budyniem czekoladowym na kruchym spodzie :D Strasznie długą nazwę mu nadałam. Może ktoś wpadnie na pomysł na jakieś imię dla tego ciasta? W wykonaniu nie jest trudne. Wręcz banalne. Powiem, że nigdy nie piekłam gotowanego budyniu :D Ale zawsze jest ten pierwszy raz. Wyszedł całkiem nieźle :D Córka krążyła dziś wokół ciasta i pytała tylko: mamo kiedy będzie można jeść(...)cukrami i żółtkami. Dodałam ser a następnie budyń waniliowy. Na koniec ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszałam z masą serową. Wyłożyłam na ciasto, na budyń. Piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Ciasto nie jest drogie. Najdroższy z tych składników jest ser. Upiekłam akurat to, bo wszystko miałam pod ręką :D Czasami takie
Pieprzyć z Fantazjąbudyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto(...)zagotowania i zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ucieramy na białą, puszystą masę i powoli (po jednej łyżce) dodajemy budyń. Biszkopt smarujemy dżemem, na niego wykładamy ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzamy krem. 50 ml wódki mieszamy z 50 ml mleka. Biszkopty moczymy w alkoholu, a następnie układamy na masie (możemy użyć samej wódki
Słodka Stronaciasto to taki oszukany sernik bez sera, masa jogurtowa jest jednak lżejsza i mniej kaloryczna od tradycyjnego sernika. Ta pyszna masa jogurtowa z budyniem została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Na powierzchni jogurtowej masy rozrzucone zostały jeżyny, które barwią w niektórych miejscach strukturę tego ciasta. Ciasto kruche w tym przepisie jest przygotowane w klasycznych proporcjach(...)promy cukier, suchy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy całe jajko i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. układamy pojedyncze jeżyny. Wyciągamy drugą część ciasta i obieraczką do warzyw lub na tarce ścieramy resztę ciasta, Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 45-50 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmascarpone 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru maliny, borówki kolorowe posypki do dekoracji malutkie papilotki Składniki na budyń : 500 ml mleka 2 budynie czekoladowe 1 łyżeczka mąki Porcję ciasta oczywiście można zwiększyć jak ktoś chce :) Wykonanie : W misce wymieszaj mąkę z proszkiem. W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubij masło z cukrem na puszysty(...)trzech porcjach na przemian z mlekiem. Miksuj wszystko około 30 sekund. Budyń ugotuj i odstaw do przestygnięcia. Nakładaj po łyżce ciasta do papilotek , następnie po łyżeczce budyniu i znowu łyżka ciasta. I tak do wykończenia składników. Piecz w temperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka . Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia . Śmietanę kremówkę ubij z cukrem
Sama słodycz i szczypta chiliKolejna odsłona drożdżóweczek. Tym razem w wersji z marcepanem i budyniem. Składniki: Ciasto: 550 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant), 40 g cukru, 2 jajka, 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 1/2 litra mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 paczki cukru waniliowego, marcepan Przygotowanie(...)jajkami. Zmieszać z mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość. W czasie gdy ciasto będzie rosło zrobić budyń. Mleko wlać do garnka zostawiając 1/4 szklanki. Do mleka w garnku dosypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W odlanym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlać
Państwo Wojtczuk gotująmałe żółtka lub jedno duże - 1 budyń waniliowy - 1 duża łyżka masła klarowanego 300g malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto, wsadzamy do woreczka i odkładamy na godzinę do lodówki. Mleko mieszamy ze śmietanką, przyrządzamy budyń wg przepisu (u nas jest 350ml płynu a nie 500ml) Odstawiamy budyń do całkowitego ostygnięcia a w tym czasie zajmujemy się(...)ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni. Wyjęte z lodówki ciasto szybko wałkujemy, układamy w formie wyrównując brzegi, nakłuwamy spód widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Teraz masa budyniowa ;) do ostudzonego budyniu dodajemy masło i żółtka, mieszamy ok 10 minut gotową masę wylewamy na zimny spód. Posypujemy malinami lekko je dociskając. Wstawiamy
Wypieki Renesensie dosłownym wykonania jeszcze nie widziałam. Nic a nic nie chciały trzymać masy babeczkowej w ryzach. A co dopiero nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową(...)się i tak, bo w smaku niczego sobie ;) Wskazówki w nawiasie wynikają z tego, że babeczki miały być nadziane budyniem, a nie budyniowe. Jeśli zdecydujesz się dodać budyń do ciasta, należy zmniejszyć ilość cukru i zrezygnować ze śmietany. Zapomniałam o sprawie najważniejszej. Inspiracją dla moich bułeczkowych babeczek był przepis, który znalazłam pod tym adresem
Kuchnia po mojemupowierzchnię blachy. Ponakłuwać widelcem. Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z łyżką soku z cytryny i cynamonem. Jabłka wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać na jabłka(...)równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta. Aby sobie ułatwić rozprowadzanie najlepiej jest uciąć sobie kawałek papieru do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Odwrócić papier, ciastem do budyniu i powoli odklejać je i kłaść na wierzch. Ponakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec ok.45min. Pozostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikiblogu Moje Wypieki i nie zmieniałam nic, ponieważ proporcje są idealne. Ciasto jest wspaniałe! U mnie weszło na stałe do repertuaru:) Ciasto jest przepyszne w smaku, delikatnie kruche, połączone z pianką na bazie białek i budyniu w proszku, który doskonale ją usztywnia i piana nie opada podczas pieczenia. Do tego słodko-kwaśne maliny... i mamy ciasto doskonale! Bardzo polecam!SKŁADNIKI(...)pieczeniaSKŁADNIKI NA PIANKĘ:5 białek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowegoDODATKOWO:500 g malin świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej)cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:CIASTO:Mąkę, masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia przełóż do malaksera
Słodko-Słony Świat IlonyPrzy sobocie naszla nas ochota na drożdżowki z budyniem:Najpierw ciasto: 500 g mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g drożdży suszonych ok 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko Wykonanie:Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy.Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy(...)wszystkie składniki.Odstawiliamy do wyrosniecia na 2 godziny W miedzyczasie przygotawalismy budyn I do pracy Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na prostokąty, kładziemy budyń, zwijamy. Drożdżówki wykładamy na formę . Odkładamy jeszcze na 30 min - pod przykryciem.Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy jajkiem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 min.wyszlo nam to psNIestety nie udalo mi sie polozyc drozdzowki na talerzyk
Smaki Edytymleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko będzie już gorące wlać do niego wymieszaną wcześniej mąkę i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Podzielić całość na 2 równe kawałki. Rozwałkować płat wielkości blachy (forma 20 cm x 30 cm). Piec 30 minut(...)smakuje na 2, 3 dzień). Krok po kroku: 1. Wymieszać jajka z mąką i mlekiem 2. Do gotującego się mleka wlać budyń 3. Przygotowany budyń wystudzić 4. Przełożyć wszystkie składniki na ciasto na stopnicę 5. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części 6. Każdy kawałek ciasta rozwałkować 7. Przełożyć do formy 8. Upiec dwa kruche ciasta 9. Ubić
KuchniaWeDwoje.plpowoli mleko z mąką ,gotujemy przez 2-3 minuty cały czas mieszając żeby się budyń nie przypalił . studzimy , masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń i kilka kropli olejku waniliowego ,ucieramy ok 5 minut . Ciasto kroimy na plasterki ,ja mam blaszki półokrągłe z wgłębieniami co ułatwia mi krojenie równych plasterków ,jeśli blaszka jest typu zwykłej keksówki to plasterki kroimy
Wypieki Reneczubate łyżki) dżemu wiśniowego lub po prostu zmiksuj odsączone 100 g wiśni na gładki mus 200 g wydrylowanych wiśni 200 g czarnych porzeczek opakowanie budyniu lub 40 g mąki ziemniaczanej (aby zabarwić ciasto na różowo możesz wykorzystać sok, który odciekł z wiśni, a ilość soku dodanego do masy budyniowej zmniejsz ilość mleka) Przygotowanie: Wyjmij ciasto francuskie z lodówki na pół(...)półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź, a w międzyczasie zrób krem. Ugotuj budyń z 400 ml mleka, budyniu proszku i cukru (zostaw łyżkę zwykłego i lawendowego cukru do posypania ciasta). Zdejmij budyń z ognia i dodaj mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Wystudzony spód ciasta posmaruj dżemem. Na dżem wyłóż krem budyniowy. Na kremie ułóż owoce lekko je wciskając i posyp resztą cukru
greenscarfSkładniki: ( na tortownicę o średnicy 24cm ) Ciasto: 3 jajka, łyżka wody, 60 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, 125 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole), 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, niepełna szklanka cukru(...)cukier się rozpuści i woda zagotuje, wlać rozpuszczony budyń. Cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia (Gdy masa budyniowa stygnie w tym czasie upiec ciasto). Gdy budyń całkowicie wystygnie utrzeć masło na puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce budyń cały czas miksując. Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać widelcem z łyżką
W kuchni u MonikiŚliwkowe z budyniem i kruszonką Zarówno przygotowanie, jak i jedzenie tego ciasta to czysta przyjemność. Można go zrobić z każdymi owocami. Składniki: Ciasto ; margaryna - 250 g żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki Budyń : budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru(...)cukry, dodać mąkę i roztopione masło, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Blachę o wymiarach 40 × 26 wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem. Ułożyć na cieście połówki śliwek, zalać śliwki gorącym budyniem, posypać kruszonką. Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika, piec przez ok. 60 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia Danusi