ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:38/780)

Jagodzianka 236

zrobić z zaległymi mrożonymi owocami? Oczywiście ciasto. Zdecydowałam się na kruche ciasto wypełnione budyniem jagodowym. Wyszło pyszne, ale trzeba pamiętać o doprawieniu jagód, w przeciwnym razie ciasto będzie mdłe. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (z czubkiem) 3/4 szklanki cukru kryształ opakowanie cukru wanilinowego 4 żółtka 250 g schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki(...)zapominając o bokach (jakieś 3cm). Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy 10-15 minut. Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy budyń jagodowy. Składniki na budyń jagodowy: 500 g mrożonych jagód (u mnie mieszanka leśnych i borówek amerykańskich) 0,5 szklanki cukru (w zależności od kwaśności jagód) sok z połowy cytryny

Anielskie wypieki
Babeczki pełne uroku 158

wisienek koktajlowych Mąkę, cukier, posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem i zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. Zawijamy je w folię i chowamy do zamrażarki na około 30 minut. Budyń gotujemy wg wskazówek z opakowania (ale w mniejszej ilości mleka aby był gęściejszy niż zwykle). Wisienki odsączamy z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy na placek około(...)łyżce budyniu. W pozostałych krążkach robimy na środku dziurkę (przy pomocy wykałaczki) i przeciągamy przez nią ogonek wisienki. Brzeg każdego krążka smarujemy białkiem i układamy wisienką na budyniu - brzegi ciasta zaklejamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - do zezłocenia się ciasta (ale nie może zbrązowieć bo babeczki będą przepieczone). Babeczki z budyniem i wisienką Babeczki z budyniem

peggiwkuchni
Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami 192

składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto. Pozostałe ciasto wylać na budyń i rozprowadzić łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez ok 50-60 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Inspiracja z bloga dylematyzchaty.blog.pl

Kocham Czekoladę
Kruche ciasto z gruszkami i budyniem 173

Niesamowicie kruche ciacho z niebiańskimi gruszkami w połączeniu z budyniem waniliowym... filiżanka kawy i duży kawa ł  takiego ciacha to jest mój czas na chwile zapomnienia...😍 😍 Ciasto szybko się przygotowuje i jest bardzo łatwe do zrobienia, wi ę c każdy sobie poradzi z wypiekiem takiego ciacha. Zapraszam do wypróbowania przepisu, jeśli na ten weekend już macie(...)mieszamy. Budyń gotujemy na ma ł ej mocy palnika przez 3 min ciągle mieszając. Podpieczony sp ó d ciasta posypujemy bułką tart ą , następnie układamy gruszki i wylewamy budyń. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką 157

Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i czereśniami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Polecam do wypróbowania również z innymi sezonowymi owocami :-) składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj (oddzielnie(...)żółtka i białka) 3-4 łyżki gęstej śmietany 1/2 kg czereśni 1 szklanka cukru pudru 2 suche budynie waniliowe na 1/2 litra mleka wykonanie: Na stolnicy łączę mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło, żółtka i śmietanę. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Odkrawam 1/3 część ciasta i odkładam ją do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (21x26). Na ciasto

babka w formie
Karpatka 208

miksujemy ciasto dalej przez minimum 10 minut pamiętając aby kręcić tylko w jedną stronę . Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle. Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy. Karpatka Karpatka Krem:     3 jaja(...)Zagotowujemy mleko z cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Karpatka SMACZNEGO :-)  PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam. Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić

peggiwkuchni
Super babki ;) 309

jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki.Można zrobić babeczki

Olikowa kuchnia
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI - NAJLEPSZE 671

Jeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się(...)pewność, ze użyję najlepszych składników i nie naszprycuję bułek żadnymi spulchniaczami ani polepszaczami smaku. I jeszcze jedna bardzo ważna zaleta tych drożdżówek: ciasto zagniatam i wieczorem i chowam na noc na wyrastanie do lodówki. Również budyń i kruszonkę szykuję wieczorem. Rano formuje bułeczki, pozostawiam do lekkiego napuszenia, nakładam nadzienie i posypuję kruszonką. Zanim Dzieci będą gotowe do szkoły mają świeże

Słodko-Słony Świat Ilony
sernik z budyniem i ciasteczkami 188

Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej.  Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku warstwa budyniowa:  4 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru ser: 1 kg twarogu 1 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy dodatkowo(...)resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować  na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka z Masą Budyniową 369

boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy jedno porcją ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-25 minut do zrumienienia ciasta. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi porcjami ciasta.Studzimy.Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony(...)budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.   Na dno formy wykładamy ciasto, smarujemy połową przygotowanych jabłek, a następnie połową masy budyniowej. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i wykładamy pozostałą część jabłek, a na nie masę budyniową. Przykrywamy trzecią warstwą

Słodka Strona
Tarta z Truskawkami 267

zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń(...)oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na ciasto wykładamy masę budyniową.Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną

Słodka Strona
Zdrowy orzechowiec | O ponad połowę mniej kaloryczny! | 338

pokochać tego ciasta.  Składniki:  Ciasto:  3 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750)  2 jajka  1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu  1/4 kostki masła  4 łyżki gęstego jogurtu  3 łyżki miodu  1 łyżeczka sody  3 łyżki mleka  Masa:  1/4 kostki masła  3 budynie waniliowe  2 łyżki erytrolu/ksylitolu(...)ksylitolem/erytrolem i dodajemy kaszę manną. Gdy zacznie się gotować dodajemy budynie rozpuszczone w mleku. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Maslo ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy budyń. Smarujemy pierwszą część ciasta masą i nakładamy drugą z orzechami. Ciasto jemy na drugi dzień

Czarnawisienka
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 158

mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Masło roztapiamy i studzimy.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, masło, resztę cukru, sól i  mąkę owsianą. Wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Gotujemy budyń, dodajemy łyżkę masła(...)rodzynki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na arkusz papieru do pieczenia i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30-40 cm.Rozwałkowane ciasto smarujemy budyniem i zwijamy w roladę. Zrolowane ciasto kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm i przekładamy na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z budyniem 576

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)Całość przykryć drugą warstwą ciasta (ciasto rozwałkowane na papierze łatwiej przenieść). Górną warstwę również nakłuć widelcem. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Nie kroić zanim ciasto nie ostygnie, ponieważ budyń musi zastygnąć

Bullio
Szarlotka z budyniem 7261

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)Całość przykryć drugą warstwą ciasta (ciasto rozwałkowane na papierze łatwiej przenieść). Górną warstwę również nakłuć widelcem. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Nie kroić zanim ciasto nie ostygnie, ponieważ budyń musi zastygnąć

Bullio