto. Masło rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać(...)piec do suchego patyczka ok 35 minut. Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Na jeden blat wyłożyć ok 2/3 kremu budyniowego. Następnie przykryć drugim blatem. Na wierzchu posmarować cienko pozostałym kremem. Brzoskwinie osączyć dobrze z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć

Monia miesza i gotuje
Tarta z budyniem i jabłkami 379

zdejmuje papier do pieczenia i obciążenie i jeszcze chwilę podpiekam). Po tym czasie wyciągamy z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni (piekarnik ma zostać włączony). Gdy ciasto się podpieka przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (należy dać odrobinę mniej mleka, ja dodaję również masło – do gotującego się mleka). Obieramy jabłko i tniemy je na cieniutkie plasterki(...)pieczemy do ładnego zarumienienia, około 30-35 minut (czas zależy od piekarnika). Gdy tarta wystygnie wkładamy ją do lodówki (na około 1-2 h), aby nasz budyń nabrał odpowiedniej (zwartej) konsystencji. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Pasteis de nata 83

Babeczki z ciasta francuskiego wypełnione budyniem i zapieczone do uzyskania karmelowej skórki.  Moja portugalska miłość od pierwszego kęsa:) Mogłabym długo opowiadać o tym, jak je pierwszy raz spróbowałam i jak kupowaliśmy je do każdej kawy. Jak długa była kolejka do cukierni w Belem i jak pachniały dopiero co wyciągnięte z pieca w "fabryce" na jednej z lizbońskich ulic... Mogłabym(...)skoro mogę upiec je w domu i przypomnieć ten smak:) Wiem, wiem, to nie będą oryginalne pasteis de nata (wymawiamy: paszteisz dy nata), ale mimo wykorzystania gotowego ciasta francuskiego (następnym razem zrobię sama) wyszły bardzo podobne w smaku.  Pasteis de nata Składniki (na 12 sztuk): 1 op. ciasta francuskiego* (300g) masa budyniowa: 3 żółtka 100ml wody 200ml mleka

Obiad gotowy
Ciasto z budyniem i kajmakiem 183

Prosty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)kilka minut. Biszkopt odstawić do wystudzenia. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć

Bullio
Ciasto z budyniem i kajmakiem 156

Prosty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)kilka minut. Biszkopt odstawić do wystudzenia. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć

Bullio
Ciasto szachownica "szach- mat" 915

kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu  z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniuSkładniki(...)Ciasto:1,5 szk mąki pszennej6 jajek3/4 szk cukru 5 łyżek wody9 łyżek oleju3 łyżki kakao1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem0,5 l mleka1 budyń waniliowy6 łyżeczek żelatyny0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light)3 łyżki cukru pudrukakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną)4 krople aromatu śmietankowegoBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Superprzekładaniec z jabłkami 142

ciasto jest nie tylko pyszne, ale również ciekawe, bo wszystkie warstwy piecze się na raz, a mamy tu i kruche i jabłka w budyniu i jeszcze biszkopt na wierzchu. Przepis pochodzi ze starego dodatku do poradnika domowego. Mam kilka takich zeszycików, zbieranych jeszcze przez Babcię i czasem sięgam do nich w poszukiwaniu inspiracji.  Myślę, że może stanowić świetną alternatywę(...)kruche ciasto i rozwałkowujemy je na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm). Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3/4 litra wody 1 szklanka cukru 1 kg jabłek Na cieście układamy pokrojone jabłka. Budynie gotujemy na wodzie z cukrem, gorące wylewamy na jabłka i równomiernie rozsmarowujemy. Warstwa biszkoptowa: 5 białek 4 żółtka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku

Cynamonowe szczęście
Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce 318

Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. Szklankę mleka zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Ugotować bardzo gęsty budyń. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w wodzie(...)resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: budyń , gruszki , kremówka , mascarpone , wino , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Ciasto miodowe z jabłkami i kremem 224

miodu 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła Polewa: 100 g margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Ciasto miodowe: Masło rozpuścić razem z miodem i gdy lekko przestygnie zagnieść z resztą składników. Ciasto podzielić(...)wyłożyć ją na jeden placek miodowy i przykryć drugim. Masa budyniowa : Ugotować budyń z mleka, cukru i proszku budyniowego. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto należy równomiernie obciążyć, aby blaty zmiękły.Odstawiamy na całą noc. Polewa: Przygotowujemy ją na następny dzień. Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder, mieszamy

My simple kitchen
Jabłecznik z budyniem. 1039

Jeśli znudziły się Wam pełne przepychu, świąteczne ciasta, zapraszam na ten pyszny jabłecznik. Nie znam nikogo, kto by nim pogardził. Półkruche ciasto skrywające soczyste jabłka i kremowy budyń... Mniam! Pomimo tego, że ciasta jest dużo (forma z wyposażenia piekarnika) znika bardzo szybko. Nie jest przesadnie słodkie ani ciężkie, więc każdy może sobie pozwolić na kawałek, albo dwa ;) Składniki na Jabłecznik(...)jajko, żółtka, śmietanę, mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce około 30-45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Zimne ciasto dzielimy na 2 części (3/5 i 2/5). Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno formy (bez rantu). Spód ciasta nakłuwamy widelcem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie